Klinik Biyokimya Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, uzun yıllar yurt içi ve yurt dışında yapmış olduğu araştırmaları hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceği bilgiler halinde bizlere sunuyor. İstanbul Birûni Laboratuvarı’nda arkadaşı Dr. Semra Temel Levent ile birlikte sağlıklı yaşam laboratuvarını kuran Dr. Süreyya Şahinoğlu, sağlıklı yaşam test danışmanlığı yapıyor.
#Sponsorlu İçerikKlinik Biyokimya Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, uzun yıllar yurt içi ve yurt dışında yapmış olduğu araştırmaları hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceği bilgiler halinde bizlere sunuyor. İstanbul Birûni Laboratuvarı’nda arkadaşı Dr. Semra Temel Levent ile birlikte sağlıklı yaşam laboratuvarını kuran Dr. Süreyya Şahinoğlu, sağlıklı yaşam test danışmanlığı yapıyor.
#1Yaz mevsiminde aşırı kilolu olmak zorlayıcı olabilir. Kilolu kişiler uygulayacakları basit değişikliklerle bu sıcak günleri daha kolay geçirebilir. İşte hem rahat etmemizi hem de sağlıklı kalmamızı sağlayacak bazı ipuçları: “Tabağınıza daha çok salatave sebze alın. Yemeklerin yanında maden suyu için.”
#Dr. Ayça KayaUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası BeslenmeBana en çok sorulan sorulardan biri iftardan sonra neler yiyebiliriz ve tatlı krizleriyle nasıl başa çıkabiliriz oluyor. Uzun süre açlıktan sonra enerjisiz kalan vücut, iftardan sonra hızlı enerji kaynaklarına yönelebilir. Bu durumda ne tür yiyecek ve içecekleri seçmeliyiz?
#Berrin Yiğit"Bakliyatlarla aranız nasıl?" diye sorsam çoğunuzun "Seviyorum fakat şişkinlik, gaz yapıyor diye yiyemiyorum" dediğinizi duyar gibiyim. Besleyicilik değeri çok yüksek olan baklagillerin bu tür sıkıntılara sebep olduğu bir gerçek. Buna sebep olan nedir, ne yaparsak bu istenmeyen etkilerinden kurtulabiliriz ve vücudumuz için biyoyararlılığını nasıl artırabiliriz sizlerle önce bunları paylaşıp arkasından besleyicilik değeri yüksek, lezzetli ve yapımı çok kolay baharatlı nohut çerez tarifini ve bunu nerelerde kullanabileceğinizi sizlerle paylaşacağım.<br><br>Instagram: @dilekcifttci
#NohutBu gece sevdiklerimizle bir araya gelip bol bol yiyip içeceğiz. Üstelik geç saatlere kadar ayakta kalacağız. Eğleneceğiz eğlenmesine ama muhtemelen yarın bazılarımızın başı ağrıyacak, midesi bulanacak. Yerimizden kalkmak istemeyeceğiz. Uzmanlar 2024’ün ilk gününü daha zinde geçirmek için bu şikâyetlerle başa çıkmanın yollarını anlattı.
#Melis YılmazKimimiz ince bellide klasik usulden şaşmıyor, kimimiz sağlık deposu bitki karışımlarına yöneliyor. Tercihlerimiz farklı olsa da kültürümüzde çay olmadan kahvaltının, keklerin, poğaçaların tadını çıkarmak imkânsız. Dünya Çay Günü olarak kutlanan 15 Aralık’ı fırsat bildik, yazarlarımız Ebru Erke’den doğru demleme tekniklerini, Berrin Yiğit’ten faydalarını öğrendik.
#ÇayKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkOMAD diyeti, "One Meal A Day" yani günde sadece bir öğün yemek yemenizi öneren bir beslenme yaklaşımı. Son dönemde çok popüler olan ve ünlü isimlerin de uyguladığı bu beslenme şeklinde, herhangi bir kalori kısıtlaması bulunmuyor. Hatta dilediğiniz gıdayı günün bir saatinde tabağınız taşana kadar tüketebiliyorsunuz. En ilginç olanı da diyetin metabolizmayı hızlandırma amacıyla yapılıyor olması. Peki OMAD diyeti ne kadar sağlıklı? Zamanla yeme bozukluğuna neden olabilir mi?
#SağlıkEti kimyon, kekik ve karabiber serperek yiyin, tabakta etinize bol salata ve köz sebzeler eşlik etsin... Biliyorum, bayram tatlısız olmaz! Sütlü tatlıları öneririm ama baklavadan da küçük bir porsiyon olmak şartıyla tüketebilirsiniz elbette... Üzerine de rezene, biberiye ve taze zencefilli bir sindirim çayı içtiniz mi tamamdır!
#Bayram“Kırların özgür çiçeği nedir?” diye sorsam eminim hepimizin aklına ilk önce gelincikler ve papatyalar gelir. Zarif, incecik dalları ve süslü kırmızı saten dokusundaki yapraklarıyla gelincikler özellikle doğadaki üç beş günlük kısacık ömürlerine rağmen bizleri büyülemeyi başarıyor. Ben de baharı büyük bir heyecanla karşıladığımız bu günlerde, haftaya Fetiye’den sevgili Nebahat Hanım’ın gönderdiği gelinciklerle hazırladığım şerbet ile başlamak istedim sevgili dostlar.
