Uyku, hayatımızın vazgeçilmezleri arasındadır. 14-17 yaş arasındaki çocukların günde 10 saat uyuması gerekirken, bu rakam yetişkin bireylerde 7-9 saat arasında değişmektedir. Düzenli bir uyku çekmenin yanı sıra her şeyin fazlası zarardır atasözünü akıllara getirmek gerekir. Bu nedenle olması gerekenden fazla uyumak çeşitli sağlık sorunlara yol açabilir.
#Çok Uyumanın ZararlarıUyku, hayatımızın vazgeçilmezleri arasındadır. 14-17 yaş arasındaki çocukların günde 10 saat uyuması gerekirken, bu rakam yetişkin bireylerde 7-9 saat arasında değişmektedir. Düzenli bir uyku çok önemli olsa da her şeyin fazlası zarardır. Eğer gereğinden faza uyuyorsanız bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. İşte çok fazla uyumanın sağlığa zararları...
#Çok UyumakSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkKimileri için her gece düzenli ve kesintisiz uyumak mümkün değil... Oysa sağlıklı uyku, bağışıklık sistemimizin en yakın dostlarından biri. Yarın yani 3 Ocak, Uyku Festivali Günü. Biz de konunun uzmanı nöroloji doktoruna kaliteli uykunun sırlarını ve uykusuzluğun yol açabileceği problemleri sorduk.
#UykuSalgın çocukları hem fiziken hem de psikolojik olarak etkiliyor. Sürekli ekran karşısında oldukları için mutsuz ve depresif olabiliyorlar. Hareketsiz kaldıkları için de kilo alıyorlar ve duruş bozuklukları riski ortaya çıkıyor. Çocuk doktoru Elif Pınar Çakır ve uzman klinik psikolog Berk Karaoğlu’na göre sağlıklı kalmak için desteğinize ihtiyaçları var.
#YazarLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsMalum, COVID-19’u hafif tabloda geçiren kişilerin tedavisi evde sürdürülüyor. Eğer yakınlarınızdan biri hastaysa ya da siz evde kendinize bakmak durumundaysanız toparlanmanızı sağlayacak maddeleri inceleyin. Bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı gerektiren belirtilerden hijyen koşullarına, beslenmeden uyku saatlerine 7/24 ihtiyaç duyulabilecek tüm bilgiler burada.
#CovidABD merkezli Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin (CDC) araştırması, okulların sabah 08.30’dan önce derse başlamasının sağlık açısından uygun olmadığını gösteriyor. Araştırmaya göre, ülkede orta ve lise düzeyinde her altı okuldan beşi sabah ilk derse bundan çok daha önce başlıyor. Liselerdeki her üç öğrenciden ikisiyse günde sekiz saatten daha az uyuyor.
#GazetehaberleriHürriyet Ankara, yolcu otobüslerinin son bir ayda Başkent’te yaptıkları üç kazanın da sabahın ilk saatlerinde meydana gelmesinin nedenini araştırdı. Akıllara ilk gelen “Şoförler uyuyor mu?” sorusu olurken, yetkililerin yaptığı uyarılarda öne çıkanlar şöyle: * Otobüs şoförlerinin muhakkak yedekleri olmalı. * Çalışma süreleri dolduğunda istirahat etmeli. * Günün aydınlandığı sabah saatlerine dikkat etmeli. * Çocuklar kucağa değil, koltuğa oturtulmalı.
#ANKARATürk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, gündüzlerin kısaldığı gecelerin uzadığı kış mevsimine geçişte hormonal yapıdaki değişiklikler nedeniyle uykuyu düzene sokmanın büyük önem taşıdığını belirterek, "Yapılması gereken gece saatlerinde uyumak, gündüz saatlerinde ise uyanık kalmaktır" dedi.
Hamilelikte doğru beslenmek hem anne hem de bebek sağlığı açısından önemli. Alacağınız gereksiz kilolar, gebelik komplikasyonlarını artırabilir, bebeğe zarar verebilir. Bu son yazımızda, anne adaylarına kendileri ve bebekleri için altın değerinde önerilerimiz var. Bu arada, baba adayları da, sağlığı dahil bebeklerinin tüm özelliklerinde en az anne kadar etkili. Sağlıklı spermler ve dolasıyla bebeğe sahip olmak için baba adayları da bu yazımızı mutlaka okumalı...