Güncelleme Tarihi:
Zencefilin yan etkileri arasında mide yanması, reflü, gaz ya da ishal bulunur. Özellikle bağırsak ve mide sorunu olanların zencefil tüketmeden önce doktoruna danışması gerekir.
Zencefili Kimler Kullanamaz ve Yiyemez?
Alerjik bünyesi olan kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmemektedir. Alerjisi olan kişiler zencefil tükettiklerinde bu durum kurdeşene ya da deri dökülmelerine yol açabilir. Güçlü bir besin olduğu için sindirim sistemi güçsüz olan kişilere de uzmanlar tarafından zencefil önerilmeyen bir besindir.
Midede ekşimeye ve yanmaya sebep olabildiği için mide rahatsızlığı olan kişilerin de zencefil tüketmemesi gerekir. Fazla tüketilmesi kalp ritminde bozukluklara sebep olduğundan kalp hastalarının da az miktarda kullanması gerekir. Safra taşı olanların da olumsuz etkiler yaratacağından bu süreçte zencefil tüketmemeleri gerekmektedir.
Zencefilin Yan Etkileri ve Zararları Var mıdır?
İnsan vücuduna faydalı bir besin olsa da doğru kullanılmadığında bazı yan etkileri ortaya çıkabilir. Aroması ağır ve fazla olduğu için bazı kişilerin vücudunda farklı tepkiler gösterebilir. İnsanlarda safra oluşumuna sebep olabilir. İshal ya da gaz gibi bağırsak sorunlarına da sebep olabilir. Zencefilin fazla tüketilmesi reflü, mide ekşimesi ya da yanması gibi mide sorunlarına da yol açabilir.
Tansiyon düşürdüğünden tansiyon sorunu olan, özellikle düşük tansiyona sahip olan kişiler zencefil tüketirken miktarına ve zamanına dikkat etmelidir. Kan seyreltici bir besin olması kanama bozukluğuna sebep olduğundan kanama sorunu bulunan insanların da zencefilden uzak durmaları söylenir.
Zencefil Neye İyi Gelir?
Hamilelikte ortaya çıkan mide bulantısı
Deniz ya da araç tutması
Hazımsızlık durumlarında
Kemoterapiden sonra meydana çıkan mide bulantısı
Kanser hastalıklarının tedavisinde uzman eşliğinde
Adet sancısının azalmasına
Şeker hastalarının kan şekerini düşürmek ve insülin miktarını artırmak
Yüksek tansiyon hastalarının tansiyonunu düşürmek
Astımı olan kişilerin alerjilerini azaltmak
Kan yağlarını azaltmak
Alzheimer ve Demans hastalarındaki beyin hasarlarını engellemek
Zencefil Nasıl Seçilir?
Toz zencefil yerine taze zencefilin tüketilmesi önerilmektedir. Çünkü taze zencefilin içerisinde daha fazla antienflamatuar ve gingerol bulunur. Köklerinin sert, küfsüz ve pürüzsüz olmasına da taze zencefil satın alırken dikkat etmek gerekir. Genelde baharatçılarda, aktarlarda ya da marketlerde taze zencefili rahatlıkla bulabilirsiniz.
Taze zencefili soymadan 3 haftaya kadar buz dolabında muhafaza edebilir ve gerektiğinde kullanabilirsiniz. Kuru zencefili ise kuru ve serin bir alanda kavanoz içerisinde daha uzun süre saklayabilirsiniz. Zencefil de diğer birçok bitki gibi alternatif tıpta sıkça kullanılır. Zencefili yiyeceklerde ya da çay olarak tüketebilirsiniz. Eğer zencefil çayı tüketecekseniz günde en fazla 2 fincan tüketebilirsiniz.