Paylaş
Teff, Etiyopya kökenli ufak taneli bir bitkidir. Toprak suya doygun olsun olmasın, yüksek bir rakımda bulunsun bulunmasın teff, kolaylıkla yetişebilir. Bu sıralar Hindistan ve Avustralya’da da yetiştirilen teff, Amerika’nın da ilgisini çekmeye başladı. Herkesin aklında aynı soru var; acaba teff, kinoanın tahtına ortak mı olacak?
Teff günümüzde tahıl olarak tüketilmekle beraber; unu, ekmeği, makarnası, bisküvisi yaygınlaşmaya başladı. Teff unu diğer unlara göre oldukça pahalıdır. Özellikle ülkemizde yetiştiriciliği yaygınlaşmadığından dolayı yurt dışından ithal edilmesi sebebiyle teff maalesef çok yüksek fiyatlara satılıyor.
Teff, besin içeriğinin çoğu tahıldan üstün olması, adaptasyon kabiliyeti ile yetiştiriciliğinin elverişli olması, kısa sürede hasat edilebilmesi ve üretim maliyetinin düşük olması sebebiyle şimdilik gizli kalmış olabilir ama kesinlikle teff’in geleceğin gözde tahılı olması bekleniyor.
100 gram teff’te;
Tansiyon ve kalp hastalığı olan bireylerin en çok endişelendiği sodyum içeriği, teff’te hiç dert edilecek bir durum değil. İşlenmemiş teff, düşük sodyum içeriği ile tansiyon hastalarının da tüketebileceği ideal bir tahıl.
Vejetaryenler, et- süt gibi besinleri tüketmedikleri için genellikle protein alımı konusunda eksiklik yaşarlar. Proteinin eksik alımı ise kısa vadede kas kayıplarına, uzun vadede ise ciddi sağlık problemlerine yol açar. Ancak 100 gramında 13 gram protein içeriği ile teff, sadece vejetaryenler değil tüm bireyler için proteinden zengin bir kaynaktır.
Teff’in, PMS yani kadınlarda regl öncesi yaşanan sendromun belirtilerini azalttığı ve düşük yağ içeriği ile kilo vermeye de yardımcı olduğu biliniyor.
Teff, genelde un haline getirilirken, fermente edilerek yumuşatılabilir, mayalanarak ‘injera’ adı verilen ekmek haline getirilebilir. Teff’in filizlenmesi için yalnızca 36 saate ihtiyacı vardır. Tüm tahıllar arasında en kısa yayılma süresine sahip olan Teff’in, 3000 tanesi 1 gramdır.
Teff’in %13-14 olan protein oranı, büyük miktarda kolay sindirilebilen albüminden oluşur. Bu özelliği ile teff’e yumurta beyazının bitkisel hali denebilir.
Yarım fincan teff’i, 2 fincan su ve bir miktar tuz ile birlikte kapağı kapalı şekilde kaynamaya bırakın. 15-20 dakika suyunu çekene kadar bekledikten sonra altını kapatıp, 5 dakika kadar da kapağı açık şekilde dinlendirin. Teff’i ayrıca kahvaltılık gevrek, kurabiye, muffin, pankek için de kullanabilirsiniz.
Paylaş