Günümüzde gıda takviyesi almayan neredeyse yok. Probiyotikler, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller, multivitaminler derken her gün bir avuç takviye yutan var. Ancak uzmanlar bazı takviyelerin bilinçsiz kullanımının düşük miktarlarda bile sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte ayrıntılar...
#A VitaminiE vitamini, günlük besin tüketiminde yeterli miktarlarda alınmadığı takdirde, bazı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle diyet dönemlerinde çokca ihtiyaç duyulan E vitamini, en çok tükettiğimiz besinlerin içerisinde yer alıyor. Peki, E vitamini hangi besinlerde bulunur? İşte, o besinler ve detaylı bilgiler
#E VitaminiSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sağlık köşemin konuğu Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erol Koç. Kendisiyle kolajen konusunu konuştuk. ‘Kolajen nedir? Ne kadar süre alınmalı? Ne kadar kullanılmalı?’ sorularıyla beraber kolajenin önemi ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Şenol KalyoncuGüneşin zararlı etkilerinden korunmak veya doğru bakımı yapmak için yaz aylarında türlü yollara başvuruyoruz ama aslında bu uygulamaların çoğu yanlış! Güneşten koruyucu kremlerden nemlendirici kullanımına kadar dikkat etmemiz gerekenleri uzmanlarla konuştuk.
#Ece Su METEEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiSimidi sevmeyen var mıdır? Hele bir de fırından yeni çıkmış ve çıtır çıtır ise aklımızı başımızdan alan o mis gibi kokusuyla tadından yenmez. Peki milli lezzetimiz simidin ne gibi faydaları olduğunu, yiyince neden mutlu olduğumuzu, kilo aldırıp aldırmadığını hiç düşündünüz mü? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkABD’de yapılan yeni bir araştırmada bazı meyve ve sebzelerdeki ‘flavonoidlerin’ beyindeki hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiği ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi azalttığı saptandı. Peki hangi sebze ve meyveler hafızaya iyi geliyor? Ne kadar sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık‘Süper besin’ son zamanların en popüler kavramlarından biri, ancak pek çok insan süper gıdanın gerçekte ne olduğu konusunda net bir fikre sahip değil. Peki ne demek süper besin? Hangi gıdalar bu kategoriye giriyor? Bu kavram neden tartışılıyor? En önemlisi de süper gıdaları tüketirken nelere dikkat etmek gerekiyor? Son dönemin favori süper besinlerini uzmanlarımızın da desteğiyle teker teker masaya yatırdık...
#SağlıkVücudumuzun sağlığı için bazı mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyarız. Kolin de bunlardan biri... B vitamini grubu içinde yer alan kolinin yeterli ölçüde alınmaması çocuklarda beyin gelişimini etkiliyor. Özellikle hamilelik öncesi ve emzirme döneminde bebeğin beyin gelişimi için kolin hayati önem taşıyor. Peki bu kadar önemli bir besin olan kolini neden çoğumuz ilk defa duyuyoruz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KolinEn sevdiğiniz ve ‘Her gün olsa itiraz etmem’ dediğiniz bir menüyü kaç gün üst üste yiyebilirsiniz? 1 hafta, 1 ay ya da 1 yıl… Victoria Beckham, tam 25 yıldır aynı sağlıklı öğünle besleniyor. 4 çocuk doğurmasına rağmen her zaman formda ve fit olan Victoria'nın yaptığı ne kadar sağlıklı? Uzmanlar ne diyor?
#BeslenmeAtalarımızdan bize kalan en değerli miraslardan birisi de hiç kuşkusuz yoğurt olmuştur. 6000 yıl önce karınca yumurtalarını ezerek oluşturulan ilk maya ile yapılan yoğurt, günümüzde artık gelişmiş teknolojilerle çok daha sağlıklı biçimde soframıza gelir oldu. Temelinde yoğurt, sütün laktik asit bakterileri ile mayalanmasıyla üretilir. İçerisinde probiyotik olarak bilinen faydalı çok sayıda canlı bakteri barındırması nedeniyle de bağırsakta sağlıklı bir mikrofloranın oluşmasına ve vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.
#YoğurtUnutkanlık, stres ve yoğun iş temposu gibi nedenlerden ötürü en sık karşıklaşılan problemlerden biri. Düzensiz beslenme de unutkanlığı yol açabilir. Peki unutkanlığa ne iyi gelir? İşte unutkanlığa iyi gelen yiyecekler...
#Unutkanlığa İyi Gelen BesinlerBitkilerle tedavinin eski zamanlardan beri kullanıldığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Hakan Terekeci, “İlaçların artmasıyla bitkiler ve alışılmış yöntemler unutulmaya yüz tuttu. Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelir, yakın geçmişte modern tıp tarafından daha sık kullanılmaya başlayan tedavi yöntemidir. Sağlıklı yaş almanın ilk koşulu sağlıklı yaşamdan geçer, bitkisel desteklerle sağlıksız yaş almayı önleyebilirsiniz” dedi.
#Prof. Dr. Hakan TerekeciKoronavirüs sonrası, özellikle hastalığı ağır atlatan bireylerde vücudun kendini toparlaması uzun bir zaman alabiliyor. Yapılan tüm araştırmalar ise bu süreçte sağlıklı beslenmenin önemine işaret ediyor. Üstelik virüse yakalanıp iyileşen bireylerin bir süre sonra tekrar hasta olabildiği de artık bilindiğinden bu hastalığı atlatmış kişilerin beslenmelerine vermeleri gereken önem daha da artıyor.
#KoronavirüsKış aylarının vazgeçilmezi kestane vitamin, mineral ve lif açısından zengin bir besin. Ölçülü tüketildiği takdirde de çok yararlı. Peki kestanenin faydaları nelerdir? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? Konuyla ilgili detayları uzmanlardan öğrenelim.
#Kestaneİncir, taze ve kuru olarak tüketilebilen bir meyve. Özellikle kuru incir hem lezzetli hem de oldukça sağlıklı. Peki kuru incirin faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? Gelin bu soruların yanıtlarını uzmanlardan öğrenelim.
#Kuru İncirKanser çevresel ve genetik nedenlere bağlı olarak gelişen kontrolsüz hücre çoğalmasıdır. Çevresel faktörler arasında beslenme ve yaşam biçimi gibi unsurlar yer alır. Kanser beslenme ile doğrudan ilişkilidir ve beslenmeye bağlı olarak kanser gelişim oranı %35 olarak saptanmıştır.
#Kanser