Gramofon haberleri sayfasında Gramofon hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 421 Gramofon haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ANKARA'da mobilya restorasyonu atölyesinde çalışırken mobilyasının tamiri için kendine getirilen gramofon ile ilk kez tanışan Ali Olcay (45), 4 yıl sonra meslek değiştirip, gramofon tamirciliğine başladı. 24 yıldır sesine tutkuyla bağlandığı gramofonların tamirini yapan Olcay, şimdiki hayalinin iş yerini eski radyo, plak ve gramofonların yer aldığı müzik müzesine dönüştürmek olduğunu söyledi.
#Ali OlcayAnkara Kalesi’ndeki Pirinç Han’da 34 yıldır gramofon tamiri yapan 69 yaşındaki Abdülkadir Akcan, gençlik yıllarında ‘kendi kendine öğrendiği ve geliştirdiği’ mesleğini devam ettiriyor. Nostaljinin en sadık taşıyıcısı Akcan, “Dünyada bu işi yapanlara baktığımda ‘Ben de fena usta değilmişim’ diyorum. Fransa’dan bile tamir için gramofon geliyor” dedi.
#Gramafoncu KadirAĞUSTOS ayı geldi çattı! “Biz tatil yapamadan yaz bitiyor mu?” stresine girenlerin adeta cennetten düşercesine akın ettiği Bodrum’da esnafın yüzü biraz da olsa gülmeye başladı. Bu arada yerli ve yabancı sanatçılar, dünyaca meşhur şarkıcılar ve DJ’ler de canlı performanslarıyla Bodrum akşamlarına güzel bir ivme kazandırdı. Bunların arasından en dikkat çeken isimlerden biri de Lujo Hotel’de sahne alacak olan eski Take That grubu üyesi, nam-ı diğer damadımız Robbie Williams. Yurtiçi ve yurtdışından bu konsere inanılmaz bir ilgi olduğu ve yüksek fiyatlı da olsa biletlerin bitme noktasına geldiği duyumunu aldık. Ajda Pekkan, Sertab Erener, Fazıl Say gibi isimlerin sahne alacağı antik tiyatro konserlerinin haricinde, yarımadanın farklı yerlerindeki festivaller de Bodrum’un renklerine renk katıyor. Bugünkü yazımızda, “Herkesin bir Bodrum klasikleri listesi” vardır sözünden yola çıkarak, biz de size kendi Bodrum klasiklerimizden kısa bir liste derledik. Keyifle okumanız dileğiyle...
#1HER şeyin hikayesi olur da pizzanın olmaz mı? Pizzayı İtalyanların bulduğu düşünülür. Ancak araştırmalar, Babilliler, İsrailliler, Mısırlılar ve diğer eski Ortadoğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yediklerini gösteriyor. Böyle olmakla birlikte mozzarella peyniri ve domates birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllar boyunca tüketilmiş. Dünya çapında üne kavuşması ise 1889’da Kraliçe Margherita’nın mozzarella, domates ve fesleğenle süslenmiş pizzayı tatmasıyla olmuş. Kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip aşçı Esposito’ya teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış. Günümüzde bu lezzeti sevmeyen yok desek abartmış olmayız. Zira, dünya çapında her yıl 5 milyardan fazla çeşit çeşit pizza satılıyor. Ben bugün sizleri İtalya’nın geleneksel köy pizzasını Çeşme’nin yerel lezzetleriyle birleştirip kendi tariflerini oluşturan Kolburano’s’a götürmek istiyorum.
