Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Liselerarası Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’nda birinciliği alan Siirt Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri bu başarıyı, diğer rakiplerinden çok daha kısıtlı imkanlarla elde etti. Endüstriyel mutfak malzemeleri yerine ev tipi mutfakta öğrenim gören lise öğrencileri 81 ilden 407 ekibi geride bırakarak İstanbul’daki büyük finalde şampiyonluğa ulaştı. Hayatlarında ilk kez sanayi tipi fırın gören ve ilk kez İstanbul’a gelen Siirtli öğrenciler ve öğretmenleri yarışmanın ardından duygularını Hürriyet’e anlattılar.
#Lezzet Yarışıİzmir ile ilgili üç şey saymak gerekse bunlardan biri de boyoz olur. Ege Bölgesi’nin incisi İzmir’in bize armağanı olan boyozu evde de yapabilmek mümkün. Peki, nasıl? İşte, 500 yıllık bir geçmişi olan boyoz için gerekli malzemeler ve boyozun yapılış aşamaları
#Boyoz NedirBöreğin anne eli değmiş olanının güzel olduğu söylenir ama işini bilen bir ustanın elinden çıkmış börek için bavulları hazırlayıp yola çıkmaya da değer. Ülkemizde yöreye, kullanılan malzemeye ve pişirme yöntemine göre değişen pek çok börek çeşidi bulunuyor. Yanında bir bardak çay da olunca tadına doyum olmuyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Ülkemizde böreklerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 7 şehirden birbirinden lezzetli 7 öneri...
#RotaHamurunun çıtırtısı ve Antep fıstığının yeşiliyle göz alan katmer, en sevilen tatlılarımızdan... Kendine has hamur açma tekniği tıpkı baklava gibi büyük bir ustalık gerektiriyor, yapılışını izlemek bile mest ediyor. Jürimize katmeri hakkıyla pişiren adresleri sorduk.
#KatmerBilecik’in Kurşunlu köyünde büyüyen Bedriye Berber Engin, hayatını kitaplara adamış bir isim. 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Sıradışı Okur” unvanını verdiği Engin, kitaplardan öğrendiği ekoturizmi köyüne getirdi. Engin’in öncülüğünde başlayan ekoturizm, köyü tamamıyla kalkındırdı. 10’uncu yılına giren ekoturizm sayesinde Kurşunlu köyü ayda 500 turist ağırlıyor.
#Bedriye Berber EnginMasterChef İzmir boyozu ile izleyenleri ekranlara konuk ediyor. İzmir'in meşhur boyoz tarifi merak edilen tarifler arasında zaman zaman yerini alıyor. Peki, İzmir boyozu nasıl yapılır, içinde ne var? İşte, boyoz tarifi ve kolay yapılışı...
#İzmir BoyozuNesilden nesile aktarılan bir lezzetin, büyükannelerden torunlara geçen bir tarifin kokusu her zaman başkadır! Geleneksel tortellini, birçok yerde enfes domates sosuyla birleştirilirken bazen et ya da porçini mantarı gibi farklı notaların olduğu soslarla çeşnilendirilerek de sunulur. Benim için en vazgeçilmez olan adaçaylısıdır. Siz hangi sosu tercih ederdiniz, merak ediyorum aslında...
#ToryelliniFatih Karadeniz Pidecisi İbrahim Usta’ya, “Neden kubbeli taş fırın kullanmıyorsun” diye sorduğumda, “Müşteriler alışık değil o kokuya, rahatsız oluyorlar” diye cevap verdi. Margarine alışanın yayla tereyağına dudak bükmesi ya da kötü yağlara alışanların kusursuz zeytinyağını ağır bulması gibi... Kötü olan, bizde bir süre sonra norm haline geliyor.
#Fatih KaradenizLokantanın adına bakarsanız burada etli ekmeğin çok iyi olması lazım. Öyle de! Gerçek Konya etli ekmeği. Yani öncelikle bir miktar sert tam buğday unu kullanılmış. Elle açılmış. Kıyma koyun. Zırhla kesilmiş. Azıcık kuyrukyağı. İçinde malzeme olarak da sadece domates, biber, maydanoz... Tabii ki odun ateşiyle yanan fırının koltuk bölümünde pişmiş...
#KonyaCimcik çorbası, Amasya’nın yöresel lezzetlerinden biridir. Bol lezzetli bir çorba olan cimcik çorbası, diğer çorbalara oranla meşakkatlidir. Peki, cimcik çorbası için gerekli malzemeler neler? İşte, adım adım cimcik çorbası tarifi
#Cimcik Çorbası"Bizimkiler" dizisiyle unutulmazlar arasına giren senarist, oyuncu, yönetmen ve yazar Umur Bugay, yarın toprağa verilecek. Bugay'ın cenazesi, ikindi namazını takiben Şakirin Camisinde kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek.
#Umur BugayBiber salçası kahvaltıların ve tencere yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Yemekler farklı bir tat ve koku katan biber salçasının malzemesi olan kapya biberleri dört mevsim marketlerde bulmak mümkün ancak özellikle yazın yapılan biber salçasının tadına hiç doyum olmaz. Siz de bu yaz günlerini biber salçası yaparak değerlendirmek, kış sofralarınızı nefis ev yapımı salçayla lezzetlendirmek isterseniz püf noktalarımızı ve tarifimizi kesinlikle kaçırmayın. İşte evde biber salçası yapılışı…
#Biber Salçası Nasıl Yapılırİzmirlilerin 500 yıllık vazgeçilmez lezzeti boyoz, özellikle kahvaltı sofralarını şenlendirmeye devam ediyor. Haşlanmış yumurta ve çay eşliğinde tüketilen boyoz, İzmir'in vazgeçilmez lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Boyozun nasıl yapıldığını merak eden vatandaşlar, en pratik boyoz tarifini internette araştırıyor. Peki, boyoz nasıl yapılır?
#Boyoz Nedir?