Üniversite tercihi, bir dizi faktörü dikkate almayı gerektirir. Aynı zamanda öğrencilerin kariyer hedeflerini belirlemelerinde kritik bir rol oynar. Doğru karar için özenli ve objektif bir yaklaşım zorunludur. Sağlıklı insan çalışarak ve üreterek kendini gerçekleştirir, haz ve doyum sağlar. Freud da sevme ve çalışmayı psikolojik sağlığın önemli göstergeleri olarak görür.
#Konuk Yazar“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#TerapiPsikolojik destek almak isteyenler mutluka çevrelerinden bu konu ile ilgili biribirinden ilginç yorumlar almıştır. Yıllardır duyduğumuz bu cümleler terapiye karşı önyargılı olmamızı ve kafamızda bir sürü soru işaretlerinin oluşmasına neden olur. Peki duyduğumuz bu bilgilerin ne kadarı doğru? İşte terapiyle ilgili yıllardır duyduğumuz ve kafamıza kazınan o yanlışlar…
#TerapiGeçen cuma vizyona giren “Sadık Ahmet”te rol alan Nur Fettahoğlu hem film heyecanını paylaştı, hem de kendisiyle ilgili merak edilenleri anlattı. Batı Trakyalı Müslüman Türklerin savunucusu Sadık Ahmet’in hayatını anlatan filmden bahseden oyuncu, “Birçok alanda adını tarihe altın harflerle yazdıran tüm kahramanlarımızın hayatı film olmalı” dedi.
#Sadık Ahmet5 günlüğüne Finlandiya’ya giden Gizem, Lorin’den ilk kez bu kadar uzun ayrı kalıyor. Özlem başlayınca çocuklar bu duyguyla nasıl baş edebileceklerini bilemiyorlar. Ebeveynler içinse güvenli ayrılmanın en iyi yöntemi doğru iletişim kurabilmenin yollarını bulabilmek.
#ÇocukTürkiye’de prematüre bebek ölümlerini azaltmak için 2019’dan bu yana hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde çalışmalar yürüten Hayat Holding, sosyal sorumluluğun Oscar’ı olarak kabul edilen “The International CSR Excellence Awards”dan ödülle döndü. Molfix Hayat Bağım Güvenli Bağlanma Projesi kapsamında 160 binden fazla anne ve babaya ulaşıldı, 3 bini aşkın yoğun bakım hemşiresine eğitim verildi. Ayrıca yoğun bakım ünitelerine tıbbi cihaz destekleri de sağlayan proje şimdi dünya çapında yarışacak.
#UNICEFAnneleri tarafından çocukluğundan beri şımartılan ve kontrol altında tutulan erkeklerin yetişkinlikte de annelerine aşırı düşkünlüğü çoğu zaman ilişkilerinde sorun yaşamalarına neden oluyor. Oldukça yaygın olan bu örnekleri görünce "Anneci bir erkekle bir ömür nasıl geçer?" konusunu masaya yatırdık ve bu konuda sorun yaşayanlarla konuştuk.
#Anneci ErkeklerAnnelerimiz başımızın tacı, en kıymetlilerimiz elbette ama anneye duyulan bu sevgi anne bağımlılığına dönüyorsa işte o zaman tehlike çanları çalmaya başlıyor. Anneleri tarafından çocukluğundan beri şımartılan ve kontrol altında tutulan erkeklerin yetişkinlikte de annelerine aşırı düşkünlüğü çoğu zaman ilişkilerinde sorun yaşamalarına neden oluyor. Oldukça yaygın olan bu örnekleri görünce Bir Sorudan Fazlası serimizde "Anneci bir erkekle bir ömür nasıl geçer?" konusunu masaya yatırdık ve bu konuda sorun yaşayanlarla konuştuk.
#İlişkilerDünya tarihinin en yalnız çocuklarını yetiştirdiğimize dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Handan Sarımehmet Kılınç, “Yapılan araştırmalarda ekran süresi ile otizm ve dikkat eksikliği, hiperaktivite arasında bağlantı kanıtlandı. Ne olur çocuklarınızı ekrandan uzak tutun ve onlara zaman ayırın” diye uyardı. Kılınç, çağımızda ebeveynlerin de yalnızlıktan kaynaklı bir krizde olduğunu ve ciddi anlamda ebeveyn rehberliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
#Sibel BAĞCI UZUNİçine kapanıklık, bazen yaşanan olaylar sonrasında bazen de kişinin yapısı gereği ortaya çıkan bir davranış biçimi… Özellikle çocuklardaki içe kapanıklık ebeveynleri endişelendiriyor. Peki içe kapanıklık neden olur? Bu durumu aşmak için neler yapılmalı? Bir Sorudan Fazlası serimizde bu sorulara cevap aradık…
#İçe Kapanık"Eşim çocuklarımızla ilgilenmiyor, bütün yük bende" kadınların ağzından en sık duyduğumuz cümlelerden biri...Her ailede böyle olmasa da iş yoğunluğu, ebeveynliğe hazır olamama, yetiştirilme tarzı gibi nedenlerle çocuk bakımından uzak duran babaların sayısı hayli fazla. Üzerine bir de toplum baskısı eklenince kanguru ile bebek gezdiren, mama yediren, bez değiştiren babalara daha da az rastlıyoruz. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde hem babalara hem annelere "Babalar çocuk bakar mı?" diye sorduk.
