günlükler haberleri sayfasında günlükler hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 389 günlükler haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yazar, fotoğrafçı, aktivist Susan Sontag’ın günlükleri ve defterleri ölümünden sonra kitap olup raflara dizildi. “Yazar günlüklerinin basılmasını hakikaten ister miydi?” sorusu kalbimizde, Susan Hanım’ın politikadan kalp kırıklığına, New York’un kültür sanat ortamından kendi bacaklarına dair yazdıklarını iştahla okuyoruz...
#Susan SontagAktivist kimliğiyle de öne çıkan filozof Günther Anders'in “Umutsuzsam Bana Ne! Değilmişim Gibi Devam!” adlı “Günlükler”i ilk kez Türk okuruyla buluşuyor. Herdem Belen ve Hüseyin Ertürk çevirisiyle bu hafta raflardaki yerini alan kitapta Anders, elli yıl boyunca hep başkaları için gözlemlediğini, aldığı notları asla kendisi için yontmadığını vurguluyor. Kitap, İthaki Yayınları arasından piyasaya çıktı.
#Günther AndersOya Baydar yaşlanma deneyimini, korona günlerine denk gelen son bir sene içinde yazıya döktü. Ortaya ‘80 Yaş/Zor Zamanlar Günlükleri’ çıktı. Yazarın hem siyaset ve edebiyatla dolu dolu geçen kendi yaşam yolculuğuna bakışını hem korona sürecine dair his ve deneyimlerini hem de geleceğe dair öngörülerini içeriyor ‘Günlükler’. Oya Baydar’ın yaşlılık evresine ve içinden geçtiğimiz günlere dair açık sözlü, geniş ufuklu ve esprili diliyle aktardığı düşüncelerini, sanal ortamda kendisiyle bir araya gelerek konuştuk. Yaşlanma deneyimini kaleme alırken bir yandan da yaşamının muhasebesini çıkaran Baydar, “Her yazdığımız okyanusa bıraktığımız minicik damladır, ben de kendi minik damlamı akıttım diye düşünüyorum” diyor.
#Oya BaydarBir arkadaşımın bitpazarında bulup bana verdiği, Cönk dergisinin 1 Ocak 1989 tarihli sayısında ‘Bir Günlük Sahibini Arıyor’ diyerek bir bölümünü yayımladıktan sonra gerçek sahibi Onat Kutlar’a verdiğimiz defter, ‘Kül-Günlükler’ adıyla Kırmızı Kedi Yayınları tarafından kitap olarak yayımlandı. 1962 yılında, henüz 26 yaşındayken Paris ve Avrupa’nın farklı şehirlerinde tuttuğu günlükte Kutlar, edebiyattan, mimariden, sanattan güçlü bir entelektüel bakışla söz ediyor.
#Onat KutlarAtlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilKuzey Kutbu, 1800'lerde kâşiflerin bir numaralı merak konusuydu. O yıllarda pek çok zengin ve meraklı, Dünya'nın en kuzey noktasına ayak basan ilk insan olabilmek için yola düştü. Ancak hiçbiri başarılı olamadı. Ne var ki başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimler arasında bir tanesi özellikle dikkat çekiciydi. İşte gizemleriyle bugün hâlâ konuşulan o tarihî keşif gezisi...
#Kuzey KutbuRessam Ömür Eke'nin Narsist Kitap'tan çıkan 'Ben, Kendim, Şahsen'i iç sesini dinleyen bir kadının üç farklı karakterini yansıtıyor. Eke, "(Kitap) Kendi iç seslerimin farkına fazlasıyla vardığım, kah yalnızlığıma merhem, kah kendi kendime terapi özelliğinde, psikolojik derinliği olan, kendimi tanıma niteliğinde yazılarımdan oluşuyor. Ortaya, yüzeye çıkan üç farklı karakterimle, kendi aramda yaptığım monologlarımla, pandemi ve sonrası süreci, aslında alışmaya çalıştığımız yeni çağı değerlendiriyorum" diyor.
#Ömür EkeMustafa Kemal Atatürk’ün, heykeline izin verilmeyen Çekya ile farklı bir bağı var. Böbreklerinden rahatsızlanınca 1918 yazında Bohemya’da kaplıca tedavisi gördü. Bu süre zarfında tuttuğu günlükler, ‘Karlsbad Hatıraları’ adıyla kitap oldu. Çekya, Atatürk’ün ziyaret ettiği son Avrupa ülkesiydi.
#Mustafa Kemal AtatürkAntalya Kültür Sanat’ın üç katına yayılan ‘Yaşamı ve Yapıtlarıyla Habip Aydoğdu’ başlıklı retrospektif sergi, resimler, üç boyutlu yapıtlar, fotoğraflar, defterler, karekodla izlenebilen resimli günlükler ve belgelerle ünlü ressamın yarım asrı aşan sanatsal üretim, gelişim sürecini ilk yıllarından itibaren gözler önüne seriyor.
#Habip AydoğduMustafa Asım Çalıkoğlu’nun hatıratının büyük kısmı 2. Abdülhamid’in tahttan indirilmesi ve Cumhuriyet’in kurulmasından sonra yazılmış. Onun uzun ve değişken hayatı, Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e yaşadığımız arayış ve çekişkilerle örülüdür. Tarih biraz da insan tecrübesi ise Mustafa Asım Çalıkoğlu onun bir adı kabul edilebilir.
#Mustafa Asım ÇalıkoğluSosyal medya platformları artık hayatımızın büyük bir parçası. Hatta haber almak, etrafımızda ve dünyada olan bitenleri öğrenmek için de önemli araç. Ama bu platformlara düşkünlüğümüzün sebebi sadece bunlar değil elbette.
#Scarlett Johansson"Mehran Karimi Nasseri" ya da "Sör Alfred" birçoğumuza pek bir şey ifade etmeyen isimler ama "Hani Tom Hanks'in oynadığı bir film vardı ya..." denince hepimiz anlıyoruz kimden bahsedildiğini. Sör Alfred geçtiğimiz günlerde hayata veda etti ama hikayesi Hollywood sinemasının ötesinde anlatılmayı hak ediyor.
#Mehran Karimi NasseriAydın’da yaşayan Onat ve Boy ailelerinin çocukları, düzenlenen törenle nişanlandılar. Nişan öncesi aynı hastanede aynı gün aynı doktor tarafından doğumlarının gerçekleştirildiğini doğum raporlardan ortaya çıkaran Umut Onat ve Gülçin Boy isimli gençler 22 yıl önce göbek bağlarını kesen doktorun nişan kurdelesini de kesmesini istediler. İlginç sürprizlerin yaşandığı nişanda Aydın’ın en kadim doğum doktorlarından Erdoğan Kılıç, gençlerin yüzüklerini taktı.
#AydınAndré Gide’in Doğu’ya, Afrika’ya gidişleri basit bir merak değil, adeta dünyayı avuçlamak için girişilmiş merakın kırbaçladığı yeni yaşam arayışıdır. Gide’in günlükleri aynı zamanda Avrupa aklının su kuyusudur... Kuzey Afrika defterlerinin yer aldığı ‘Amyntas’ta da gözü bir kalem gibi çalışır...
#Amyntas