Paylaş
Kendisine en sevdiği yemek kitaplarını sordum, işte yazarın severek okuduğu üç yemek kitabı:
“Ben yemek kitaplarında sadece tarif olan kitapları değil araştırma ve tarih kitaplarını ya da hikayeli tarif kitaplarını seviyorum. Mary Priscilla Işın’ın ‘Gülbeşeker’, YKY’den yayınlandı. Türkiye’nin tatlı ve şekercilik tarihi için benzersiz bir kaynak. Ayrıca Osmanlı topraklarını ziyaret eden seyyahlardan alıntılarla eğlenceli bir okuma.
Takuhi Tovmasyan’ın Aras Yayıncılık’tan çıkan ‘Sofranız Şen Olsun’ da aile hikayeleriyle bir dönemin İstanbul’u harmanlanmış. Kah irmik helvasına bir damla gözyaşı olmuş, kah pilakinin her sofraya gelişinde anlatılanlar kahkahalara karışan hikaye olmuş. Hikayelerle tariflerin iç içe geçmesine benzersiz bir örnek. Arif Bilgin’in ‘Osmanlı Saray Mutfağı’ da Topkapı Sarayı alım defterleri ve İstanbul iaşesi açısından benzersiz bir başvuru kitabı.”
“Türklerin Tarihi” Kronik Kitap’ta
İlber Ortaylı’nın “Türklerin Tarihi 1 ve 2” daha önce Timaş’tan yayımlanmıştı. Bu kitapları yazarın düzenlemeleriyle Kronik Kitap tarafından tekrar yayımlıyor.
“Türklerin Tarihi-1”, Orta Asya’nın Bozkırlarından Avrupa’nın Kapılarına Türklerin Tarihi, göçebe bir kavimken Ortadoğu’nun güçlü uygarlıklarından birini tesis eden Türklerin günümüzde de çok konuşulan menşei tartışmalarıyla başlıyor.
Akabinde Orta Asya’dan Anadolu’ya göç edip bölgeyi Türkleştirmeleri ve orada inşa ettikleri kültürün esasları... Orta Asya’nın bozkırlarından Avrupa’nın kapılarına, İlber Ortaylı’nın satırları arasında dolaşmak isteyen her yaştan okurun zevkle okuyacağı bir başucu kitabı.
“Türklerin Tarihi-2”, Anadolu’nun Bozkırlarından Avrupa’nın içlerine Türkiye’nin Malazgirt Savaşı’yla Bosna’nın fethi arasındaki 400 yıl boyunca Avrupa açısından önemli bir ülke ve baş edilmesi gereken bir sorun olmasının gerekçeleri... Dahası Oğuzlardan Kıpçaklara, Peçeneklerden Selçuklulara ve büyük bir imparatorluk olan Osmanlılara kadar uzanan, sadece Türklerin değil; Rusların, Memlûkluların, Karakoyunluların, Gaznelilerin, Safevîlerin, Çinlilerin, Hindlerin ve Arapların tarihi...
‘Bibliyoterapi Serisi’nin ilk kitabı okurla buluşuyor
Prof. Dr. Ertuğrul Köroğlu’nun yazdığı, “Bibliyoterapi Serisi”nin başlangıç kitabı “İçinizde Ne Varsa Dışarıda da Onu Görürsünüz”, Destek Yayınları’ndan çıktı. Yunan tarihçi Diodorus Siculus’a göre, Mısır Kralı 2. Ramses’in kütüphanesinin üzerinde “Ruh İçin Şifa Evi” yazar.
Kitaplarla dostluğumuz çok eskiye dayanır, üstelik onları yalnızca eğlenmek ya da kendimizi eğitmek için değil, aynı zamanda iyileşmek için de okuruz.
Bibliyoterapi, kanıta dayalı terapilerin yardımcısı olarak kullanılır.
‘Berlin Günlüğü’nden
Max Frisch, 1973’te Berlin’de, Sarrazinerstrasse’de yeni bir eve taşındığında yine günlük tutmaya başladı. Bu döneme ait beş defterden oluşan kayıtlara “Berlin Günlüğü” adını verdi. Birkaç yıl sonraki bir röportajda söz konusu günlüğün kesinlikle bir “müsvedde” değil, “üzerinde çalışılmış bir kitap” olduğunun altını çizdi.
“Günlükler 1946-49” ve “Günlükler 1966-71” ciltleriyle konumlanan bu defterlerde, yazarın gündelik yaşamından gözlemler, deneme türünde metinlerin yanı sıra Günter Grass, Uwe Johnson, Wolf Biermann ve Christa Wolf gibi yazarların özenle çizilmiş portreleri de yer alıyor. Hazırlık aşamasındaki kitap bu yıl içinde YKY tarafından yayımlanacak.
Food Fest Antalya’da gastronomi şöleni
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenecek Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali, dünyanın sayılı gastronomi turizmi festivallerinden biri olmayı hedefliyor.
Festival 23-25 Eylül’de yapılacak. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Antalya, meyve ve sebze bakımından elverişli koşullara sahip bir bölge.
Antalya’nın yıllardır hem yerli hem de yabancı turistlerin tatil dendiğinde ilk tercihleri arasında yer almasının etkileri arasında Antalya mutfağının payı çok önemlidir.
Yeni Çıkanlar...
Marguerite Duras / Hiroşima Sevgilim Marguerite Duras’nın senaryo olarak kaleme aldığı “Hiroşima Sevgilim” çıktığı 1959 yılında Cannes Film Festivali ve New York Film Eleştirmenleri Birliği Ödülü de dahil olmak üzere birçok farklı ödüle layık görüldü. “Hiroşima Sevgilim”, savaşın ve atom bombasının yarattığı yıkıma tanıklık etmek amacıyla çekilen bir filmde rol almak için Japonya’ya seyahat eden Fransız bir aktristin, orada tanıştığı Japon bir mimarla yaşadığı aşkı konu alıyor.
Kim ne okuyor?
◊ İvana Sert, Şair Süreyya Berfe’nin “Yavaş Yavaş Bilemiyorum” adlı şiir kitabını okuyor.
◊ Televizyoncu Murat Güloğlu, Yaşar Kemal’in “İnce Memed” serisini okuyor.
◊ Yazar, diyetisyen Selahattin Dönmez, Ayşe Kulin’in “Hazan” adlı romanını okuyor.
◊ Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Ahmet Şerif İzgören’in “Avcunuzdaki Kelebek” adlı eseri okuyor.
Paylaş