Güncelleme Tarihi:
Yakından daha da etkileyici. Tuhaf bir aurası var. Hemen etkisi altına giriyorsunuz.
Doktor Mehmet Öz ailesiyle yıllık iznini geçirmek için geçen hafta Türkiye’deydi.
Kendisi mavi yolculuğa çıkmadan önce Marmaris’te buluştuk. Deniz kenarında, serin bir çardakta tavla oynayıp sağlıklı tatilden iyi bir cinsel hayata; güvenli gıda alışverişinden ‘çağımızın vebası bunama’ya her şeyi konuştuk.
Üç günlük bu yazı dizisinde tıptaki en son gelişmeleri Mehmet Öz’ün ağzından okuyacak, günlük hayattaki küçücük değişikliklerle yaşam kalitemizi nasıl arttırabileceğimizi ve 100 yaşına kadar sağlıklı bir ömür sürebileceğimizi öğreneceksiniz.
Canlı kanıtı karşınızda: 53 yaşındaki Dr. Öz, 18’lik delikanlı gibi teknelerin tepesinden suya atlıyor, yüzünden sağlık, sözlerinden neşe damlıyor.
Haa, tavla mı? Zar tuttu tutmasına ama sıkıştırdım koltuğunun altına yolladım tabii...
TV’deki sağlık programınız ABD’de bu yıl dördüncü kez Emmy ödülü aldı. Nasıl sporcuların, DJ’lerin, aşçıların starları var, şimdi de ‘star doktorlar’ dönemi mi?
- Hekimler tarih boyunca hep hayatımızdaydı. Eski zamanlarda da şifacılar önemli bir role sahipti. Bence bugün de böyle olmalı. Artık her ülkede benim gibi doktorlar çıkıyor. Bence zaten her ülke kendi kültürüne göre birkaç ‘emsal hekim’e sahip olmalı. İnsanlar kendi doktorlarıyla konuşamayacağı konuları bu kişilere açabilir.
Ne gibi konular?
- En başta seks... Bu, rahatça konuşulan bir konu değil. Çünkü herkes biraz utanıyor. Ama televizyonda bir kişi o soruyu sorarsa, izleyen milyonlar bundan menfaat görüyor. Mesela uyku ve seks ilişkisine dair yeni bir araştırma var. Günde yedi saat uyumayan erkeklerde testosteron miktarı düşüyor. Bu röportajı okuyan bir erkek günde altı saat uyuyorsa ve seks isteği azalmışsa rahatlıkla bunun testosteron azalmasından kaynaklandığını düşünebilir.
Yani bir erkeğin iyi seks için en az yedi saat uyumalı mı?
- Şöyle söyleyeyim: Günde yedi saat uyumayan erkek, normalde yapabileceği kadar seks yapamaz. Halbuki ne kadar seks yaparsa o kadar iyi. Türk erkeği ortalama haftada bir seks yapıyor. Bunu ikiye çıkarabilirse üç yıl daha fazla yaşama ihtimali olur.
Bunu garanti ediyor musunuz?
- Ediyorum. Bu konuda biri ABD’de, diğeri İngiltere’deki iki araştırma aynı sonucu verdi. İkisi de uyku eksikliğinin testosteron seviyesini etkilediğini gösteriyor.
Yani uyuya uyuya sevişeceğiz, sevişe sevişe daha uzun yaşayacağız öyle mi?
- Evet, çok güzel söylediniz. Sevişe sevişe daha uzun yaşayacağız.
Kanseri açıklamak büyük bir riskti
Hayatınızın nasıl bir dönemi?
- Sağlığım yerinde. Zaten her gün, asker gibi aynı saatte kalkıp aynı saatte yatıyorum. Aynı saatte sporumu yapıyorum. Sağlığın yolu sanırım bu ritmi tutturmuş olmam.
Tüm dünyada çok önemli bir sağlık figürüsünüz. Tam da programınızın üçüncü sezonu başlarken kanser hastalığınızı ilan etmek kariyeriniz için bir risk değil miydi?
