AA / Ömer Erim Baştımar
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2016 21:38
BURSA (AA) - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Giray, bazı ilaçların ve bitkisel ürünlerin karaciğer üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi.
Bursa Tabip Odası'nda düzenlenen Sürekli Tıp Eğitimi Paneli'ne katılan Giray, akciğer üzerinde çeşitli ilaçların, bitkisel desteklerin bazı patolojilere yol açtığını, her türlü ilaç ve desteğin mutlaka hekim kontrolünde takip edilmesi gerektiğini ifade etti.
Karaciğere zarar veren durumların başında şişmanlığın geldiğini dile getiren Giray, şöyle konuştu:
"Obezite, karaciğer yağlanmasına yol açıyor ve zaman içerisinde karaciğerde siroz gelişimine ve kanser gelişimine zemin hazırlıyor. Ülkemizde karaciğer için en büyük tehlike şişmanlık. Ondan sonra ikinci sırada alkol geliyor. Uzun süreli alkol kullanımı da karaciğerde siroza ve kansere zemin hazırlar. İlaçlar da zaman zaman nadir de olsa karaciğerde yan etkilere yol açıyor. Bu yan etkiler ölümcül de olabiliyor. Bazı ilaçlar, besin takviyeleri, kırlardan toplanan otlar, aktarlardan alınan bitkisel ilaçlar ya da besinlere konulan katkı maddeleri zaman zaman karaciğere ciddi zararlar verebiliyor. Bazı bitkiler karaciğer yetmezliğine dahi götürebiliyor. Örneğin 10 bin kişi kullanıyor, bir yan etki olmuyor ama 10 bin 1'inci kişiye o kullanılan ilaç veya katkı ölümcül zarar verebiliyor. Tek bir dozla dahi olabiliyor bu durum."
Dışarıdan toplanan bitkilerin güvenilirliğinde tartışmalar bulunduğuna dikkati çeken Giray, bitkisel ürünlerin zararsız olduğu yönünde bir geçerlilik olmadığını, bunların da ilaçlar gibi yan etkilerinin olabileceğini kaydetti.
Sigaranın kanserojen bir madde olduğunu vurgulayan Giray, "Karaciğeri iyi korumak için Yeşilaycı olunacak, zayıf olunacak, sağlıklı beslenilecek, hiçbir gıdada aşırıya kaçılmayacak" dedi.