Halk hikayesi bu edebi anlatım türlerinden biridir. Pek çok özelliği ve bölümü bulunan halk hikayeleri okuyucularına mesaj vermektedir. Geleneksel anlatım tarzı ile okuyucuya gerçeğe en yakın hikayeyi sunmaktadır. Halk hikayelerinde gerçek kahramanlar bulunmaktadır. Çoğu hal hikayesi efsanelerden yola çıkılarak hazırlanmaktadır. Olayların akışı hikayenin ilerleme tarzına yönelik hazırlanmaktadır. Halk hikayesi nedir, özellikleri ve bölümleri nelerdir, nazım biçimleri hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#AraştırmaMüzik dünyasına adım atan Seçkin Piriler, Yıldız Tilbe’nin sevilen hit’i “Aşkperest”i cover’ladı. Tilbe’nin kendisine armağan ettiği şarkıyı rock tarzında yorumlayan Piriler, “Aşkperest sadece bir cover değil, aynı zamanda kariyerimde yeni bir dönemin habercisi” diyor.
#Seçkin PirilerTürk halk müziği sanatçılarının senfonik orkestra ile eserleri seslendirmeleri son yıllarda hayli popülerleşti. Bu akımın 1990’lardaki ilk öncülerinden, anonim türkülerimizi orkestra eşliğinde ilk kez seslendiren opera sanatçımız İhsan Ekber ile buluştuk; Kerkük’ten Ankara’ya uzanan duygusal hikâyesini dinledik...
#İhsan EkberTek partili yılları da gördü, 1950’de çok partili hayata geçişi de… 27 Mayıs darbesi sonrasında yaşanan haksızlıklara isyan ederek Adalet Partisi’nin kurucuları arasında yer alıp TBMM’ye girdi. Demirel’in en yakın dava arkadaşlarındandı. 12 Eylül’de, yine bir darbe sonrası TBMM’den koparıldı. Karşımızda Türkiye’nin demokrasi tarihine tanıklık etmiş 97 yaşında bir delikanlı var; hukukçu, siyasetçi, yazar, şair, eski Sanayi, Çalışma ve Milli Eğitim Bakanı Ali Naili Erdem...
#Ali Naili ErdemHıdırellez anlamı ve hikayesi merak edilen konular arasında yer alıyor. Hıdrellez günü Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da biliniyor. Hızır ve İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle Hıdırellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanıyor. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez olarak anılan bu günle ilgili ayrıntılar merak konusu oldu. Peki Hıdırellez nedir, nasıl ortaya çıktı? Hıdırellez İlyas ve Hızır kimdir, neden buluşur? İşte Hıdırellez Bayramı hikayesi ve anlamı ile ilgili detaylar...
#Hıdırellez Bayramı HikayesiCoşkun Sabah, Ahmet Özhan elinin değdiği binlerce öğrencisinden en meşhur olanları… İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda 49 yıl aralıksız ders veren, 42 yılını da Üniversite Korosu Şefi olarak geçiren Klasik Türk musikisi alanında ‘hocaların hocası’ Süheyla Altmışdört ile buluştuk. Hem eski albümleri karıştırdık hem müzikteki yeni usul ‘fasıl’ları konuştuk. 97 yaşındaki Altmışdört, “Krallık bir İngiltere’de bir de musikide vardır; tek idareci şef, tek anayasa notalardır! Şimdiki fasıllar fasıl değil. Güzel okumak; hissetmek demektir, yorumdur. Musiki çok bağırmak değildir” diyor...
#Süheyla Altmışdört‘Son Akşam Yemeği’ isimli filmde ‘Atatürk’ü canlandıracağını duyduk. Hemen kapısını çaldık. Ama yeni projeleri bununla sınırlı değil. Sırada üç sinema filmi, iki dizi ve yeni şarkıları var. Onur Tuna’yla hayatını, bilinmeyenlerini ve oyuncu Yasemin Yazıcı’yla ilişkisini konuşuyoruz: “Kendisini ortak bir arkadaşım aracılığıyla gördüm, daha sonra sosyal medyadan ulaştım.”
#Hakan GENCEBir dönem altın çağını yaşayan tavernaların kalbinin attığı İstanbul Tarabya’nın en ünlü isimlerinden Cengiz Kurtoğlu ile beraberiz! Sahne hayatında neredeyse 40 yılı deviren, Duvardaki Resim, Liselim ve Hain Geceler’le gönüllere taht kuran Cengiz Baba, geçen seçim dönemine de damga vurdu. Hem eski albümlerini karıştırmak hem de ‘Duyanlara Duymayanlara’nın seçim şarkısı olma hikâyesini bir de kendisinden dinlemek üzere kapısını çaldık...
