Enerji krizinin etkileriyle bazı Avrupalı çiftçilerin ekimlerini durduracağı ve seralarını küçültmek isteyen üreticiler olduğu belirtiliyor. Putin’in tahıl koridoruna ilişkin “Aldatıldık” açıklaması yapması ise anlaşmanın geleceğine ilişkin soru işaretleri yaratırken; FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, “Yeni dönem, küresel tarım ve gıda ürünleri ticaretinde aksamalara neden olabilecek ulusal tedbirlerin de etkisiyle daha zorlayıcı görünüyor” dedi. Thomas Elder Markets Analisti Andrew Whitelaw ise “Putin’in tahıl koridoru anlaşmasıyla ilgili yorumları endişe verici” açıklamasını yaptı.
#Enerji KriziTürk kültüründe çayın yeri oldukça önemli. Siyah çayın yanı sıra özellikle son zamanlarda sıklıkla tüketilen bitki çaylarıyla birlikte ‘poşet çaylar’ da hayatımızda önemli bir yer edindi. Kanada'da yapılan bir araştırma ise çoğu çay poşetinin yaklaşık yüzde 25 oranında plastik içerdiğini ortaya koydu. Biz de farkında bile olmadığımız bu gizli tehlikeyi uzmanlarla birlikte tüm ayrıntılarıyla masaya yatırdık...
#SağlıkKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’de tarımın fotoğrafını çekmek için düğmeye bastıklarını söyledi. ‘Tarımsal sayım’da altyapının tamamlandığını, Hazine ve Maliye Bakanlığı’yla protokol yapılacağını belirten Yumaklı, “Bu tarımda tüm verilerin tespiti ve kayıt altına alınması demek. 41 ilde 39 tarım ihtisas OSB’si tüzel kişilik kazandı. İhtisas OSB’lerle kentlerde uygun fiyata gıda mümkün olacak” dedi.
#İbrahim YumaklıÜreticilerin sigara alışkanlığı nedeniyle gıda ürünlerine nikotin bulaştığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı üreticileri uyarırken, akıllarda cevaplandırmayı bekleyen pek çok soru var. Nikotin bulaşan ürünler nasıl bir tehlikeye dönüşüyor? Sebze ve meyveler hangi aşamalardan geçerek temizlenmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarKoronavirüse karşı önlemler kapsamında son aylarda herkesin sıklıkla kullandığı dezenfektanlarla ilgili çok önemli bir uyarı geldi. Dezenfektanların standartlara uygun olmadığı taktirde ciltte tahribata ve gözde körlüğü neden olabilecek sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi.
#DezenfektanPratik olması nedeniyle çokça tercih edilen sodyum içeriği yüksek hazır çorbalara karşı uyarılarda bulunan Diyetisyen Gizem Gençyürek, "Özellikle hipertansiyon hastaları için büyük bir risk oluşturur. Sağlıklı kişilerde de kan basıncını olumsuz etkileyebilir. Hazır çorbaların sık tüketimiyle metabolizma ve bağırsak florasında bozukluk oluşabilir ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir” dedi.
#Hazır Çorbalar Zararlı MıPratik olması nedeniyle çokça tercih edilen sodyum içeriği yüksek hazır çorbalara karşı uyarılarda bulunan Diyetisyen Gizem Gençyürek, "Özellikle hipertansiyon hastaları için büyük bir risk oluşturur. Sağlıklı kişilerde de kan basıncını olumsuz etkileyebilir. Hazır çorbaların sık tüketimiyle metabolizma ve bağırsak florasında bozukluk oluşabilir ve kalp-damar rahatsızlıkları, kanser, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir” dedi.
#Diyetisyen Gizem GençyürekTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Sağlıksız yeme alışkanlıkları, yılda 2 trilyon dolara yaklaşan maliyetiyle hükümetlerin sağlığa ayırdıkları kaynak ve bütçelerinin üzerinde büyük bir yük oluşturuyor. 800 milyon insan açlıkla karşı karşıya iken, 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon genç obezite sorunu yaşamakta" açıklamasında bulundu.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliDünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yeni hedefi trans yağlar. Pasta, kurabiye, bisküvi, pizza, soslar, kızartmalar, şekerlemeler ve daha pek çok gıdada bulunan, farkında olarak veya olmayarak yüksek oranda tükettiğimiz endüstriyel olarak üretilen trans yağların her yıl 540 bin ölüme yol açtığı hesaplanıyor. WHO tam da bu nedenle 2023 yılına kadar endüstriyel trans yağların kullanımdan kaldırılmasını hedefliyor.
#Dünya Sağlık Örgütüİngilizce açılımı Baby Led Weaning (BLW) olan bebek liderliğinde beslenme, 6. ay itibariyle anne sütüne takviye olarak başlanan ek gıdaların püre, meyve suyu, çorba gibi sıvı form halinde bir yetişkin tarafından verilmesi yerine, bebeklerin kendi açlık işaretlerini izleyerek kendini beslemesidir. Bu yöntem, bebeğin el- göz koordinasyonunun yanı sıra; yiyeceklerin tadını, kıvamını, kokusunu öğrenerek duyusal gelişiminin de gelişmesine yardımcı olur. Parmak gıda olarak adlandırılan besinleri bebeklerin kendi baş parmak ve işaret parmağı yardımıyla tüketmesi amaçlanır.
#Bebeklerde BeslenmeBaşbakan Tayyip Erdoğan, cuma günü Ankara’daki aday tanıtımında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na açıklaması için çağrıda bulunduğu CHP İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Mustafa Sarıgül’le ilgili dosyayı açıkladı. Dosya, 2004 yılında Sarıgül’le ilgili CHP’li vekiller tarafından hazırlanan ihraç dosyası çıktı.
#Ak Parti