Belirti vermeyen aterom plaklarında yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Belirti vermeyen aterom plaklarında yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2024 08:40

Uzm. Dr. Abdurrezak Börekci, yapay zeka destekli sanal aniyo ile belirti vermeyen aterom plaklarının tespit edilebildiğini söyledi, sistemin ayrıntılarını anlattı.

Haberin Devamı

 

 

Belirti vermeyen aterom plaklarının (asemptomatik aterosklerotik plaklar) sanal anjiyo yöntemi ile tespit edilebileceğini ifade eden Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği’nden Uzm. Dr. Abdurrezak Börekci, özellikle son yıllarda gelişen yapay zeka destekli tıbbi görüntüleme tekniklerinin bu tür plakların daha güvenilir bir şekilde teşhis edilmesini mümkün kıldığını kaydetti.

 

GENELDE BELİRTİ VERMEZLER

 

Kullanılan birçok girişimsel ve medikal tedavi seçeneklerine rağmen, günümüzde dünyada sebep olduğu kalp krizi komplikasyonu ile aterosklerotik koroner arter hastalığının hala başlıca ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirten Börekci, hastalığın alt yapısını oluşturan aterom plaklarının erken tanısının neden önemli olduğunu şu sözlerle açıkladı: “Kalp krizlerinin önemli bir kısmında, henüz koroner kan akımını azaltacak boyuta ulaşmamış, dolayısıyla belirti vermeyen anstabil (kırılgan) aterom plaklarının sorumlu olduğunu biliyoruz. Erken evrede saptanabilirlerse, medikal tedavi (statinler, ACE inhibitörleri, kolşisin vb.) ile bu plakları stabil hale getirmek, ilerlemelerini yavaşlatmak, sonuç olarak sebep oldukları kalp krizine bağlı ölümleri azaltmak mümkün.”

 

Haberin Devamı

SANAL ANJİYO İLE BELİRLENEBİLİR

 

Fonksiyonel tanı testleri ile aterom plakların saptanmasının mümkün olmadığını dile getiren Börekci, “Koroner kan akımını azaltmadıkları için bu plakları fonksiyonel tanı testleri ile saptamak mümkün olmuyor. Girişimsel olmayan, kısa sürede tanı koyabilen önemli testlerden biri olan BT koroner anjiografi (sanal anjio) ile bu aterom plaklarını kesin olarak saptayabiliyoruz” dedi.

 

ERKEN TANININ ÖNEMİ

 

Haberin Devamı

Börekci, aterosklerotik koroner arter hastalığında riski yüksek olan hasta ve bireyler için (hiperkolesterolemi, diyabet, erken yaşta birinci derece aile bireylerinde koroner arter hastalığı öyküsü olanlar vb.) erken tanının önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!