Tıpta sağlanan gelişmelere rağmen tüm dünyada inmeye bağlı ölümler ikinci sırada, sakatlığa yol açan hastalıklar açısından ise ilk sıradadır. Felç sonucu iş gücü kayıpları olmakta, aile dramları yaşanmakta ve ülke ekonomisi büyük kayıplara uğramaktadır. Çünkü başkasına bağımlı hale gelen hastaların bakımı ekonomiye büyük yük getirmektedir.
#İnmeAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ünlü, hava kirliliğinin kişilerin astım, bronşit, kanser gibi hastalıklara yakalanmasını kolaylaştırdığını bildirerek, kronik solunum yolu hastalarına, hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde dışarı çıkmamaları uyarısında bulundu.
<B>Onlar zamanla yarışıyor. Tek amaçları 'yaşatmak'. Ani yaralanma ve hastalıklara en kısa sürede müdahale ediyorlar. Acil tıp çalışanları, hemşiresi, doktoru ve diğer tüm sağlık görevlileriyle bir zincirin halkası gibiler. Acil Tıp Hizmetleri, trafik kazası, kalp krizi gibi acil durumlarda ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerini içeriyor. Olay yerinde yapılan ilk müdahaleden başlayarak, ambulansla hastaneye götürme ve acil servislerdeki tetkiklere kadar uzanan bir zincirden oluşuyor. Acil servis hekimleri üç yıl boyunca bu alanda uzmanlık eğitimi alıyorlar. Ambulansta görev yapmak için pratisyen hekim olmak yeterli. </B>
AstraZeneca Türkiye, akciğer kanseri ve kronik solunum yolu hastalıklarının erken teşhisi ve yönetimi konusunda farkındalık yaratmak, bilimsel araştırmaları desteklemek ve yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla “Akciğer Sağlığı İnisiyatifi”ni hayata geçirdi. İnisiyatifin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden akciğer sağlığı hakkında en güncel bilimsel veriler ve bilgilere erişim sağlanacak. <br><br>Ayrıca inisiyatif kapsamında Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) iş birliği ile “Belirti Yoksa da Yok Sayma” farkındalık kampanyası başlatıldı. Kampanya ile akciğer kanseri hakkında farkındalık sağlanması ve risk faktörlerine dikkat çekilmesi hedefleniyor.
#Sponsorlu İçerikÖzel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği’nden Uzm. Dr. Abdurrezak Börekci, aterosklerotik koroner arter hastalığında erken tanının neden önemli olduğunu anlatarak BT koroner anjiyografinin erken tanıdaki rolüne değindi.
#1Diyarbakır'da özel bir hastanenin yenidoğan yoğun bakım bölümünde hemşirelerin uyuması ve ihmali sonucu ikiz bebeklerden birinin hayatını kaybettiği iddia edildi.
#HastaneFLiRT isimli yeni bir COVID-19 varyantıyla karşı karşıyayız. Uzmanlar “Bulaşıcılığı önceki varyantlardan daha yüksek ve yaz aylarında vaka sayıları artabilir” diyor. FLiRT ailesinden olan KP.2 varyantınınsa mayıs başı itibariyle enfeksiyonların yaklaşık yüzde 28’inden sorumlu olduğu belirtiliyor. COVID-19’daki güncel durumu doktorlarla konuştuk.
#COVID-19Şifa Hastanesi’ne sığınmış siviller ve yaralılarla, sağlık personeli ölümcül bir kuşatma altında. Görgü tanıklarına göre hastane çevresine yerleştirilmiş keskin nişancılar ve dronlar, hareket edene ateş açıyor. Öte yandan İsrail tankları Kudüs Hastanesi’ne 20 metreye kadar yaklaştı. Hastaneye sığınmış olanlar korku ve panik içinde.
