Paylaş
Darüşşifa şerbeti
Hastalıkta sağlıkta her derde deva
Dinçlik, enerji ve yağ yakımında söz sahibidir.
Darüşşifa, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde sağlık yurdu ve hekimlik okulu işlevini gören yapılara verilen addır. Darülşifa şerbeti de adını buradan alarak hastalıkta ve sağlıkta padişah ve sultanların en çok tercih ettikleri şerbetleri arasında olarak tarihte kayıtlara geçmiştir...
Siz de bu şerbeti kendinizi yorgun ve bitkin hissettiğiniz günlerde tüketebileceğiniz gibi zayıflama programı uygularken de listenize dahil edebilirsiniz.
MALZEME LİSTESİ
◊ 1 lt su
◊ 5–6 adet çubuk tarçın
◊ 7-8 adet karanfil
◊ Göz kararı dağ çileği
◊ Göz kararı yer kirazı
◊ Göz kararı kayısı kurusu
◊ Bir yemek kaşığı keçi boynuzu tozu
◊ Bir yemek kaşığı pancar pekmezi
Hazırlanışı
Malzemelerinizi bir tencere içinde suyun içine karıştırın. Karışımı kısık ateşli bir ocakta yaklaşık bir saat kaynatın ve ocağın altını kapatarak soğumasını bekleyin. Hazırlamış olduğunuz karışım soğuduktan sonra blender’dan geçirip süzün ve buzdolabında bekletin.
Bu karışımı buzdolabında 15 gün bekletebilirsiniz. Sabah aç karnına...
Öğlen yemeği yerine...
Akşam yatarken de tüketebilirsiniz.
Miski amber şerbeti
Zayıflatır ve ferahlatır
Odaklanma ve konsantrasyon problemlerine iyi gelir. Yağ yakımında etkili olduğu için zayıflamak isteyenlere destek olur. Tüketildiğinde ferahlık hissi sağlar. Sakinleştirir. İdrar söktürür.
MALZEME LİSTESİ
◊ 2 lt su
◊ Bir avuç amber çiçeği
◊ 250 gr kivi kurusu
◊ 300 gr elma kurusu
◊ Bir avuç kavun çekirdeği
◊ 10-15 adet gül yaprağı
◊ Bir yemek kaşığı kızılcık marmelatı
Hazırlanışı
Derin bir tencere içine 2 lt suyunuzu üzerine de malzemelerinizi ilave edin. Hazırlamış olduğunuz karışımı kısık ateşli bir ocakta yaklaşık 1 saat kaynatın. Karışım kaynadıktan sonra demlenmesi için 30 dakika bekletin. Sonrasında blender yardımıyla süzün ve buzdolabında saklayın.
Sporcu şerbeti
Egzersiz ve spor yapanlar için enerji deposu
MALZEME LİSTESİ
◊ Yarım kavanoz süzme bal
◊ 2 yemek kaşığı alıç pekmezi
◊ 2 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi veya tozu
◊ 2 yemek kaşığı kuşburnu pekmezi
◊ 1 avuç kuru üzüm
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri bir kasede kaşıkla karıştırın ve buzdolabında muhafaza ederek egzersiz ve spor öncesi 2 kaşık tüketin.
Sirkencebun şerbeti
Tokluk hissi ve hazımsızlık için
Sirke ve balla yapılan şerbet, şişkinlik ve gaz problemlerine iyi gelir.
Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur, bu sayede tokluk hissinin daha uzun süre devam etmesini sağlar.
Yemekten önce tokluk hissi sağlar, yemekten sonra hazmı kolaylaştırır. Antioksidan özellikleri sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Başta grip, nezle olmak üzere birçok sağlık sorununa karşı vücudumuzu destekler.
Yüksek tansiyon problemi yaşayanların tansiyonunun dengelenmesini sağlar. Aynı şekilde kolesterolün de dengelenmesine yardımcı olarak özellikle kötü kolesterolü yüksek olanlara iyi gelir.
Vücuda enerji verir.
Düzenli kullanımında ağız kokusunu en aza indirir.
MALZEME LİSTESİ
◊ 1 litre su
◊ 1 su bardağı elma sirkesi
◊ 2-3 yemek kaşığı şeker yerine çiçek balı
◊ Tercihe göre kuru nane
Hazırlanışı
Derin bir tencereye suyu koyup kaynatma noktası gelince balı ekleyin. 5 dakika kaynattıktan sonra diğer malzemeleri de ekleyerek yaklaşık 8-10 dakika kaynatın. Ardından süzün ve soğumaya bırakın.
Zayıflatan Osmanlı safran şerbeti
İştahı bastırır, sindirime yardımcıdır, kaygı ve stresi azaltır
C vitamini, magnezyum, demir ve potasyum yönünden zengindir. Kan şekeri seviyesini düzenler. İştahı bastırır, kilo kaybında etkilidir. Sindirime yardımcıdır. Ağrı kesici özelliği vardır. Adet söktürücüdür. Solunum rahatsızlıklarına iyi gelir.
Nörolojik hastalıklara karşı korur.
Bağışıklık güçlendirir. Hormon dengesini düzenler. Depresyon, kaygı stresi hissini azaltır.
Depresyon tedavisinde en az ilaçlar kadar etkilidir.
Mutluluk kaynağıdır.
MALZEME LİSTESİ
◊ Yarım litre sıcak su
◊ Yarım çay kaşığı safran
◊ 1 adet kuru incir
◊ Birkaç yaprak reyhan ya da nane
HAZIRLANIŞ
Temiz bir kavanoza safran, incir, reyhan ve naneyi atıp sıcak suyu ekledikten sonra demlemeye bırakın. 1,5-2 saat demledikten sonra süzerek tüketin. Haftada iki gün tüketebilirsiniz.
Paylaş