#Cengiz KurtoğluBu hafta 1970’lere ışınlanıyoruz… Televizyonun tek kanal olduğu zamanlara… Bir kuşak onu çok iyi hatırlayacaktır; TRT’nin siyah beyaz ekranında, papyonu ve takım elbisesiyle, ‘Muha muha Can Hatice’ türküsünü söylerken Tarkan’dan yıllar önce ilk öpücüğü o atmıştı seyircilere... Dönemin sevilen türkülerini bugünün ‘video klip’ formatında seslendiren Türk halk müziği sanatçısı Hüsamettin Subaşı ile sanat hayatının 50. yılını kutlamak için çıkardığı ‘Vallahi O Yardır’ albümü vesileyle buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem de repertuara kattığı türkülerinin sosyolojisini konuştuk.
#Hüsamettin SubaşıUçansu Şelalesi, Türkiye’nin önemli şelalelerinden biridir. Tarihi Aziz Paulus yolunun başlangıcı ve Kral Havuzuna sahip olması, şelaleyi ayrı kılıyor. Bölgede jeep safarileri ve rafting bolca yapılıyor. Uçansu Şelalesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#ŞelaleTazı Kanyonu, Türk turizmine yeni kazandırılan doğa harikalarından biridir. Köprülü Kanyonunun bir devamı niteliğindedir. Yer yer 200 ile 400 metreye uzanan dağlık duvarlardan oluşan kanyon, ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunuyor. Tazı Kanyonu hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#SeyahatProf. Dr. Cengiz Kuday yeni yayınlanan ‘Neşterden Keskin Kalem’ (Kırmızı Kedi) kitabını göndermiş, içinde yıllar içerisinde çeşitli gazete ve dergilere yazmış olduğu yazıların bir derlemesi var. O yazılardan biri olan ‘Tuttuğumuz Yol Atatürk’ün Yoludur’ başlıklı yazıdan bir bölümü 24 Kasım Öğretmenler Günü anması için yayınlıyoruz: “Vasat öğretmen; anlatır. İyi öğretmen; açıklar. Usta öğretmen; gösterir. Büyük öğretmen; ilham verir. Benim öğretmenlerim hep ‘ilham’ verdiler.
#Cengiz Kuday11 yaşında Ankara Konservatuvarı’na giriyor. Türk Çağdaş müziğinin öncülerinden Ahmet Adnan Saygun ve kendisine ‘çetebaşı’ diye takılan Ulvi Cemal Erkin’in öğrencisi oluyor. İlk bestesini 14 yaşında aşık olduğu bir balerin için yazıyor. 25 yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı yöneten, dünyaca ünlü orkestra şefimiz Gürer Aykal’la albümleri karıştırdık. Bugünlerde kurucusu olduğu Borusan Filarmoni Orkestrası’nın kendisi için düzenlediği 80. yaş konserine hazırlanıyor…
#Gürer AykalTürkiye’nin en ünlü sanatçılarından... 74 yaşında ve tam gaz üretmeye devam ediyor. Geçen hafta ‘Beklenen Sensin’ adlı şarkısını yayımladı. Bundan sonra birer ay arayla, iki yeni parça daha çıkaracak olan Selami Şahin’le eski günleri yâd ettik; aşktan sağlığa kadar pek çok konuda tavsiyelerini aldık.
#Selami ŞahinUzak gibi görünen ama hemen yanıbaşımızdaki yurtdışı, Kuzey Makedonya… Yurtdışı derken de insanın sesi titriyor. Nasıl titremesin ki! Zira her köşe başında Osmanlı’nın izlerini taşıyan Kuzey Makedonya’da Eski Çarşı’yı gezerken yanınızdan Türkçe konuşarak geçen insanları duyabilirsiniz, acıktığınızda Türk yemekleri yiyebilirsiniz. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ten Büyük İskender’e tarihteki en büyük komutanların izlerini taşıyor. Küçük bir ülkeden bahsediyoruz ama konu antik miras, kutsal tarih, doğal güzellik olunca durum çok başka...
#HürriyetHalk hikayeleri destan ve masal gibi hikayeler içermektedir. Fıkra ve efsaneler de halk hikayeleri arasında yer almaktadır. Türk halkının geçmişten günümüze kadar okuduğu hikayelerden biri halk hikayeleridir. Kültürün tanıtılması ve zamanın insanlarını konu edinen hikayeler arasına girmektedir. Halk hikayeleri pek çok farklı konu içermektedir. Tarih, anlatma, benzetme gibi konular içermektedir. Kıssa ve masal gibi hikayeler bu hikaye türünün en belirgin örnekleridir. Halk hikayeleri bölümleri ve içerikleri nelerdir, kaynakları hakkında merak edilenleri derledik.
Avrupa'nın en kuzeyinde yer alan ülkelere 'İskandinav ülkeleri'' denir. İzlanda, Finlandiya, Danimarka, İsveç ve Norveç, İskandinavya ülkeleri arasında yer alır. 400'den fazla adadan oluşan Danimarka'nın tek sınır komşusu, güneyinde yer alan Almanya'dır. Ülkenin başkenti Kopenhag, en kalabalık şehirleri ise Roskilde, Aalborg, Ribe, Randers ve Odense'dir. Danimarka bayrağının anlamı, renkleri ve tarihçesi nedir detayları ile derledik.
