Google Earth, bugünden itibaren herkesi 'uzaya götürüyor'. VR teknolojisi sayesinde gözlüğü takan tüm kullanıcılar kendini uzay boşluğunda bulacak ve Google Earth'te dolaşmaya başlayacak. Peki tüm bu özellikleri kullanabilmek için ne yapmak gerekiyor? Google Earth'ü VR gözlükle nasıl kullanacağız? Tüm detaylar haberimizde...
#Google EarthHayatını kaybetmiş yakınlarımızla dijital ortamlarda buluşabilir hatta onlarla konuşabiliriz. Ya da öldükten sonra insanlara hikâyelerimizi anlatmaya devam edebiliriz. Artık böyle bir imkân var. ‘Ölüm sonrası hizmetler’ denen bu yeni sektör, yapay zekâ ve sanal gerçeklik teknolojileriyle tamamen dijital dünyada yapılanıyor.
#Umut Fırat EroğluLos Angeles’ta Hollywood’un merkezindeki Show Gallery, 17 yıldır ABD’de yaşayan ressam ve animasyon yönetmeni Tuna Bora’nın Batı kültürünün vaat ettiği ‘üstün medeniyet ve küresel itibar’ masalını ele aldığı kişisel sergisi ‘The Capital O’ya ev sahipliği yapıyor.
#Tuna BoraTeknoloji devi Apple, düzenlediği özel etkinlik kapsamında gerçek anlamda yeni bir dönem başlattı. Tüm öne çıkan kilit detaylarıyla Apple’ın sanal ve arttırılmış gerçekliği bir araya getiren ‘giyilebilir bilgisayarı’ Vision Pro hayatımıza çok fazla değişiklik katabilir.
#AppleYeni teknolojilerin her zamankinden daha hızlı ilerlediği bir döneme ta-nıklık ediyoruz. 2023’te de zaman zaman bizi hayrete düşürecek, ilerleyen dönemlerde vazgeçemeyeceğimiz uygulamalara zemin hazırlayacak yeni pek çok teknolojiyle karşılaşacağımızı şimdiden söyleyebiliriz. Ancak asıl önemli olan, bu yeni teknolojileri doğru analiz ederek, gelişmeleri takip etmek; teknolojilerin birbirleri ile olan ilişkilerini anlamaya gayret ederek, hayatımızı kolaylaştırması, yaşadığımız problemlere çözüm getirmesi için kullanabilmek olmalı... Her bir birey, kendini bu şekilde geliştirmeye gay-ret edip, teknolojiye yönelik farkındalığını artırırsa, ülke olarak da çok daha fazla gelişme kat edebiliriz…
#ChatcptMetaverse’e yönelik herkes bir şeyler söylüyor; dijital dünyanın bu yeni ve “top” trendi hakkında pek çok görüş paylaşılıyor. Her geçen hafta yeni bir metaverse platformu ile karşılaşmaya ya da bu alandaki yeni lansmanları duymaya alıştık. Bununla birlikte, bugün gerçek anlamda içine girip, deneyimleyebileceğimiz “bir metaverse” bulunmadı-ğının ve bu deneyimin sağlanması farklı teknolojilerin gelişimine ve yayılmasına bağlı olduğu için belli bir zaman gerektiğinin de farkında olmamız gerekiyor. Öte yandan, pek çok farklı platform bugünden “metaverse” olarak sunulmaya başlanmış durumda. Önde gelen şirketlerin liderleri de sürekli olarak “metaverse”de var olacaklarını belirtiyor, hatta bir kısmı şimdiden var olduklarını iddia ediyor. Peki gerçek bir metaverse yoksa, bu nasıl oluyor?
#MetaverseTuğçe Taşçı, dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan eski adıyla Facebook, yeni adıyla Meta’da geleceği tasarlıyor. Meta’nın sanal ve artırılmış gerçeklik gözlüklerinin tasarlandığı departmanda araştırmacı biliminsanı olarak görev yapan Taşçı, insanların makinelere sadece düşünerek komut verebileceği bir teknoloji üzerine çalışıyor.
#Tuğçe TaşçıMetaverse’e olan ilgi oldukça yoğun bir şekilde devam ediyor. Goog-le’da metaverse’e yönelik aramalar geçen yıldan bu yana %7.200 artış gösterdi. Önde gelen araştırma şirketlerinden McKinsey kurumsal şir-ketlerin ve risk sermayesi şirketlerinin bu yılın ilk beş ayında meta-verse ile ilgili toplam $120 milyar yatırım yaptığını belirtiyor.
#Ergi ŞenerNASA’nın Mars Kolonisi projesi için tasarladığı işle ismini dünya çapında duyuran; Google, Microsoft gibi teknoloji devleriyle çalışan ve ‘ABD’de Yaşayan En Etkili Türkler’ listesinde yer alan Güvenç Özel, dünyada mimari, tasarım ve dijital sanatı sentezleyen yaklaşıma yön veren isimler arasında. Özel, yerli elektrikli otomobil Togg için yapay zekâ yardımıyla hazırladığı, boyutlarıyla Rekorlar Kitabı’na girme ihtimali olan sanat işinin lansmanı için Türkiye’de. Togg’un konsept aracının sergilendiği Zorlu Center’da buluştuk. Türkiye’nin teknoloji sahnesindeki yerini, gençliğin potansiyelini ve başarısının sırrını konuştuk.
#Umut Fırat EroğluTeknoloji alanında sık sık “Acaba ileride daha neler göreceğiz?” sorusu sorulur. Uzun vadede göreceğimiz teknolojilerin başında akıllı kontak lensler geliyor. Bu konuda birçok firma aktif olarak çalışma gerçekleştiriyor. Temel amaç kişilerin gözlerine takabilecekleri mikro parçalara sahip bilgisayarlar hazırlamak.