#1Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Roman Buluşması'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hedefimiz her Roman'a bir yuva. Uygun ödeme imkanlarıyla her kardeşimizi modern, ferah, huzurlu bir eve kavuşturmak istiyoruz. Ülkemizin dünyaca ünlü klarnet sanatçısı Mustafa Kandıralı'nın ismini yaşatacak sizlerin arasından yeni değerlerin yetişmesini temin edecek bir güzel sanatlar lisesi açıyoruz. Roman vatandaşlarımıza yönelik 2020, 2030 strateji belgesinin ilk aşama eylem planıyla ilgili genelgeyi de imzaladım. İnşallah, yarınki resmi gazetede yayınlanıyor. Roman kültürünü yaşatacak ve gelecek nesillere aktaracak bir müze kuruyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "İçişleri Bakanlığımız bünyesinde, bir Roman koordinasyon merkezi kuruyoruz" açıklamasını yaparak "Bu kapsamda roman vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı 25 ilimizin valilikleri bünyesinde sizlerden birer koordinatör görev yapacak. Şu ana kadar 11 valiliğimizde bu koordinatörler göreve başladı" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBulgaristan’a güneşli bir günde girdik. Mevsimler artık değiştiği için “Bu nasıl bir sonbahar” diyerek indim arabadan. Zira sabahın soğuğunda elime ne geçtiyse giymiştim ancak öğleden sonra mevsime inat, yakıcı bir güneş beni ter içinde bıraktı. Varna ve Nessebar arasındaki ‘harika kayalar’ı gördükten sonra ‘taş ormanını ziyaret etmeyi de unutmadım. Böyle bir ortamda olmak, uzay filmlerini ve başka gezegenleri çağrıştırıyordu.
#SeyahatPastırma yazının sonunu Bodrum’da kutlamak isterseniz siz de bir gününüzü müzelerine ayırın. Biz Zeki Müren Sanat Müzesi’ni gezdikten sonra bankta oturan Halikarnas Balıkçısı heykeline selam verip Bodrum Kalesi’ne uzandık. Son durağımız Bodrum Mausoleium Anıt Müzesi ve ardından Ege güneşinin son demleri oldu…
#SeyahatAvrupalı bilim adamlarından biri olan ve tarihin önemli mucitlerinden sayılan Emile Berliner Almanya doğumlu bir Amerika vatandaşı olmaktadır. Bu mucit aldığı eğitim ile bilimsel bilgiyle birleştirerek çok sayıda çalışmalar yapmıştır. Gramofon, pikap ve plaklar icat eden Emile Berliner ses teknolojisini başlatan kişi olarak ifade edilmektedir. Peki, Emile Berliner neyi buldu ya da icat etti? Emile Berliner buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır detayları ile derledik.
#SözlükTarihi Pera Palas Oteli’ndeyiz… Vakit; gece yarısı değil, günümüzde bir öğleden sonra... Kalabalık grupları aşarak çay salonuna ulaşıyorum ve kendimi 1960’ların Beyoğlu’nda buluyorum. Bu duyguyu yaratan sadece otelin ambiyansı değil… Piyanodan yükselen caz melodileri. Tuşların başında da bir efsane var! İlham Gencer bir an yerinde durmuyor. Kâh istek parçaları çalıyor, kâh dinleyicilerle şakalaşıyor. Tam 99 yaşında! Açıyoruz albümleri, zamanda yolculuğa çıkıyoruz...
#İlham GencerHer şeyin hikayesi olur da pizzanın olmaz mı? Pizzayı İtalyanların bulduğu düşünülür. Ancak araştırmalar, Babilliler, İsrailliler, Mısırlılar ve diğer eski Ortadoğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yediklerini gösteriyor. Böyle olmakla birlikte mozzarella peyniri ve domates birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllar boyunca tüketilmiş. Dünya çapında üne kavuşması ise 1889’da Kraliçe Margherita’nın mozzarella, domates ve fesleğenle süslenmiş pizzayı tatmasıyla olmuş. Kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip aşçı Esposito’ya teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış. Günümüzde bu lezzeti sevmeyen yok desek abartmış olmayız. Zira, dünya çapında her yıl 5 milyardan fazla çeşit çeşit pizza satılıyor. Ben bugün sizleri İtalya’nın geleneksel köy pizzasını Çeşme’nin yerel lezzetleriyle birleştirip kendi tariflerini oluşturan Kolburano’s’a götürmek istiyorum.
