Isı pompaları, rekor sıcaklıklarla birlikte yeniden gündemde. Hem temiz enerji kaynağı olması hem de maliyet avantajı nedeniyle çoğu klimanın yerini ısı pompaları almaya başladı. Isıtma, soğutma ve sıcak su temin etmek amacıyla kullanılan ısı pompaları, Türkiye için de büyük bir öneme sahip. Uzmanlar, ısı pompalarının yaygınlaştırılması için özellikle yeniden inşa sürecindeki deprem bölgesinde teşviklerin verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
#Isı PompalarıDaha İyi Yargı Derneği, adli yılın başlangıcı nedeniyle bir bildiri yayınladı. Siyaseten tarafsız düşünce kuruluşu olan Daha İyi Yargı Derneği; hukukçular, emekli hâkimler, öğretim üyeleri, avukatlar, işinsanları ve hukuk alanında öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşan 160 üyesiyle, Türk yargısının sorunlarını ve kök sebeplerini tespit etmek, evrensel kabul gören çözümler geliştirmek, politik, ekonomik ve toplumsal taraflar arasında mutabakat sağlamak ve daha demokratik ve kalkınmaya hizmet edecek ilke, yasa ve yöntemlerin hayata geçirilmesi için çalışıyor ve şu önerilerde bulunuyor:
#Daha İyi Yargı Derneği197 ülkenin imzaladığı Paris İklim Anlaşması, geçtiğimiz günlerde Türkiye tarafından da onaylandı. İklim krizine karşı evrensel mücadeleyi örgütleyen tek anlaşma olan Paris İklim Anlaşması hakkında hâlâ pek çok merak edilen bulunuyor. İşte dünyamız için büyük önem taşıyan Paris İklim Anlaşması hakkında en sık sorulan 12 soru ve 12 yanıtı…
#İklim KriziHava kirliliğini çoğu zaman gözümüzle göremiyor, somut bir şekilde hissedemiyoruz belki ama o hayati bir tehlike olarak karşımızda duruyor. Son yıllarda sadece Türkiye'de hava kirliliği ile ilişkilendirilen ölüm sayısı, trafik kazalarında kaybettiğimiz yaşamlardan yaklaşık 6 kat daha fazla! Hava kirliliği nasıl bu boyuta geldi?
#Hava Kirliliğiİklim krizi gelecek, geliyor derken artık kaybedecek zamanımız kalmadı. Uzmanlar, krizden en fazla etkilenecek bölgenin Akdeniz Havzası olduğunu, Türkiye'nin de liste başlarında yer aldığını söylüyor. Peki gelecekte nasıl bir ülkede yaşayacağız? İşte uzmanların yorumlarıyla iklim krizinin başımıza açacağı dertler...
#İklim KriziYıllardır “Nesli tükendi mi yaşıyor mu” diye merak edilen pars için artık şunu kesinlikle diyebiliriz: O, bu toprakların canlısı. İlk kez tüm detaylarıyla görüntülenen parsı, büyük keşfi yapan ekibin başındaki Prof. Ahmet Karataş’a sorduk.
#Anadolu Parsı‘Seaspiracy: Denizlerdeki Komplo’ belgeseli deniz yaşamına dair anlattıklarıyla dikkatleri üzerine çekti. Görüntüler 'Balık yemeyi bırakın' çağrılarının dahi oluşmasına neden oldu. Peki denizler ve okyanuslar çevre kirliliğinden büyük ölçüde nasibini alıyorken Türkiye'de durum nasıl? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SeaspiracyEvlerimize kapandığımız süreçte doğanın kendine geleceğini düşünüyorduk ama hijyen gerekçesiyle tek kullanımlık plastik ürünlerin tüketiminin artması hayallerimizi boşa çıkardı. Çöpüne Sahip Çık Vakfı Genel Müdürü Emrah Bilge “Pandemi bir gün bitecek ancak tek kullanımlık ürünlerin ve gelişigüzel çevreye attıklarımızın yarattığı çevre sorunları devam edecek” diyor.
#AtıkYeni yıla girerken hayatımızda önemli değişimlere neden olacak birçok konuda kararlar alıyoruz. Bunların arasında doğayla ilgili alacağımız tek bir basit karar aynı zamanda gezegenimiz için önemli bir değişikliğin yolunu açabilir. Bir sokak hayvanının ihtiyaçlarını karşılayabilir ya da doğayla dost beslenme tarzı benimseyebilirsiniz...
#GazetehaberleriBiz her ne kadar ona hükmettiğimizi düşünsek, sorunlarını görmezden gelsek de 2020’de hayatlarımızın belirleyici unsuru yine doğa oldu. Geleceğimizi etkileyecek birtakım kırılma noktaları yaşadık ama umut veren, gülümseten gelişmeler de yok değil... Gezegenimizde yılın başından beri neler olup bittiğini ay ay mercek altına aldık.
#GazetehaberleriGREENPEACE Akdeniz, özellikle koronavirüs sürecinde kullanımı ciddi oranda artan plastik bardak, tabak, çatal, pipet, kaşık gibi tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması için kampanya başlattı. Akdeniz'den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92.8'inde plastik saptandığı vurgulandı. Başlatılan kampanyaya, 500 bine yakın kişi destek verdi.
#Greenpeace AkdenizGreenpeace Akdeniz’in, gıda mühendisi Bülent Şık’la birlikte hazırladığı ‘Soframızdaki Tehlike: Pestisit’ raporuna göre incelenen 90 adet sebzenin 14’ünde kullanılması yasak pestisit, 46’sında ise hormonal sistem üzerinde etkili pestisitler tespit edildi. Peki biz bu konuda ne yapabiliriz?
#SağlıkYapılan araştırmalara göre Türkiye'deki balıkların yüzde 44'ünün midesinde tek kullanımlık plastik üretiminde kullanılan polimer bulunuyor. Yüzde 91'le en yüksek plastik oranına ise denizlerin çöpçüsü olarak bilinen midye dolma sahip. Eminönü'nde midyecilik yapan Yasin Demir ise "Tek tük çıkıyor. Sürekli olmasa da bazen çıkıyor" dedi
#PlastikGREENPEACE Akdeniz'in, 'Türkiye'deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği' raporuna göre, incelenen balıkların yüzde 44'ünde, kırmızı karidesin yüzde 18'inde, midye dolmaların ise yüzde 91'inde mikroplastik bulguya rastlandı. Balıkların midesinden çıkan mikroplastiklerin çoğunun tek kullanımlık plastiklerden kaynaklandığı açıklandı.
#GREENPEACEGREENPEACE Akdeniz'in, 'Türkiye'deki Deniz Canlılarında Mikroplastik Kirliliği' raporuna göre, incelenen balıkların yüzde 44'ünde, kırmızı karidesin yüzde 18'inde, midye dolmaların ise yüzde 91'inde mikroplastik bulguya rastlandı. Balıkların midesinden çıkan mikroplastiklerin çoğunun tek kullanımlık plastiklerden kaynaklandığı açıklandı.
#Antalya