Gıda Güvenliği haberleri sayfasında Gıda Güvenliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3996 Gıda Güvenliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tatil sezonundayız. Tatil deyince genelde diyetler bozuluyor, dışarıda yiyip içiliyor. Açık büfeler, çeşmeden doldurulan sınırsız içecekler, rengarenk dondurmalar bizi cezbediyor ama eğer dikkatli olmazsak tatilimiz yaşayacağımız mide-bağırsak hastalıkları yüzünden kâbusa dönebiliyor. Peki tatilde bağırsak sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Bunu önlemek ve hastalandığımızda semptomları hızla hafifletmenin yolları neler?
#Gıda GüvenliğiTarım ve Orman Bakanlığı, 2023 yılında 1.3 milyon gıda denetimi yapıldığını, işletmelere 535 milyon idari para cezası kesildiğini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024’te vites yükselteceklerini belirterek yeni yılın en önemli gündem maddesinin de üretim planlaması olduğunu söyledi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıEtin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...
#Gıda GüvenliğiABD, İspanya ve Brezilya başta olmak üzere 36 ülkeden bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, yetişkinlerin yüzde 14'ünün ve çocukların yüzde 12'sinin aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olduğunu ortaya çıktı. Obeziteden, psikolojik sorunlara kadar pek çok hastalığın tetikleyicisi olarak görülen paketli gıdaların yarattığı etkileri Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk...
#Paketli GıdaTürkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Demir Şarman, gıdada taklit ve tağşişle ilgili olarak, “Hem kamuoyunun dikkatini artırmak hem de topyekûn mücadele alanı oluşturmak için bağımsız bir kurulun devreye alınabileceğini düşünüyoruz” dedi. Şarman ayrıca, dünyada gıda fiyatları düşmeye devam ederken Türkiye’de artmasının nedeninin kurlardaki artış olduğuna işaret etti.
#Türkiye Gıda Ve İçecek Sanayii Dernekleri FederasyonuGEÇTİĞİMİZ yıl Birleşmiş Milletler Cop15 Zirvesi’ne liderlik eden Fildişi Sahili Eski Savunma Bakanı Alain-Richard Donwahi, kuraklığın etkilerinin beklenenden daha hızlı görüldüğünü belirterek, kötü tarım uygulamaları ve iklim krizi birleştiğinde, 1.5 derece hedefine ulaşmadan çok önce gıda arzında büyük kesintilerin görüleceğini söyledi.
#Gıda GüvenliğiBeyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın küresel gıda güvensizliğini çözmek için 2.9 milyar dolarlık yeni bir fon ayırdığını ve BM genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada bunun duyurusunu yapacağını açıkladı. Öte yandan ABD Başkanı Biden'ın BM'de yapacağı konuşmanın son anda yeniden yazıldığı ve Biden'ın konuşmasında Putin'e cevap vereceği öğrenildi.
#ABDCumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Son dönemin en sıcak konusu asgari ücrete yapılacak olası ikinci zam ile ilgili konuşan Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının turizm üzerine etkilerini de değerlendirdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTopraklarından uzaklara savrulmuş olmak yetmiyormuş gibi, gittikleri yerlerde erken evlilik, eğitimden uzaklaşma sorunu yaşayan kız çocuklarının durumu içler açısı. Suriyeli göçmen kızların hem sosyal uyumu hem de kendilerine dayatılan anlayıştan kurtarılmaları için başlatılan çabalar sürüyor.
#GöçmenTarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni genelgesi ile gıdada taklit ve tağşiş ürünlerde cezaların artırıldığını, hapis cezasının geldiğini hatırlatan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, "Eskiden ifşa etmek yeterli olmuyordu. Ceza ödenip, tekrar gıdada sahtecilik yapılıyordu. Artık hapis cezası da istenecek" dedi.
#TaklitTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Gıda güvenliğini sağlamak için yeterli gıda üretimini sağlamak tek başına yeterli değildir. Paranızın olması her zaman yiyecek alabileceğiniz anlamına gelmez. Gıdanın yeterli miktarda üretilebilmesi kadar kolay ulaşılabilir olması da büyük önem taşımaktadır. Gıda güvenliği, ülkelerimizde genel güvenliğin ve refahın sağlanmasında en önemli faktördür." dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliBugüne kadar insanlık olarak ‘yediğimiz önümüzde, yemediğimiz arkamızda’ydı. Ama o günler geride kaldı. Birçok bilimsel çalışma, bolluk döneminin bittiğini, gıda krizine doğru adım adım yaklaştığımızı söylüyor. Türkiye’de de böyle bir risk var mı? ‘Dünya Gıda Günü’ nedeniyle konuyu mercek altına aldık ve gördük ki gıda krizlerinden muaf değiliz...
