Nisan ayı ithalat tahmini 16,8 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Nisan ayı ithalat tahmini 16,8 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 11:44

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Nisan ayı ithalat rakamının, tahmini 16,8 milyar dolar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Tüzmen, daha önce her ay, tahmini ithalat rakamlarını açıklayacaklarını belirttiklerini hatırlattı.

Tüzmen, ihracat rakamlarının günü gününe takip edilebildiğini, ancak ithalat rakamlarının, Gümrük Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı'ndan alınan bazı verilere bakarak tahmin edilebildiğini söyledi.

Yapılan tahminlerde belli bir yanılma payının olabileceğini ifade eden Tüzmen, “Kesin rakamlara daha sonra ulaşıyoruz. Yaptığımız hesaplamalara göre Nisan ayı ithalatımız, tahmini 16,8 milyar dolar” dedi.

Son dönemlerde dünyada enerji ve gıda fiyatlarında önemli artışlar meydana geldiğini kaydeden Tüzmen, özellikle enerji ve gıda fiyatlarında meydana gelen aşırı artışların, Türkiye'nin ithalat rakamlarını da arttırdığını bildirdi.
Bakan Tüzmen, 2008 yılının ilk aylarındaki ithalatın yüzde 74,5'inin ara malları, yüzde 14,2'sinin sermaye malları, yüzde 10,9'unun da tüketim malları olduğunu belirtti.

Nisan ayında gerçekleşen ihracat rakamının 11,4 milyar dolar olduğunu ifade eden Tüzmen, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Nisan ayında ithalat artışımız yüzde 30, ihracattaki artışımız ise yüzde 39 olmuştur. Diğer bir deyişle, ihracattaki artış oranımız ithalattaki artış oranından yüzde 8-9 daha fazladır. Bu dış ticaretimizin daha dengeli bir hale gelmesi açısından olumlu bir gelişmedir. Nitekim geçen yıl ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 63 iken, bu yılın ilk 4 ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 67'lere yükselmiştir.”

“DIŞ TİCARET AÇIĞI TEHLİKE ARZETMİYOR”

Bakan Tüzmen, dış ticaret açığının şu anda tehlike arzedecek bir durumda olmadığını vurgularken, şunları kaydetti:
“Şu anda ihracat artışı, ithalat artışının üstünde seyrediyor. Daha önce de belirttiğim gibi, bu olumlu bir durum. Ama gelişmeleri dikkatle takip etmemiz gerekiyor. Akıllı bir politika ile dünya ekonomisinde yaşanan sıkıntıları ülkemiz açısından fırsata çevirebiliriz.

Haberin Devamı


Dünyada, başta enerji ve gıdada yaşanan aşırı fiyat artışlarından artı kazanç sağlayan ülkelerin ihtiyaçlarını Türkiye olarak karşılayabiliriz. Bu konuda DTM olarak gelişmeleri dikkatle takip ediyor ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!