#Sanal GerçeklikMetaverse’te bugün yaşanan gelişmeler alternatif evrenin geleceğine ışık tutuyor. Anlaşılan o ki; metaverse’te kazançlı yatırımlar yapabilir, meslek sahibi olabiliriz. Ama yakın gelecekte bağımsız bir metaverse ekonomisi olası görünmüyor.
#Umut Fırat EroğluInternetin ve sanal dünyanın temellerini ve işleyişini değiştirecek olan “metaverse"ün, teknoloji dünyasında gelmiş geçmiş en yıkıcı etkiye neden olacağı düşünülüyor. Bu kadar devrimsel ni-teliğine rağmen; içinde bulunduğumuz dönemde metaverse, çok fazla vaat içeren, kafa karışıklığına neden olan ve spekülasyon kaynağı haline gelen bir kavram haline de geldi. Pek çok sunumda, paylaşımda ya da manşetlerde herhangi bir artırılmış gerçeklik (AR) ya da sanal gerçek-lik (VR) deneyimi “metaverse” olarak lanse ediliyor ve örneklendiriliyor. Metaverse’ün popülar-itesinde ve gündemin hep üst sıralarında olmasında, bu süreçte “aman geç kalmayalım telaşının ve psikolojisinin” de büyük etkisi bulunuyor. Öte yandan, metaverse’ün Dünya’nın en büyük 5 teknoloji devinin (Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft) ilk kez aynı alanda rekabet edecek bir odak noktası olması; metaverse’e yönelik bundan böyle sürekli ilgi olacağının somut bir göstergesi.
#Ergi ŞenerPerakende sektörü son yıllarda her açıdan pek çok zorlukla mücadele etmek durumunda kaldı. COVID-19'un süregelen etkileri, iş gücü sıkıntısı, tedarik zinciri problemleri, tüketicilerin dijital deneyimlere yönelik artan beklentileri arasında; son dönemlerde bir de “metaverse”, sektör açısından adapte olunması gereken yepyeni bir konsept olarak öne çıkıyor.
#HürriyetMetaverse adı verilen dijital evren, son zamanlarda en çok konuşulan ve merak edilen konular arasında. Henüz adapte olmaya çalıştığımız bu evren, pek çok fırsatı da beraberinde getiriyor. Ancak uzmanlar 'Bu evrende ne yapacağınızı bilmiyorsanız, henüz uzak durmalısınız' uyarılarını sık sık yapıyor. Biz de bu evrendeki riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde...
#MetaverseDünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarlarından CES, iki yıl aradan sonra yeniden kapılarını açarken pandemi nedeniyle ziyaretçi sayısının az olduğu gözlendi. Fuarda, Merkez Hol ile Togg’un da bulunduğu Batı Holü arasındaki ulaşım Teslalar ile sağlanırken CES 2022’de elektrikli araç ve teknolojilerindeki artış dikkat çekti.
#ToggTeknolojideki yeni büyük fikirler (“next big thing”) gerçek hayatta kullanılmadan önce, genellikle fragmanlar ile hayatımıza girerler. Bu süreçte, teknolojik kavramlar yeterince açıklanmadan, gereğinden fazla kullanılarak jargon haline gelir ve teknolojiler özelinde bir beklenti (hype) oluşur. Bu durumu, gelişen yeni teknolojiler özelinde pek çok kez gözlemledik: Bulut bilişimde, yapay zekada, blokzincirinde ve 5G’de olduğu gibi… 2021’in son dönemlerinde, metaverse açısından da benzer bir gelişim yaşandı ve metaverse kavramı gölgelerden çıkıp ana akım sözlüğüne girmiş oldu…
#Ergi ŞenerFacebook CEO'su Mark Zuckerberg 28 Ekim Perşembe günü şirketin adını "Meta" olarak değiştirdiklerini açıkladı. Bu değişiklik zaten, Zuckerberg'in uzun süredir öne çıkardığı ve şirketine yön verdiği "metaverse" stratejisine bir vurgu ve bu kavramı sahiplenme adına da önemli bir adım niteliğinde.
#Ergi ŞenerYapay zeka, her sektör üzerindeki dönüştürücü etkisi nedeniyle teknoloji trendleri arasında en ilgi çekici konuların başında geliyor. Bir önceki yazımda, Google’ın, arama deneyimini uçtan uca değiştirecek, yapay zekâ odaklı son açıklamalarına değinmiştim. Bu hafta da yapay zeka (artificial intelligence- AI) özelinde öne çıkan son trendleri analiz ettim.
#Yapay Zekaİleride daha sık duyacağımız ‘metavers’ kelimesini ‘öte evren’ veya ‘öte âlem’ şeklinde çevirebiliriz. Mark Zuckerberg, bu kavramı ‘izleyici kalmayıp içinde yer alacağımız, vücut bulmuş bir internet ortamı’ olarak tanımlıyor. ‘Metavers’i tam anlamıyla deneyimlemek, sanal gerçeklik teknolojisinin yaygınlaşmasıyla mümkün olacak.
#YazarTelefonlarda kullanılan bazı ses kaydedici uygulamalar bulunuyor. Ses kaydedici uygulaması kişilerin kolayca sesleri kaydetmesine yardımcı olan bir uygulamadır. Ses kaydedici uygulamasını pek çok kişi telefonlarına yüklemek istiyor. Ses kaydedici indir - Android ve İOS için 2022'nin en iyi ücretsiz ses kaydetme uygulamaları hakkında sizlere yardımcı olabilecek bilgiler derledik.
#Ses Kaydedici