Oğuzhan Halil ÖZBEK-İbrahim ÇAKMAK/İHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2022 12:20
Küçük yaşlarından itibaren eski eşyalara karşı ilgi duyan Ankaralı koleksiyoncu Raif Kara (51), gençlik yıllarında itibaren biriktirdiği gramofon ve taş plaklarını kendi müzesinde muhafaza ediyor.
165 gramofon ve 6 binin üzerinde plak ile tarihe ışık tutan Kara’nın koleksiyonunda; Zeki Müren' Müzeyyen Senar, Neşet Ertaş, Safiye Ayla' gibi 1965 yılı öncesi sanatçıların taş plaklarının yanı sıra Michael Jackson, Madonna, Elvis Presley, Pink Floyd ve Erick Clapton' gibi isimlerin altın plakları da bulunuyor. Koleksiyonunun en değerli parçasını ise 1940’lı yıllarda Amerikan ordusunun kullandığı saç telinden ince çelik tel kaydedici olduğuna işaret eden Kara, “Tel kaydedici çok bilinmeyen bir teknoloji. 1927 yılında Amerikan ordusunun kendi içinde haberleşmek için ürettiği teknoloji. Daha sonradan ticarileşmiş fakat çok popüler olamadan yok olmuş. Tabii ki cihazın popüler olamamasının nedeni tel çok ince olduğundan dolayı durdurup oynatmalarda tel kopuyor. O nedenle kullanışlı olmadığı için popüler olamadan kayboluyor. Benim müzemde yer buldu, çünkü ses tarihinde bir dönem de olsa bir yer işgal etmiş” dedi.
1965 YILINDA SONA ERDİTaş plakların yeni nesil plaklar ile karıştırılmaması gerektiğinin de altını çizen Kara, “Taş plaklar 1902 yıllında üretilmeye başladı ve 1965 yılında sona erdi. Taş plakların çapı 25 santimetredir. Dolayısı ile taş plakların bir yüzünde bir şarkı, diğer yüzünde bir şarkı kaydedilir. Daha kolay anlaşılması için 1965 yılından sonra taş plak üretilmediği için Barış Manço’nun, Emel Sayın’ın taş plağı yoktur. Taş plak dönemi olarak adlandırabileceğimiz sanatçılardan Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Nurettin Selçuk, Safiye Ayla gibi sanatçıların taş plakları mevcuttur” değerlendirmesi yaptı.
Koleksiyonun en önemli parçalarından olan tel kaydedici, yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda ve bir insanın saç telinden daha ince olmasına karşın 2 saatlik ses kaydedebilme özelliğine sahip.