#Gelincik ŞerbetiOsmanlı dönemindeki padişahların ferahlamak için içtikleri şerbetler, Türk mutfak kültüründe önemli bir yer tutar. Serinletici, susuzluğu giderici olarak bilinen şerbetler çeşitli hastalıkları önleyip ruh ve beden sağlığına katkı sağlarken aynı zamanda yağ yakımı ve zayıflamaya da yardımcı oluyor. Özellikle ramazan ayında tüketilen şerbetlerin şifa dolu özelliklerini öğrendikten sonra artık onları 365 gün evinizden eksik etmeyeceksiniz. İşte padişah ve sultanların vazgeçemeden içtikleri nefis lezzetleriyle yıllara meydan okuyan şerbetlerin saymakla bitmeyecek faydaları ve tarifleri...
#Miski Amber ŞerbetiSevgili dostlar, bu hafta köşeme Hatay bölgesine has karadut cinsi Şam-ı duttan yapılan, tamamen doğal, katkısız karadut reçelini taşımak istiyorum. Bizim topraklarımızda Şam-ı dutun genellikle şurubu yapılıyor. Hatta damakları şenlendiren bu karadut şurubu, Hatay’da bayramların vazgeçilmez ikramı olarak anılıyor. Canım memleketim, yaşadığı deprem felaketine rağmen bu yıl da bolluğunu bereketini bizden esirgemedi ve karadut ağaçları meyveleriyle doldu taştı.
#Karadut ReçeliBayramda detoks mu olur demeyin! İlk gün bayramlaşma sırasında ikram edilenler, kurulan ziyafet sofraları, yemeği fazla kaçırmamıza yol açmış olabilir. Ama sonraki iki günde uygulayacağımız sağlıklı bir detoks menü ve bitki çaylarıyla bunu da telafi etmemiz mümkün.
#Dr. Ecz. Metin UyarRamazanda hazımsızlık, şişkinlik ve kan şekeri dengesizliği gibi sorunları yaşamamak için iftarda yediklerimizi sınırlandıralım. İftariyelikleri kaldıralım mesela... Masamızda da sadece çorba, salata, yoğurt, et veya zeytinyağlı sebze yemeği, son olarak 1 çeşit tahıl grubu olsun. Pilav, makarna, bulgur ve börek gibi tahıl grubu yiyecekleri az yapmaya özen gösterelim, hatta mümkünse yapmayalım. Pide ve tatlıyı haftada 2 günle sınırlandıralım.
#İftarYılbaşı gecesinin hemen ertesi günü nasıl beslenmeliyiz? Akşamdan kalmak istemiyorsak nelere dikkat etmeliyiz? 2023’e sağlıkla girmek ve senenin ilk anlarında kendimizi iyi hissetmek için Dr. Ayça Kaya ile birlikte bir beslenme reçetesi hazırladık. Yeni yılın ilk gününe hafif bir detoksla başlayabiliriz.
#YılbaşıRenkleri, tatları ve etkileri birbirinden farklı onlarca bitki çayı arasından seçim yapmak çok zor. Sakinleştirici lavanta, papatya veya melisayı mı; mikroplara karşı kalkanımız olan adaçayı, yeşilçay veya ekinezyayı mı tercih etmeli? Yoksa antioksidan etkisiyle bilinen roybos veya yabanmersinini mi içmeli?
#Dr. Ecz. Metin UyarUykunuzun açılması için kahve, çay, meyve suyu ya da kola içebilirsiniz. Eğer hazmetmesi uzun süren ya da gaz yapan besinler yerseniz de uykunuz kaçar ve mideniz besinleri hazmedene kadar uyanık kalır. Sakız çiğnemek, yürüyüş yapmak, spor yapmak ya da eğlenceli müzikler dinlemek de uykunun açılmasına yardımcı olur. Uyku açıcı şeyler ile uyku kaçıran içecek ve yiyecekleri sizler için derledik.
#Uyku Açıcı Şeyler NedirMuşmula bir diğer ismi olan döngel olarak da bilinmekte olan bir meyvedir. Muşmula, etli meyveleri olan eriksi yapıda bir meyve olarak ifade edilebilir. Muşmula meyvesinin aynı zamanda sarı erik, Japon erik, gelin boğan olarak da farklı isimlerle bilindiğini söylemek mümkün olmaktadır. Muşmula meyvesinin ve çekirdeğinin bilinen birçok faydası bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MuşmulaRooibos Çayı ülkemizde Kırmızı çay olarak bilinen bir çaydır. Afrika kökenli bir çay olan Rooibos çayı Kızıl Çalı bitkisinde elde edilir. Ekna, egzama ve dermatit hastalıklarının tedavisinde kullanılan Rooibos çayı iyot, bakır, magnezyum, çinko ve fosfor açısından da zengindir. Rooibos çayının faydaları, ne işe yaradığı ve nasıl tüketildiği hakkında ayrıntıları derledik.
#Rooibos Çayı FaydalarıIhlamur çayı cilt yüzeyindeki kırışıklıkları giderirken hücreleri de yeniler. Deri soyulmalarını önleyen ıhlamur çayının mideyi rahatlatıcı bir özelliği bulunmaktadır. Ihlamur çayı, yaraların iyileştirilmesi ve selülit tedavisinde de yoğun olarak kullanılır. Ihlamur çayının cilde, saça ve mideye faydaları nelerdir? Ihlamur ne işe yarar? Zayıflatır mı? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Ihlamur ÇayıZencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir. Zencefilin yan etkileri ve zararları hakkında ayrıntıları derledik.
#Zencefil