#Danimarka Bayrağı AnlamıBarış Sehlikoğlu ‘Bin Yaşındayım’ şarkısı ile kadrajıma girdi. Kendisini o günden beri de ilgiyle takip ediyorum. Şu sıralar yeni çalışması ‘Artık Yol Yok’ dinleyiciyle buluştu. Pop ve elektronik öğeleri kullanarak ürettikleri şarkılar özellikle dijital platformlarda ilgi görüyor. Şarkıların genel teması için espriyle karışık ‘dertli dans’ diye bir tabir kullanıyorlar. Bu tabiri çok sevdim. Sevgili Barış müziğiyle ilgili sorularımı yanıtladı.
#Barış SehlikoğluYıl 2022 ama hâlâ ani bebek ölümüne bir çare bulunamadı. Son araştırmalara göre bazı bebekler daha savunmasız. Ebeveynlere riski azaltmak için gerekli önlemler on yıllar boyu anlatıldı. Ancak yaklaşık 20 yıldır ölüm oranlarında düşüş gerçekleşmiyor. Peki neden? ABÖS'ü yani ani bebek ölümü sendromunu mercek altına aldık...
#Bebek SağlığıGeçtiğimiz günlerde yeni albümü “Koca Dünya”yı müzikseverlerle buluşturan Kubat, bu kez rap yaparak, yine yenilikçi bir tarz ortaya koydu. “Yaptığım müzik tarzına ve geleneksel ezgilere yeni tatların kıvamını tutturmak zor bir iştir” diyen sanatçıyla bir araya gelerek hem albümünü hem de müzik gündemini konuştuk.
#KubatBattalname bir halk öyküsüdür. Battal Gazinin hayatını ve yaşamdaki başarılarını anlatır. Battal Gazi’nin hayatını merak eden ve öğrenmek isteyen kişiler için güzel bir kaynaktır. İçerisinde Battal Gazi’ye ait kahramanlıklar dile getirilmiştir. Savaş kahramanı olan bir kişinin yaşamından kesitleri bu halk öyküsü içinde bulmak mümkün olmaktadır. Seyyid Battal Gazi olarak bilinen kişi Arap asıllıdır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Popüler kültür üzerinden bakıldığı zaman anlatmaya bağlı edebi metinler önemli bir yere sahiptir. Bu konuda özellikle geçmişten günümüze kadar çok önemli eserlerin öne çıktığını ifade etmek mümkün. Peki anlatmaya bağlı edebi metinler nedir ve özellikleri nelerdir? Anlatmaya bağlı edebi metinlerin yapı unsurları üzerine tüm detayları derledik.
#EğitimSon günlerde “Bursa’dan Kütahya’ya trenle gidilir mi, nasıl gidilir, nasıl olur Bursa’da tren mi var?” soruları sosyal medyada, havada uçuşuyor. Doğru, geçmişte Fransızların yaptığı ve işleri bitince söktüğü Bursa-Mudanya limanı arasındaki treni saymazsak, ki keşke günümüzde dursaydı, turizm için büyük bir çekici olurdu... Buna ilave olarak yıllardır hızlı treni bekleyen ama kavuşamayınca Bursalılar, maalesef trene hasret.
#BursaHenüz 26 yaşındaydı. Çok zengin bir ailenin kızı olduğunu söylüyor, zekasıyla, görgüsüyle, rafine zevkleriyle, Alman aksanlı İngilizcesiyle tanıştığı herkesi büyülüyordu. En lüks restoranlarda yiyor, en lüks otellerde kalıyor, özel jetlerle seyahat ediyordu. Bir yandan da New York sosyetesinin en tanınmış isimlerine, kuracağı çok özel kulübe yatırımcı olma "fırsatı" sunuyordu. Ne var ki ödenmeyen iki otel faturası nedeniyle bu ihtişamlı tablonun cilası biraz kazınınca altından inanılmaz bir dolandırıcılık hikayesi çıktı. İşte bir televizyon dizisiyle yeniden dünyanın gündemine oturan Anna 'Delvey' Sorokin'in gerçek hikayesi...
#Anna DelveyGüzin ile Baha, 1975 yılında “Gençlik Başımda Duman” ya da bilinen adıyla “Ateşböceği” şarkısını çıkardığında Türk modern müziği en parlak dönemini yaşıyordu. İkili, boşanıp farklı yollara gitse de 2000’lerde Eski Dostlar ekibiyle yeniden bir araya gelip sahneye çıkmaya başladı. Güzin şimdilerde İstanbul’da Baha ise Bodrum’da yaşıyor. İkili ile farklı şehirlerde telefonda bir araya gelip dünden bugüne hayatlarını konuştuk.
#Güzin İle Baha