Güncelleme Tarihi:
Kinoa tohumları temel aminoasitlerin bütününün yanı sıra oldukça yüksek oranda protein içerir. Bitkisel besinler arasında kinoa en yüksek protein içeriğine sahip gıda olma özelliğini barındırmaktadır.
Kinoa Tohumu Nedir?
Kinoa tohumu, glüten içermeyen tam tahıllı bir karbonhidrattır. Bu özelliğinin yanı sıra tam bir protein kaynağıdır. Bunun anlamı kinoa tohumu 9 esansiyel amino asidin tamamını içeriğinde barındırmaktadır. Buğdaygillerden olmayan ve ıspanak bitkisine yakın bir niteliğe sahip olan bir bitkiden elde edilir. Fakat kinoa tohumunun barındırdığı besin özellikleri ve görünüşüyle tahıla benzer bir yapıya sahiptir. Bu bakımdan beslenme dünyası kinoa tohumunu tam tahıl olarak kabul tanımlar.
Kinoa Tohumu Ne İşe Yarar?
Kinoa tohumu pek çok farklı şekillerde tüketilebilecek bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda haşlanarak çeşitli yemeklere katılarak tüketimi gerçekleştirilebilen bir besin olduğu için insan sağlığı açısından önemli besinlerden biri olarak kullanılmaktadır.
Kinoa Tohumu Neye İyi Gelir?
Kinoa tam proteinli besinlerden birisi olarak tüketilmektedir. Bu bakımdan çeşitli sağlık problemlerine iyi gelmektedir. Bunlar:
- Mevcut kilonun korumasına ve aynı zamanda kilo vererek zayıflamaya yardım edecek kadar yüksek lif içermektedir.
- Zengin demir içeriğine sahip olduğu için anemi sorunu olan kişilere iyi gelir.
- yüksek lif oranına sahip olmasından dolayı sindirimi kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.
Kinoa Tohumu Faydaları
Kinoa tohumu, sağladığı çok çeşitli faydaları ile dünyanın en popüler sağlıklı besinlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Bu anlamda sağladığı faydaları şunlardır:
- Besin değeri oldukça yüksektir.
- Kilo vermeye yardımcı olabilir bir etkiye sahiptir.
- Bitki quercetin ve kaempferol gibi önemli bitkisel bileşikleri içermektedir.
- Metabolizma üzerinde oldukça önemli etkileri vardır.
- Çoğu tahıla kıyasla lif açısından oldukça zengin bir yapıdadır.
- Kan şekeri kontrolünün sağlanmasına yardımcı olan düşük glisemik indeksine sahiptir.
- Glutensiz beslenmeye gereksinim duyan bireylerin gluten intoleransı olanlar için muhteşem bir tercihtir:
- İçeriğindeki proteinlerin beraberinde diğer tüm temel amino asit oranları çok yüksektir.
- Antioksidanlar bakımından zengin bir besin kaynağıdır.
- Yüksek oranda demir ve magnezyum gibi önemli mineralleri içermektedir.
Kinoa Tohumu Zararları
Kinoa tohumu çok büyük faydaları olan bir besin kaynağıdır. Fakat her şeyin olduğu gibi kinoa tohumunun da fazla tüketimi sağlık açısından zararlı olabilmektedir. Bundan dolayı kinoa tohumu tüketiminde kontrollü olmak büyük önem taşımaktadır. Kinoa tohumu kan sulandırıcı bir özellik barındırmaktadır. Aşırı miktarlarda tüketilmesi halinde çeşitli kanamalara yol açabilir. Aynı zamanda içeriğinde bulunan saponin ve fitik asit sebebiyle bazı vitaminlerin ve minerallerin vücut tarafından emilimini azaltıcı etkiye neden olabilir.
Kinoa Tohumu Özellikleri
Kinoa tohumunun kendisine özgü bazı özelliklerinin varlığı söz konusudur. Bunlar:
- Çoğunlukla 0.5-1.5 m yüksekliğe ulaşabilir bitkinin tohumu tahıllara benzer bir yapıya sahiptir.
- Kinoa tohumu yüksek oranlarda kaliteli protein, mineral, yağ ve bazı vitaminler ile mükemmel bir besin içeriğine sahiptir.
- Glüten içermez ve bundan dolayı glüten intoleransı olan kişiler tarafından ideal bir besin kaynağıdır.
Kinoa Tohumu Nasıl Kullanılır? Kinoa Tohumu Kullanımı
Kinoa tohumu yüksek besin değerine sahip olmakla birlikte yağ oranı düşüktür ve kilo aldırmaz. Kolay hazmedilebilir olmasından dolayı bebeklerden yaşlılara kadar her yaş grubu için uygun bir besin maddesi olma özelliği barındırmaktadır. Vejetaryenlerin protein ihtiyacını gidermesi için son derece de ideal bir besindir.
Kinoa Tohumu Nasıl Tüketilmeli ve Nelere Dikkat Edilmeli?
Kinoatohumu oldukça lezzetli ve hafif bir besin olduğu için bulgur ve pilavın kullanıldığı yemeklerin tamamında rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca garnitür olarak yemeklere de rahatlıkla eklenebilir. Kinoa tohumu çorbalarda kullanılabilir ve pilavı da yapılarak tüketilebilir. Gerektiğinde un haline getirilerek pasta, kek ve kurabiye hamurlarında da rahatlıkla konulabilir. Ayrıca haşlanmış kinoa tohumları salatalarda da kullanılabilmektedir.
Her gıda maddesinde olduğu gibi kinoa tohumu tüketiminde de aşırıya kaçılmamasına dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır.