46 yaşında çölyak hastası olduğumu öğrendim. İlk anda duyduğum yalnızlık ve boşluk hissiydi. Hayatım bir günde değişti. Ben de bir gazeteci olarak yaşadıklarımı anlatmak için Glutenout.net sitesini açtım. Artık zorlukların bir ‘normal’e gideceğini görebiliyorum.
#Mehmet Özenİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenGlütensiz beslenmeyi karbonhidrat azaltmak sanan da var, sıvı ağırlıklı beslenerek zayıflamaya çalışan da... Uzun süre aç kalıp yemek yeme sürecinde yüksek kalorili yiyeceklere yönelenler de cabası... Bu hafta beslenme hatalarından bahsedeceğim ve çözüm önerilerimi anlatacağım.
#Glüten9 Mayıs Dünya Çölyak Günü... Son yıllarda adını daha çok duyduğumuz bu rahatsızlık nedir, anlatayım. Çölyak hastalarının buğday, arpa ve çavdardaki glüteni beslenme düzenlerinden çıkarması şart. Peki, nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliler? Önerilerim ve tariflerim var...
#Çölyak HastalığıRestoranıma çölyak rahatsızlığı olduğunu söyleyen bir misafirimiz geldi. Kendisine servis edeceğimiz tüm yemekleri diğer ürünlerin girdiği fırına atmadan, steril tavalarda hazırladım ve yine steril tabaklarda servis ettim. Oturduğu masaya glüten içerdiği belirtilerek servis edilen ‘kadayıf karides’i bir lokmada yuttuğunu görmez miyim? Peki, ne dese beğenirsiniz: “Alerjim yok, diyetteyim!”
#ÇölyakHimalayalardan akan bol mineralli ve vitaminli suların beslediği topraklarda yetişen basmati pirinç, içerik bakımından oldukça zengin olması ve ideal besin değerleriyle son zamanların gözdesi olmaya aday diyebiliriz. Peki basmati pirinç nedir, özelliği nelerdir? İşte, basmati pirinç faydaları…
#Basmai PirinçKinoa tohumu, bitkinin yenilebilen kısmıdır. Çok küçük taneler biçiminde görüntüsüne karşılık kinoa tohumları son derece besleyici bir yapıya sahip durumdadırlar. Sizin için pek çok kişi tarafından merak edilen Kinoa tohumu nedir ve ne işe yarar? Kinoa tohumu faydaları ve özellikleri şeklinde özenle seçilmiş olan konu başlıklarını tüm detayları ile derledik.
Kış aylarının vazgeçilmezi kestane vitamin, mineral ve lif açısından zengin bir besin. Ölçülü tüketildiği takdirde de çok yararlı. Peki kestanenin faydaları nelerdir? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? Konuyla ilgili detayları uzmanlardan öğrenelim.
#KestaneChia tohumu, omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar, mineraller, vitaminler ve lif açısından çok iyi bir kaynak. Özellikle glutensiz olmasıyla öne çıkan chia, salatalarda ve puding şeklinde tüketilebiliyor. Peki chia tohumu nasıl kullanılır, sağlığa faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte chia tohumu hakkında merak edilenler...
#Chia TohumuÇölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyakİzmir Ekonomi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden 27 son sınıf öğrencisi, geleneksel ve çağdaş teknikleri harmanlayarak bir yıl boyunca bitirme projesi kapsamında üzerinde çalıştıkları farklı lezzetleri, gerçekleştirdikleri sergi ile tadım için konuklarına sundu. Sergide en çok dikkat çeken projeler; karpuz kabuğundan turşu, enginar atıklarından yapılan sağlıklı kraker, glüten ve şeker yerine leblebi ve pekmez kullanılan kek gibi yiyecekler oldu.
#İzmir Ekonomi Üniversitesi“Zehir yerseniz zehirlenirsiniz. Genetiğiyle oynanmış, zirai ilaçlarla kirlenmiş, katkı maddesi eklenmiş, işlenmiş yiyecekler bizi hasta ediyor.” Fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş, bu sakıncalı maddelerin vücudumuzu nasıl harap ettiğini ‘Mutluluk Kürleri 2’ kitabında anlatıyor. Aktaş’a göre şifa mutfağımızda. Tek yapmamız gereken, iyi gıda peşinde koşmak...
#EnginarGünümüzde popüler olan bazı diyetler hızla zayıflatsa da birçok soruna yol açabiliyor. Uzmanlar sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayatımıza adapte etmemiz gerektiğini söylüyor. Peki, ama bunu nasıl başaracağız? Sağlıklı zayıflama ile ilgili pek çok soruyu Diyetisyen Deniz Zünbülcan’a sorduk, merak edilenleri öğrendik.
#ObeziteTeff tohumu; kompleks karbonhidrat içeriği yüksek olan glütensiz bir tahıl türüdür. Beyaz, kırmızı ve kahverengi olmak üzere çeşitli türleri bulunan teff, Kuzey Etiyopya’ya özgür bir bitkidir. Yüksek oranda lif ve protein içerir. 100 gr teff tohumu 11, 9 gr yararlı protein içerir. Kalsiyum, fosfor demir, çinko ve magnezyum minerallerinden zengindir. 100 gr teff tohumu 321 kalori içerir.
#Teff Tohumu Zayıflatır MıKilo vermek bir hayli güç ve zahmetli bir iş. Verilen kiloları geri almak ise çok kolay. Bu bilgiyi istatistiksel veriler de doğruluyor, kilo verenlerin yüzde 70’inden fazlası 1 yıl geçmeden yüzde 90’ı da en çok 5 yıl içinde eski kilolarına geri dönüyor. Peki bu işin kalıcı olması gayretlerin başa çıkmaması için ne yapmalı? İlk tavsiyem şunlar: Kilo verdikten sonra da doğru beslenme alışkanlıklarınızı ısrarla sürdürün ve her gün bıkıp usanmadan egzersiz yapın. Beslenmenizi ciddiye alın ve her gün en az 5000, mümkünse 7500 adım atma görevinizi yerine getirin. Peki ya diğerleri? Hazırsanız, buyurun...
#Osman Müftüoğlu