#1Türkçe kelime ve kuralları bakımından zengin dillerden biridir. Kelime sayısı fazla olduğu için yazım kuralları da fazladır. Türkçedeki kelimelerin çoğu eski Türkçeden geldiği gibi yabancı dillerden dilimize geçen kelimelerde vardır. Bu kelimelerin yazımları sık sık karıştırılabilir ve harf hatası yapılabilir. Sık sık karıştırılan kelimelerden biri de gramafon kelimesidir. Gramofon nasıl yazılır? Gramofon kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı nedir? Sizler için gramafon hakkında merak edilenleri detayları ile derledik.
Malatya’daki Arslantepe Höyüğü UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kalıcı olarak girdi. Şehrin 10 bin yıllık tarihinin bir bakışta görülebildiği yerleşim, ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Sadece Arslantepe’yi görmek için bile Malatya’ya gidilir; yine de envai çeşit kayısılı ürünü denemeden, zırh kebabı yemeden, Nemrut’un zirvesine çıkmadan dönmeyin derim.
#MalatyaBedrettin Dalan 1984’te çıkan Büyükşehir Yasası ile İstanbul’un ilk Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. “Haliç’i gözlerimin mavisi gibi yapacağım” vaadi hiç unutulmadı. Kumpas olduğu ortaya çıkan Ergenekon davasının bir numaralı firari sanığıydı. Şimdilerde siyasetten uzak bir yaşamı seçen Bedrettin Dalan’la, “Lakabım Çılgın Bedri” diye anlattığı bilinmeyen yönlerini konuştuk.
#GazetehaberleriEski zamanlarda icat edilmiş çok sayıda alet bulunmaktaydı. Bu aletlerin daha gelişmiş halleri ise günümüzde kullanılmaktadır. Eski zamanlardaki icatlar, günümüzde kullanılanlara örnek olmuştur. Sizler için Fonograf nedir ve ne işe yarar? Fonograf nasıl çalışır ve kim icat etmiştir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fonograf Nedir?Bugün sabah sosyal medyada bir post gördüm, hem güldüm hem de doğruluğu beni ürküttü. Postta yazan şuydu; ‘köpeklerin, dışarı çıkacağında neden bu kadar heyecanlandıklarını anlıyorum artık!’... Bunları anlayalım diye mi icat edildi bu virüs diye sormadan edemiyorum.
#ANTALYAEvde en çok vakit geçirdiğimiz kış ayları bitti, bahar aylarındayız. Baharda her evde detaylı temizlik başlar. Bu temizlik sadece evin temizlenmesi anlamına gelmez, yeni eşyalar da alınır, çünkü bahar ayı yenilenme ayıdır. Bahar ayı, yeni ve güzel enerjilerin evlere dolmasını da sağlar. Küçük dokunuşlarla nokta atışlara ne dersiniz? Evlerinizde ilk koltuk kumaşlarıyla, sonra koltuklarınızın üzerine koyduğunuz kırlentlerle abajur, vazo, çerçeve gibi objelerle enerji getirebilirsiniz. Bitkileri unutmayalım, rengarenk güzel yaz bitkileriyle evlerini canlandırabilirsiniz. Nasıl kıyafetlerimizi aksesuarlarla güncelliyorsak, eşyalarımızı da yenileyebiliriz. İster satın alarak isterseniz de kiralayarak eşyalarınızı yenileyebiliyorsunuz. Girişimci Ayla Şahanoğlu Ceyhan, Türkiye’ye mobilya kiralama sistemini getirerek ulaşılabilir fiyatlarla evlere, ofislere enerji getiriyor. Sevgili Ayla ile ufak dokunuşlarla şık evin sırları, girişimcilik yolculuğu ve genç girişimcilere önerilerini konuştuk.
#Aysun KABA