- Evet, çok büyük bir riskti. Yakınlarıma bile söylememiştim. Herkes televizyondan öğrendi. Ama istedim ki bütün dürüstlüğümle hikâyeyi anlatayım. Ağzımdan duysun insanlar Dr. Oz’un hasta olduğunu. Kanserin en büyük sıkıntısı genetik olması. Annem ve babamda yok. Sigara içmiyorum, fazla kilom yok. Normalde benim gibi birinde kolon kanseri olmaması gerekiyor.
Ama hep söylüyordunuz, 50 yaşında mutlaka kolonoskopi yaptırılması gerekiyor diye...
- Evet, 50 yaş doğum günü hediyesi olarak yaptırmam gerekiyordu. Aslında biraz da insanlara ne kadar basit bir test olduğunu göstermek için... Doktor önce bir şey göremedi. Ama sonra içinde kanser hücresi bulunan küçük bir polip fark etti. Allah’a şükür artık hiçbir sorun yok.
En sağlıklı tatil mavi yolculuk
Türkiye’ye her geldiğinizde mavi yolculuğa çıkıyorsunuz. Tatilin de sağlıklısı var mı? Tekne tatili otel tatilinden daha mı iyi?
- Evet, her yıl mavi tur yapıyorum. Bence en sağlıklı tatil, hakikaten mavi yolculuk. Rüzgâr, temiz hava, güneş... Bir de herkesin istediği şey aslında samimiyet, ailesine yakın olabilmek. Tekneyle çıktığınız zaman etrafınızda çocuklarınız, eşiniz, anneniz, babanız, arkadaşlarınız var. Teknedeyken internet yasak. Böyle olunca çocuklar da mecburen bizimle vakit geçiriyor. Yoksa sürekli akıllı telefonlarıyla oyun oynuyorlar.
Yani sağlıklı bir tatilin bir şartı da dijital kirliliği ortadan kaldırmak, öyle mi?
- Tabii. Dijital detoks, bol güneş, bol hareket, sağlıklı yiyecekler... Ama ille de tekne şart değil tabii. Yeter ki bu söylediklerimi sağlayabileceğin güzel bir yere git, ailenle beraber ol.
Sigara içiyorsanız bari aspirin kullanın
İçki vücut için o kadar da kötü değil. Fazla içerseniz karaciğer için zararlı ama günde iki kadeh şarap veya ona eşdeğer miktarda viski içilebilir. Kadınlarda miktar, bunun yarısı kadar olmalı çünkü onlarda hazmetme hızı daha düşük. Ama sigaranın hiçbir iyi tarafı yok. Sigara içenlerin en büyük sıkıntısı aslında kendilerine güvenmemeleri. Biliyorsunuz sigara içenleri ameliyat etmiyorum. Niye? Çünkü onları seviyorum ve korumak istiyorum. İstiyorum ki ameliyattan önce onlara sigarayı bıraktırtayım. Söylediğim şey şu: “Benim seni sevdiğim kadar sen de kendini seviyorsan sigarayı bırakırsın.” Şimdiye kadar da bu maçı hastalarımla hiç kaybetmedim. Yalnız biz hekimlerde de hata var. Sigara içenlere parmağımızı sallayarak “Sigarayı bırak, akıllı olsaydın içmezdin” diyoruz. İstiyoruz ki böyle deyince bıraksınlar ancak tam tersi oluyor. Oysa tersini söylemek daha etkili. Mesela “Sigara içeceksen bari yanında aspirin de kullan.” Çünkü kanı sulandırıcı etkisi var ve enflamasyona karşı vücuda yardımcı oluyor. Sigara içenlerin doktora danışıp vitamin desteği alması da şart. Ancak maalesef bütün bunların bile sigaranın kötü etkilerini sıfırlaması mümkün değil.
Hürriyet'te
YARIN: 100 yaşına kadar yaşamayanın kabahat kendisinde SALI: Sağlıklı evliliğin sırrı kılıbık olmak