Yazı iple çekme nedenlerimden biri kesinlikle karpuz ve kavun... Hele bu sıcaklarda dolaptan çıkarıp ‘buzzz’ gibi yemenin keyfini bence başka hiçbir meyve vermiyor. İkisi de yüksek oranda su içerdiği için granita ve sorbe gibi dondurulmuş tatlılara yakışıyor. Karpuzu; domates, peynir, taze nane ve fesleğenle harmanlayıp salatasını yapmayı çok seviyorum. Kavundan bir sos hazırlayıp cheesecake’in üzerine gezdirmek de müthiş oluyor. Hatta kavunla, kırmızı soğan ve acı yeşil biberli salata yapabilir; bunu ızgara etin yanında servis edebilirsiniz. İşte kavun ve karpuzlu tatlı-tuzlu; serin önerilerim...
#KavunPastacı kremasıyla uyumu dillere destan; vanilyalı pandispanyanın arasında da taze pişmiş gevrek bir tartın üzerinde de şahane oluyor. Reçelinin yeri bende ayrı olsa da bugünlerde en çok sorbesini seviyorum. Bazen de çiğden doğrayıp semizotu, Ezine peyniri ve bademle salatasını yapıyorum. Hafif acı, hafif tatlı-ekşi sosunu yapıp tiftiklenmiş kaburga etiyle sandviç arasında buluşturmaya da bayılıyorum. Hem tatlı hem de tuzlu tatlara müthiş yakışan şeftaliyle yapabileceklerimiz bence sınırsız.
#Şeftalili Milföy TarifiAlman şair, düşünür Goethe “Sicilya’sız bir İtalya insanın ruhunda iz bırakmıyor, burayı görmeden İtalya’yı tam olarak kavrayabilmek mümkün değil” demiş. Olumsuzluklarını bile avantaja çeviren dinamizmiyle adeta insanın kanına işleyen Sicilya, ülkenin hiçbir yerine benzemiyor ama her bölgeden birçok farklı renk barındırıyor.
#SeyahatHava sıcaklıkları beklentilerin üzerinde. Klimalar ve serinletici fanlar görev başında. Ancak bu cihazlar ne kadar bizi sıcaklardan korusa da, aynı zamanda yediklerimiz de çok önemli. Dondurmalar ve serinleten içecekler ilk akla gelenler arasında. Geliştirilen yeni nesil teknolojiler artık kullanıcıların evde pratik bir şekilde serinletici yiyecek hazırlamasını sağlıyor. Kapsüllü dondurma makineleri, hızlı buz yapma cihazları ve soğuk kahve demleyicileri listenin ilk sırasında. Biz de bu hafta serinleten yiyecek ve içecek hazırlama cihazlarını araştırdık.
#KlimaTürkiye’de yıllardan beri bir ‘Roma Dondurması’ adı vardır. Nedir bu ‘Roma Dondurması peki?’ Yakından bakalım ve tadalım dedik. Topladık bavul ve kameraları yola koyulduk. Bir gün önceden gidip araştırma yapayım dedim ve bu iki gün oldu. Bir ‘Vespa‘ kiraladım, Roma’da en iyi dondurmacıların peşine düşmek için en güzel vasıta.
#RomaYaşım yetse, 15 sene önce ‘Eyes Wide Shut’ (Gözleri Tamamen Kapalı) filminde Nicole Kidman’ın yerine ben oynardım Tom Cruise’la. İçimdeki bu ukdeyi geçen hafta Karaköy’ün göbeğinde yapılan bir sanat yemeğinde giderdim. Bağlayın gözlerinizi, ‘karanlık sanat’ın ışık geçirmez sularına dalıyoruz.
Gaetano Donizetti’nin ilk kez 1832’de Milano’da sahnelenen eseri Aşk İksiri, bu sezon İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin repartuvarında. Yekta Kara tarafından çağdaşlaştırılarak sahneye konan eser, orijinalinden farklı olarak Toscana’daki çiftlikte değil, Napoli’deki bir kafede geçiyor. Aşk, para ve statü kavramlarının öne çıktığı, adeta bir Yeşilçam filmini andıran eser, bu akşam Kadıköy Süreyya Operası’nda.
2006’ya girdiğimiz gece, İstanbul lokantaları yine lezzet yarışında olacak. Bu sene öyle çok seçenek var ki, ne yapacağınıza aşağı yukarı karar verdiyseniz bile, şimdi de kafanız ne yiyeceğiniz yüzünden karışacak. Ne alırdınız? Hamsi mi, ıstakoz mu? Michelin yıldızlı İspanyol aşçıdan yemek mi, en Türk ellerden çıkma mezeler mi? Bildik yılbaşı hindisinden şaşmam diyenler de üzülmeyecek. Buyrun, buradan seçin...