Bu da Zeynep’in bir dilim aşkı

Mutfağa merakı çok küçük yaşlarda başlar. İzlediği ‘Bir Dilim Aşk’ dizisinin etkisiyle de hep kendi pastanesini açma hayalini kurar. Zeynep Aksakal, bu hedefle üniversite tercihini gastronomi ve mutfak sanatlarından yana kullanır. Bu süreçte de stajlarla sektöre ilk adımı atan Zeynep Aksakal, çeşitli mekanlarda profesyonel olarak çalışarak deneyim kazanır. Çocukluk hayali olan kendi mekanını açmak adına da 2021’de harekete geçen Zeynep Aksakal, 2021’de İzmir Bostanlı’da Lavinya Patisserie & Bakery’e hayat verir. Bugün Fransız pastanesi konseptiyle yolculuğuna devam eden Zeynep Aksakal, tek noktada sektörünün önemli markalarından biri olmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Bu da Zeynep’in bir dilim aşkı

ZEYNEP Aksakal... Hayallerinin peşinden giden ve bunu hayata geçirmek adına da yoğun bir mesai harcayan genç bir şef. Fransız pastanesi konesptine özgün dokunuşlarıyla farkındalık yaratan bir girişimci. Lavinya Patisserie & Bakery’nin kurucusu Zeynep Aksakal ile hem kariyer yolculuğunu, hem markanın kuruluş serüvenini, hem de gelecekle ilgili planlarını konuştuk. 1992 İzmir doğumlu Zeynep Aksakal, mutfak kültürü zengin bir aile ortamında büyüdüğünü paylaşarak, o süreci şöyle anlattı:

Bu da Zeynep’in bir dilim aşkı

Haberin Devamı

MUTFAK MERAKI AİLEDEN
“Annem, anneannem ve babaannem çok güzel yemekler yapardı. Böyle bir ortamla birlikte benim de mutfak merakım çok küçük yaşlarda başladı. Tabureyi ocağın başına çekip, hep onları izlerdim. Gözlem yapmayı çok severdim. El lezzeti çok iyi olan bir ailenin üçüncü kuşak temsilcisi olarak bana da yaş aldıkça bir şeyler yaptırıyorlardı. Hatta evde yalnız olduğumda annemden habersiz mutfağa girip ona sürprizler yapardım.”

6 YILLIK PROFESYONEL HAYAT
Üniversite sınavlarına hazırlandığı dönemde de Zeynep Aksakal, sınav stresini azaltmak için çözümü yine mutfakta bulur. Mutfağa girip özgün tarifler denediğini söyleyen Zeynep Aksakal, “O dönem gastronomi bu kadar popüler değildi. Bununla ilgili bir üniversite eğitimi olduğunu çok da bilmiyordum. Ama dayımın yönlendirmesiyle birlikte de çocukluğumdan beri en büyük merakım olan mutfak konusunda eğitim almanın daha doğru olacağını düşündüm. Bu hedefle de İzmir Ekonomi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nü kazandım. Birinci sınıfta bir otelde staj yaparak sektöre ilk adımımı attım. Tabii o alanın bana çok da uygun olmadığını gördüm. Daha sonra ise Anadolu’nun yemek geleneklerini modern dokunuşlarla tabaklara taşıyan ve bu yıl Michelin Yıldızı alan bir restoranda staj yaptım. Buradan da güzel deneyimlerle ayrıldım. Daha sonra ise bir pastanede yarı zamanlı işe girdim. Mezun olduktan sonra da burada yaklaşık 2 yıl çalışıp, bu kez şeker hamurlu ve tasarım pastalar yapan ablamla bir yolculuğum oldu. Orasının da bana çok uygun olmadığına karar verdim. Önce İtalyan dondurmacısı, ardından da bir yere ekmek ustası olarak girdim ama ekmek yapamadan ayrıldım” diyerek, yaklaşık 6 yıl süren kariyer yolculuğunu paylaştı.

Haberin Devamı

Bu da Zeynep’in bir dilim aşkı

O DİZİ İLHAM KAYNAĞI OLDU
9-10 yaşlarında Manisa’da esnaflık yapan babasının giyim dükkanın önünde ablasıyla yaptıkları takıları satarak ilk ticari deneyimi yaşayan Zeynep Aksakal, aslında o yıllardan itibaren büyüdüğünde hep kendi işini yapmanın hayalini kurar. Burada da Berna Laçin’in oynadığı ‘Bir Dilim Aşk’ isimli dizinin payının büyük olduğunu ifade eden Zeynep Aksakal, hikayesinin devamını şöyle aktardı:
“Dizide Berna Laçin’in bir pastanesi vardı. O diziyi izlerken ben de gelecekte bir pastane açma, kendi işimi yapma hayali kurardım. Mutfak sevgimle, bu dizideki pastane birbirini tamamlıyordu. Son işe girdiğim yerden ayrıldıktan sonra artık bu hayalimin hayata geçme zamanı geldiğini düşündüm. Dükkan açma kararı aldım ve İzmir Bostanlı’da 2021’de Fransız pastanesi tarzıyla Lavinya Patisserie & Bakery doğdu.”

Haberin Devamı

Bu da Zeynep’in bir dilim aşkı

 
TÜM ÜRÜNLER
ZEYNEP ŞEFTEN
LAVİNYA Patisserie & Bakery, her ne kadar bir Fransız pastanesi olsa da her gün vitrinde yer alan ürünlerde şef Zeynep Aksakal’ın özgün imzası dikkat çekiyor. Tüm ürünlerini çocukları gibi gören Zeynep Aksakal, “Üretimden satışa ve servise her şeyi kendim yapıyorum. Katkı maddesi yok. Tüm ürünlerim günlük taze olarak vitrinde yerini alıyor. Köpüksü pastalar, cheesecake, tartlar ana ürün grubumuz diye bilirim. Lezzetin yanında süslemeye de önem veriyorum. Mevsim sebze ve meyvelerine göre de vitrinimiz sezona göre değişiklik gösterebiliyor. Ekşi mayalı, organik undan yaptığımız ekmeğimiz, galetalar, sandviçlerimiz de var. Kahvaltı da veriyoruz. Burada yer alan reçelleri de kendim yapıyorum” diyor.

Haberin Devamı

Bu da Zeynep’in bir dilim aşkı

 
TEK NOKTAYLA MARKA
BAZI şeylerin büyüdükçe kalitesinin ve özenin gittiğini düşünen Zeynep Aksakal, şimdilik şubeleşmek gibi bir düşüncesinin olmadığını paylaştı. Aksakal, “En büyük hedefim marka bilinirliğinin artması. Daha fazla insanı lezzetlerimizle tanıştırmak istiyorum. Butik dokuyu bozmadan tek bir noktayla bunu yapmak en büyük hedefim. Tatlı grubu, paketli ürünler ve ekmek için de farklı mekanlara ürün vermek adına görüşmelerimiz sürüyor. Burada da ayrı reçetelerle hazırlanmış ürünler olabilir” diyerek, hedeflerini paylaştı.

KISA KISA

* 2021’de kendi hikayesini yazmak adına yola çıktığında her şeyin hazır olduğunu ama ismin olmadığını söyleyen Zeynep Aksakal, “O süreçte rüyamdan ‘Lavinya’ diye uyandım. Kulağa çok hoş geldi. Birçok anlamı var ama ben ‘hayalimdeki sevgiliyi’ kendime uygun anlam olarak seçtim. Çocukluğumdan gelen hayalimle bu isim örtüştü” diyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları