Güncelleme Tarihi:
Muşmula, içerisinde bol miktarda çekirdek bulunan ve olgunlaştığında ise kahve tonlarında bir renge sahip olan meyve olarak bilinmektedir. Ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetişmekte olan muşmula, yumuşak iç kısmı sayesinde kolay bir şekilde tanınabilen bir meyvedir.
Muşmulanın Faydaları Nelerdir?
Muşmula meyvesinin tüketilebileceği gibi muşmula çekirdeğinin de tüketilmesi söz konusu olabilmektedir. Aynı zamanda muşmula tüketilmesinin insan sağlığı açısından bilinen birçok faydası olduğunu söylemek de mümkündür.
Böbrekte bulunan kumların ve taşların dökülmesine yardımcı olmaktadır.
Muşmula tüketimi ile sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması da sağlanmaktadır.
Muşmula içerisinde bulunan fazla su nedeniyle rahatlatıcı ve serinletici bir etkiye sahiptir.
Anemi tedavilerinde de yardımcı bir özelliğe sahip olduğu söylenebilir.
Düzenli bir şekilde muşmula tüketilmesinin merkezi sinir sistemine iyi geldiğini söylemek mümkündür.
Kan dolaşımını düzenleyici bir etkisi de bulunmaktadır.
Bağırsakların çalışmasına yardımcı olan ve metabolizmayı hızlandıran muşmulanın zayıflamayı kolaylaştırıcı bir etkiye sahip olduğu söylenebilir.
Muşmula çekirdeğinin idrar arttırıcı bir özelliği de bulunmaktadır.
Muşmulanın demlenerek çay olarak tüketilmesi, geçmeyen öksürüklerin tedavisinde kullanılmaktadır.
İshal ve ince bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıkların tedavisinde de muşmula kullanılmaktadır.
Sağlıklı bir sinir sistemine sahip olmak için de muşmula tüketimi tavsiye edilmektedir.
Muşmula yapraklarının şeker hastalığına karşı da iyi geldiğini söylemek mümkündür.
Muşmula Neye İyi Gelir?
Muşmula tüketilmesinin birçok rahatsızlığa karşı iyi geldiğini söylemek mümkündür. Muşmula içerisinde potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir bulunması nedeniyle vücut için oldukça faydalı olabildiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Muşmulanın düzenli bir şekilde tüketilmesinin merkezi sinir sistemine iyi geldiğini söylemek mümkündür.
İçerisinde bulunan antioksidan özelliği sayesinde ise vücutta bulunan zararlı toksinlerin giderilmesine iyi gelmektedir.
Muşmulanın bağışıklık sistemine iyi geldiği ve vücuda güç verici bir etkiye sahip olduğu da söylenebilir.
Böbrek ve karaciğer sağlığını koruyucu bir etkiye sahiptir.
Muşmula içerisinde yüksek oranda lif bulunmaktadır. Bu nedenle kabızlık ve hazımsızlık sorunlarına karşı da iyi gelmektedir.
Vücutta oluşan iltihaplanmalara karşı da muşmula tüketimi iyi gelmektedir.
Ağız içerisinde çıkan yaralara da iyi geldiği bilinmektedir.
Romatizma hastalıklarının tedavisine de iyi geldiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Muşmula Nerede Yetişir ve Ne Zaman Toplanır?
Muşmula Karadeniz ve Marmara bölgelerinde doğal olarak yetişmekte olan bir bitkidir. Muşmulanın toplanması için belirli zamanları vardır. Bu meyvenin olgunlaştığını anlamak için bu bitkinin renginin koyu kahve rengine dönmesi gerekmektedir. Muşmula meyvesinin nisan ve mayıs aylarında yapraklanmaya başladığı bilinmektedir. Yaz aylarına doğru ise muşmula meyvelerinin olgunlaşmaya başladığı söylenebilir.
Muşmulanın toplanması için ise Ekim ve Kasım aylarının beklenmesi gerekmektedir. Meyvenin fazla olgunlaşmaması veya çok fazla olgunlaşması toplanması için uygun olmamaktadır. Muşmula iç kısımdan dış kısma doğru olgunlaşan bir meyve olma özelliğine sahiptir. Bu durum ise dışının sert olmasına neden olabilmektedir. Meyvenin dışının sert olması olgunlaşmadığı anlamına gelmemektedir. Meyveler sert olsa bile yine de toplanmaları gerekmektedir.
Muşmula, yılın son meyvesi olarak bilindiği için toplama işleminin de yine en sonda yapılması gerekmektedir. Meyvenin toplanması için en uygun ayların Ekim ve Kasım ayları olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Muşmula ağacı dikildikten sonra ise 3 yıl içerisinde meyve vermeye başlayacaktır.