#İsrailEn ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#ÇocukTürkiye’de prematüre bebek ölümlerini azaltmak için 2019’dan bu yana hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde çalışmalar yürüten Hayat Holding, sosyal sorumluluğun Oscar’ı olarak kabul edilen “The International CSR Excellence Awards”dan ödülle döndü. Molfix Hayat Bağım Güvenli Bağlanma Projesi kapsamında 160 binden fazla anne ve babaya ulaşıldı, 3 bini aşkın yoğun bakım hemşiresine eğitim verildi. Ayrıca yoğun bakım ünitelerine tıbbi cihaz destekleri de sağlayan proje şimdi dünya çapında yarışacak.
#UNICEFİzmir Körfezi'nde ilk kez aynı anda plankton patlaması, kızıl renkli red tide (müsilaj) ve makro algler görüldüğünü belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Suyun görünürlüğü sıfır santim. Her yer kirli. Ölü balıklar var. 10 günden beri bu durum devam ediyor. Narlıdere'den itibaren her yerde balık ölümleri, red tide'lar, deniz marulu patlamaları görünür hale geldi. Bunun tek bir nedeni var; körfez çok ağır hasta" dedi.
#İzmirDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 için ‘küresel acil durum’ uyarısını 5 Mayıs Cuma günü sona erdirdi. Açıklama uluslararası basında hafta boyunca tartışıldı ve “Bu açıklama pandemi bitti anlamına geliyor” diyenler de oldu, “Hayır bitmedi, ülkelerin üzerinden sorumluluklar kalkıyor” diyenler de. Pandemi sırasında sık sık görüşlerine başvurduğumuz uzmanları aradık ve DSÖ’nün açıklamasını sorduk: “Açıklamanın salgının bitmesiyle alakası yok. İnsanları üzen konular gündemden çabuk çıkıyor ama bunlar hayatın gerçeği. En geç 5-10 yıl içinde yeni bir pandemi bekleniyor.”
#Dünya Sağlık ÖrgütüGece gündüz demeden canla başla hayat kurtarmaya çabaladılar, günlerce sevdiklerinden uzak kaldılar, koruyucu giysilerin altında zar zor nefes alırken hastalarına nefes olmaya çalıştılar. Maskeler yüzlerinde, tanık oldukları kayıplar ruhlarında derin izler bıraktı. Salgının başlangıcının üzerinden üç yıl geçti, pek çok şey eski haline döndü. Peki ya sağlık çalışanları pandemiden önceki hayatlarına dönebildi mi?
#Covid-19Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkSAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını anlatarak önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Güven, çocukluk çağı aşılamalarının, pandemi döneminde başlayan aşı kararsızlığı veya aşı karşıtlığından etkilendiğini belirterek, "Ne yazık ki şu anda aşıyla önlenebilir Hib menenjiti veya ‘streptococcus pneumonia’ menenjitlerini de görmeye başladık" dedi. Prof. Dr. Güven, ABD ve İngiltere’de endişeye yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını, A tipi streptokok nedeniyle oluşan boğaz enfeksiyonlarının mutlaka doktor kontrolünde antibiyotikle tedavi edilmesi gerektiğini, aksi taktirde bu bakterinin ileride kalıcı kalp hastalıklarına yol açabileceğini kaydetti.
#MenenjitSağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, ABD ve İngiltere’de ölümlere yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını söyledi. Güven ayrıca bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını söyledi ve çok önemli uyarılarda bulundu.
#PandemiEskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, çok sayıda yasaklı ırk köpeğin öldüğü gerekçesiyle soruşturma başlatılan geçici hayvan barınağında, bu yıl 134 köpeğin öldüğünü söyledi. Başkan Kurt, “Tarım İl Müdürlüğü'nün ve veterinerlerin tespitlerinde olduğu gibi mevcut ortamdan dolayı, bunlar tek başına yaşamaya alışmış, kalabalık ortama gelince psikolojisi bozulan ve gıdasını alıştığı gibi alamadığı için farklı bir sendroma kapılan hayvanlar. Bize 2022 yılında teslim edilen hayvanlardan toplamda 134’ü normal ölümle öldü” dedi.
#Eskişehir