Çiğdem Sezer’in kaleme aldığı ‘Hayat Pastanesi’ benliğini bulma yolundaki bir gençle birlikte okuru da hafıza tramvayına davet ediyor. Sanat müziğinin yankılandığı, Cahit Külebi’den, Cemal Süreya’dan dizelerin gezindiği bir yol önümüzdeki...
#Kitap SanatUzun kuyruklar, sosyal medyada ağız sulandıran videolar... Sebebi Dubai’de, Mısır asıllı İngiliz Sarah Hamouda’nın (38) hamileliği esnasında yarattığı Dubai çikolatası. Hamouda, Türk baklavasından ilham alarak geliştirdiği bu çikolatayı sosyal medyada paylaşınca kıyamet koptu. Yeni-eski birçok mekân kolları sıvadı, Dubai çikolatası yapıyor. Jürimize bu popüler lezzeti en iyi yapan yerleri sorduk.
#Dubai ÇikolatasıÖnce Hatay Havalimanı’na gittim. Sonra Antakya ve Arsuz. Hüzünlü bölgelerde dolaştım. Yeniden doğuşla ilgili başarı hikâyelerini dinlerken söz, bir zamanlar Arsuz’a zorunlu iniş yapan Fransız kadın pilota geldi. Hikâyeyi Sayek ailesinden dinledim. Aradan çok uzun yıllar geçmesine rağmen Arsuz’a zorunlu inen uçağın bıraktığı 10 günlük anılar hâlâ anlatılıyor. Kadın pilotun zorunlu indiği Arsuz’da nasıl da el üstünde tutulduğu ve heyecanla karşılanıp yolcu edilişinin öyküsü çok etkileyiciydi.
#Hatay HavalimanıYol kenarında meyve-sebze satan kamyonlar... Sirke, salça ve zeytinyağının hasını dükkânına taşıyanlar... Yörenin en lezzetli peynir ve hamurişlerini üretenler... Ege ve Akdeniz’de pek çok ilimiz birer lezzet durağı niteliğinde... Peki, ünlü şefler tatilden dönerken nerelerden alışveriş yapıyor, hangi ürünler için rotasını değiştiriyor?
#GastonomiMalum, bayram ikramlarının başrolünde tatlılar var. Tatlı kültürümüz dünyada söz sahibi olacak kadar geniş bir yelpazeye sahip; meyveliler, hamurlular, helvalar, lokumlar, macunlar, şekerlemeler... Seçenekler bu kadar çok olunca tatlıcılarımıza da ayrı parantez açmak gerek. Gelin, bugün iki ayrı hikâyeyle damaklarımızı daha da tatlandıralım...
#Kazandibi‘Körburun’ ve ‘Atmaca’da Türkiye tarihinin farklı dönemlerine yayılan hikâyeler kuran Hikmet Hükümenoğlu ‘Harika Bir Hayat’ta 1919-1950 yıllarının Türkiye’sinde nefes nefese bir yolculuğa çıkarıyor okuyucuyu. Romanın merkezinde ise olağandışı bir kadın var: Harika... Şair, tiyatrocu, istihbaratçı ve tutkulu bir âşık olan Harika’yı ve onu şekillendiren dönemi yazarından dinledik.
#Hikmet HükümenoğluGeçen hafta Ayvalık’ta, ‘Ayvalık Vizyon Çalıştayı’na davetliydim. Özellikle son dönemde kent vizyonu, turizm ve gastronomi alanında başarılı çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya, İznik ve İnegöl gibi ilçelerin ilgilerini çekecek, kendi şehrimiz için dersler çıkarabileceğimiz kararları sizlerle paylaşacağım.
#RAMAZAN BAŞANMutfağa merakı çok küçük yaşlarda başlar. İzlediği ‘Bir Dilim Aşk’ dizisinin etkisiyle de hep kendi pastanesini açma hayalini kurar. Zeynep Aksakal, bu hedefle üniversite tercihini gastronomi ve mutfak sanatlarından yana kullanır. Bu süreçte de stajlarla sektöre ilk adımı atan Zeynep Aksakal, çeşitli mekanlarda profesyonel olarak çalışarak deneyim kazanır. Çocukluk hayali olan kendi mekanını açmak adına da 2021’de harekete geçen Zeynep Aksakal, 2021’de İzmir Bostanlı’da Lavinya Patisserie & Bakery’e hayat verir. Bugün Fransız pastanesi konseptiyle yolculuğuna devam eden Zeynep Aksakal, tek noktada sektörünün önemli markalarından biri olmayı hedefliyor.
#1Portakal Çiçeği Karnavalı bahanesiyle bir kez daha Adana’ya uzanalım ve kendimizi önce şehrin eski merkezine, Tarihi Kazancılar Çarşısı’na doğru atalım. Bu kebap kokulu, dumanlı sokaklarda tüm canlılığıyla asıl Adana’yı keşfedeceksiniz. Ancak kentin lezzetleri kebapla sınırlı değil.
#Portakal Çiçeği KarnavalıSinan Akçıl, “Türkiye’ye örnek olacak bir ayrılık göreceksiniz. Birbirimizi çok sevdik ve bitişi de öyle olmalı” derken haklı. Çünkü düşün düşün, son dönemde “medenice ayrılabilen” bir tek Derin Mermerci-Cem Aydın çiftini hatırlıyorum. Ama sonradan onlar da birbirine girdi. Bakalım Akçıllar becerebilecek mi?
#Savaş ÖzbeyTermal sularda vakit geçirmek acıktırır, iştah açar. Ben de belli başlı termal kentlerimizin en iyi yemek adreslerini vereceğim bu hafta size. Tatlısından kebabına, şık restoranlarından esnaf lokantalarına… Gitmişken uğramadan dönülmeyecek lezzet adreslerini not edin.
#Hürriyet15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişimini konu alan “15/07 Şafak Vakti” filmi bugün vizyona giriyor. Çengelköy ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yaşananlara odaklanan yapımı başrol oyuncuları Erkan Petekkaya, Aslıhan Karalar ve Baran Bölükbaşı’yla konuştuk.
#Erkan Petekkaya1950’li yıllarda Beyoğlu’ndaki Rönesans Pastanesi’nde başlayan Bolulu Fehmi ve Rum Yorgo’nun dostluğu, Paskalya haftasında İngiliz Guardian gazetesine konu oldu. Hâlâ Kurtuluş’taki Üstün Palmie Pastanesi’ni işleten 84 yaşındaki Fehmi Yıldıran, 1996 yılında kaybettiği dostu Yorgo’yu anlattı.
#GazetehaberleriKarantinanın ünlü semtteki etkisi ‘Külkedisi’ masalı gibi... Mekânlar açıkken oturanlar, kaldırımda ikili-üçlü gruplar halinde ayakta takılanlar, motosikletler, scooter’lar, yürüyüş yapanlar, puset ittirenler... Kapandığı andan itibaren sadece kedi ve köpekler.
#YazarSonar Araştırma’nın sahibi Hakan Bayrakçı, televizyondaki tartışma programlarının en ilginç isimlerinden biri… En son yılbaşı gecesi izleyicilere piyano çalan Bayrakçı ile eski albümlerini karıştırdık. Bir tarafı Atatürk’ün kasabasından diğer tarafı Erzurum’dan gelen Bayrakçı ilk anketini dokuz yaşında yapmış, 15 yaşında siyaseti kafasına koymuş, 18 yaşında dokuz beste, bir konçerto, bir kitap ve yüzlerce şiir sahibi olmuş!
#GazetehaberleriAile Meclisi bu hafta, AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı ile eşi Zehra Subaşı’nın evlerine konuk oldu. Üniversitede arkadaşları aracılığıyla tanışan çift 1986 yılında da evlenmiş. Hilal Kevser, Hatice Kübra ve Sümeyye Reyyan isimlerinde üç kız evladı olan Subaşı çifti üç de torun sahibi. Tanışmaları, 20 yıl sonra gelen tek taş yüzüğün hikâyesi, çiftin tatlı atışmalarıyla keyifli bir sohbet oldu...
#Zehra Subaşı