#Çocuk BakımıUyum haftasının ardından tüm kademelerde okulların açılmasıyla birlikte birçok veli için yeni bir sınav başladı. Uzun tatilin ardından okula gitmek istemeyen ve uyumla ilgili sıkıntı yaşayan öğrencilerle başa çıkmaya çalışan anne ve babaları uzmanlar uyarıyor: Ailenin kaygı seviyesi çocuğun okula uyumunu zorlaştırıyor.
#OkulMel Lodge, travma kaynaklı kişilik bozukluğu hastalığına sahip bir balerin. Bu nedenle, vücudunu günde en 20 kez ele geçiren 50 farklı kimlikle yaşamak zorunda… Oldukça nadir bir hastalık gibi görülen ‘Dissosiyatif kimlik bozukluğu’ sanılanın aksine oldukça yaygın bir rahatsızlık. Peki son yıllarda hızla artan hastalığı ne tetikliyor? İşte Mel Lodge'un yaşadıkları ve dissosiyatif kimlik bozukluğunun tüm bilinmeyenleri…
#Sağlıkİnsana özgü bir kavram olan, deneyim ve gözlemle öğrenilen sosyalleşmede ilk basamağı aile oluşturuyor. Ailede sağlıklı bir ortam olduğu zaman çocuk da bundan etkileniyor ve sağlıklı bir biçimde sosyalleşiyor. Çocuk ailede problem çözme ve iletişim stillerini yaşayarak öğreniyor. Kriz durumlarında aile bağlarının önemi ise daha çok anlaşılıyor. Son bir aydır gündemde olan Rusya- Ukrayna savaşında aile bağlarının önemi bir kez daha anlaşıldı. Aile bağları olanlar birbirlerine çok daha fazla destek oluyor. Aile bağı olmayanlar ise daha zor durumlarda kalabiliyorlar.
#SosyalleşmeBağlanma, en basit haliyle kurulan bağ olarak tanımlanmaktadır. Bu bağ biriyle olabileceği gibi bir nesne ile de olabilmektedir. Bowlby ve arkadaşları bağlanma konusunu merak etmiş ve bununla ilgili çalışmalar ortaya koymuşlardır. Özellikle hayvanlar ile ilgili gözlem sonucunda bir kuram ortaya çıkmıştır. Bu kuramın ismi bağlanma teorisidir. John Bowlby bağlanma kuramı hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimBağlanma stiller, Bağlanma, iki kişi arasında özel ve duygusal bağ kurulmasıdır. En temel ve önemli bağ ise, anne ve çocuk arasında bebeklik döneminde kurulan bağdır. Bebeğin, annenin verdiği işaretleri ve onun ihtiyaçlarını algılaması, görmesi ve karşılığında verdiği tepkiye göre kurulan bağ de şekillenir. Bağlanma türleri nelerdir sizler için derledik.
Her birey doğduğu andan itibaren bir bağlanma sistemi içerisinde dünyaya gelir ve bu sistem, yaşam boyunca çevremizdeki diğer insanlarla bağ kurmamızı sağlar. Bir bebeğin birincil bakım veren figürüne/annesine arzu ettiği yakınlığı kurması ve devam ettirmesi için göstermiş olduğu her türlü davranışını “bağlanma davranışı” olarak tanımlayabiliriz.
#BağlanmaYetişkinler gibi neredeyse bir yıldır kısıtlı bir sosyal hayatta yaşayan çocuklar, belki de virüsün ‘yan etkilerinden’ en çok hasar alan grup. Araştırmalar pandemi öncesi sağlıklı olan çocukların yüzde 58’inde en az bir psikolojik semptom görüldüğünü ortaya koyuyor. Sebeplerin başında evde ve akransız kalmak geliyor. Dört uzmana, çocukların süreçteki kayıplarını ve telafi yöntemlerini sorduk...
#GazetehaberleriYeni tip koronavirüs salgını her yaştan çocukların psikolojisini etkiledi. Uzmanlar kaygı ve stres kaynaklı olarak çocuklarda uykusuzluk, korkulu rüya, iştahsızlık, huzursuzluk görülebileceğini, pandemi dönemi yaşayan çocukların gelecekte kaygı düzeyleri yüksek bireylere dönüşebileceğini söylüyor. Çocuk ve ergenlerin pandemiden nasıl etkilendiğini anlatan Doç. Dr. Sebla Gökçe, “Fiziksel aktivite azlığı, akranları ile vakit geçirememeleri, ailelerin öğretmen rolüne geçmesi sebebi ile çocukların ve ailelerin kaygı, tükenmişlik, öfke gibi olumsuz duygu yoğunluğunda artış ve aile içi çatışmaların arttığı görülebiliyor” dedi.
#Doç. Dr. Sebla GökçeYeni tip koronavirüs salgını her yaştan çocukların psikolojisini etkiledi. Uzmanlar kaygı ve stres kaynaklı olarak çocuklarda uykusuzluk, korkulu rüya, iştahsızlık, huzursuzluk görülebileceğini, pandemi dönemi yaşayan çocukların gelecekte kaygı düzeyleri yüksek bireylere dönüşebileceğini söylüyor. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Bölümü’nden Doç. Dr. Sebla Gökçe, çocuk ve ergenlerin pandemiden nasıl etkilendiğini her yaş grubu için ayrı ayrı anlattı.
#PandemiBir bebek dünyaya geldiğinde en uzun süre bakıma muhtaç olan canlıdır. Doğal olarak anne ya da anne yerine geçecek kişiye bağımlıdır. İhtiyaçlarını kendi başına karşılayacak duruma geldiğinde ise bu bağımlılığın zamanla azalması beklenir. Burada anne doğru zamanda çocuğun gönderdiği sinyalleri alarak kendisinden ayrılmasına izin verebilmelidir.
#Çocuk