Güncelleme Tarihi:
ÇAYIN DA SUYUN DA KALİTESİ ÖNEMLİ
Çay uzmanı ve Hürriyet Ekler yazarı Ebru Erke’den...
- Hemen her gün içtiğimiz Türk çayını ideal olarak demlemek için birkaç püf noktasını bilmek gerekiyor. Doğru malzeme ve tekniğe dayanan bu formüller aslında oldukça basit. Birinci kural olarak sudan bahsedebiliriz. Çay eğitimi aldığım sırada Hindistan’daki öğretmenim “İstediğin kadar iyi çay yaprakları kullan, demlediğin su kötüyse hiçbir verim alamazsın” demişti. Eğer iyi su kullanmazsak çayımız tamamen değişiyor. Çeşmeden aldığımız sular klorlu olabiliyor veya sert su dediğimiz kireç miktarı yüksek bir su olabiliyor. Bu da hem görüntüyü etkileyerek bulanıklaştırıyor hem de çayın gerçek lezzetini almamızı engelliyor.
- Kalitesi önem taşıyan bir önemli unsur da demlemeyi sağlayacak hammaddemiz, yani çay yaprakları. Çayın kalitesi önemli, tozlu bir çay olmamalı. Tozlu olması deminizi bulanıklaştıracaktır. Dibinde toz birikmemeli hatta mümkünse mayıs ayı hasatlarından tercih etmek en uygunu.
- Porselen demlik kullanırsanız metale göre daha lezzetli olur. İdeal demleme süresi aslında 10-12 dakika kadardır. Çayınız demlendikten sonra altını kısıp maksimum 1 saat tutun. İçmeye devam edecekseniz tazele-
melisiniz. Ocağın üstünde 1 saatten fazla tutmayın.
- Çayınızı daha yoğun ve demli seviyorsanız kaçak çay olarak da bilinen yabancı çayları katabilirsiniz. Bunların yapraklarının kesim şekilleri ve işlenme biçimleri farklıdır. Demleme süresini de biraz düşürebilirler.
- Çayımızın miktarı da önemli. 2 bardak çay içecek biri için dolu dolu 1 yemek kaşığı çay yeterli. Çayınızın demliğine demleme esnasında veya demlemenin sonlarına yaklaştığınızda 1-2 parça karanfil ya da ufak bir parça tarçın çubuğu ekleyebilirsiniz. Tarçının kan şekerini düzenleyici, karanfilinse hazmettirici etkisi var. Dolayısıyla özellikle ağır yemeklerden sonra denemenizi tavsiye ederim.
- Soğuk suyla demlerseniz çayın tadı biraz daha yumuşak olur ama genellikle kaynar su tercihimiz.
ÖDEM ATTIRIYOR, BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR
Beslenme ve diyet uzmanı, Lezzetli Hayat yazarı Berrin Yiğit’ten...
- Hazımsızlık, şişkinlik ve sindirim problemi yaşayanlar için rezene, nane ve kimyonu demleyerek hazırladığımız çayları önerim. 1’er tatlı kaşığı nane, kimyon tohumu, kişniş tohumu ve rezeneyi sıcak suda demleyip limon dilimleri ve taze zencefil ilavesiyle sindirim dostu bir içeceğe dönüştürebilirsiniz.
- Uyku kalitesini arttırıcı ve sakinleştirici etkisi için papatya ve melisa çaylarının çubuk tarçın veya lavanta ilavesiyle kullanımını öneriyorum. Bu karışım yatmadan 15 dakika önce içilebilir.
- Ödem problemi için kiraz sapı, mısır püskülü ve maydanoz sapı üçlüsünü 300 ml suda kaynatarak içebilirsiniz. Aynı demleme yöntemiyle yeşil çay, biberiye ve taze zencefili de günde 2 kupaya kadar tüketebilirsiniz.
- Bağışıklığı güçlendirici ıhlamur veya ekinezyaya limon dilimleri, taze zencefil ve karanfil ekledikten sonra 3-5 dakika demlemeye bırakın. Hafif ılıdıktan sonra 1 çay kaşığı bal ilavesiyle deneyin. Kuşburnu çayının içine de ekstra karanfil ve zencefil ekleyebilirsiniz.
- Tatlı krizleri içinse meyve çayları tercih edilebilir. Kırmızı elma dilimlerini suda kaynatıp üzerine kabuk tarçın ekleyebilir veya hibiskusu 300 ml suda demleyip çubuk tarçın ilavesiyle içebilirsiniz.