#Gıda Güvenliği2 yıl önce ailesiyle birlikte nar yiyen 4 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirmişti. Birkaç gün önce ise bu vakanın adli tıp raporu ortaya çıktı. Rapora göre küçük kızın yediği nara sıkılan tarım ilacından zehirlenerek öldüğü tespit edildi. Kabuğunu soyarak tükettiğimiz meyvelerde bile böyle bir tehlike varsa ‘asıl vitamini kabuğunda’ diye soymadan tükettiğimiz meyveler ne kadar riskli? Artık kabuğuyla ısırarak elma armut yiyemeyecek miyiz?
#Gıda GüvenliğiHayatın günlük akışı içerisinde gıda tüketimlerimize dair farkındalığımız giderek düşüyor. Yediğimiz meyvenin ve sebzenin nereden geldiğini, hangi süreçlerden geçtiğini keşfetmemiz bizim için ulaşılması zor bir detay olarak gözüküyor. Fakat sorumlu tüketimin ve gıda güvenliğinin giderek önem kazandığı günümüzde tabağımızda gerçekte neyin olduğunu bilmemiz bir zorunluluk hâline dönüşüyor. Tabağımızdaki yiyeceğin hikâyesini keşfetmek için bir yolculuğa da çıkmamız gerekecek.
#Sağlıklı YaşamTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, döngüsel üretim modelinin, son iki yüz yılda endüstriyel tarım uygulamalarının gelişmesiyle işlerliğinin giderek azaldığını, gübre ve ilaç gibi dış ham maddelere bağımlı hale geldiğini belirterek, "Bugün ise tekrar eskiye dönüş için yoğun ve haklı bir gayret gösteriyoruz çünkü tarımda döngüsel ekonomi anlayışı gıda güvenliğimiz için oldukça önemli bir konuma ulaşmıştır." dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliEti yıkamanın mevcut mikroorganizma yükünü arttıracağını belirten Gıda Mühendisi Aslı Zuluğ önemli uyarılarda bulundu. Yıkanan etin tehlikeli olduğuna dikkat çeken Zuluğ, "Avuç içi sıcaklığı çok önemli. Etle ne kadar çok oynarsanız bu durum o kadar çok riske yol açıyor. Etle ne kadar haşır neşir olursanız içerdiği mikroorganizmaları çevreye dağıtırsınız. 30 dakikada hazırlama işlemini gerçekleştirin" uyarısında bulundu.
#Et Yıkanır MıDünya Bankası Kalkınma Politikası ve Ortaklıklar Genel Müdürü Mari Pangestu "(Kovid-19 salgınının etkileri) Büyük endişe veren etkilerinden biri, gıda ithalatı için döviz gelirlerinin düşmesi, gıda ihracatındaki kısıtlamalardan dolayı gıda arzına yönelik tehditlerin artması ve tedarik zincirinin bozulması nedeniyle en yoksul ve kırılgan ülkelerin gıda güvensizliği tehdidiyle karşı karşıya olmasıdır" dedi.
#Dünya Bankasıİnsan vücudunun hastalıklarla savaşması için aktif bir bağışıklık sisteminin temel şartlarından biri de güvenli gıda tüketimi. Kaynağı belirsiz gıdalardan uzak duran ve kişisel hijyenini en üst seviye çıkaran kişiler, kendini ve çevresini virüslerden koruyabilir. Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. U. Tansel Şireli, virüslerin bulaşmasını önlemek için temel hijyen kurallarına uyulması gerektiğini söylüyor ve periyodik olarak denetime tabi olmayan ambalajsız gıdaların taşıyıcı olabileceği konusunda uyardı.
#SÜTDünya Gıda Günü’nde “Temel Hizmetlere Erişim Olmadan: Soğutma Hakkı” (Without Access to Fundamental Services: The Right to Refrigeration) adlı raporundan gıda güvenliğine ilişkin önemli veriler paylaşan Beko, gıda israfının önlenmesi konusuna dikkat çekti.
#BekoÜstümüze ya da yemeklerimize konmadan önce sinekler nerelerde gezmiş tozmuş bilmek istemeyiz ancak gerçeklerden kaçamayız. Afiyetle yediğiniz yemeğinize konmadan hemen önce bir çöplüğü ziyaret etmiş, hayvan leşlerinin üzerine konmuş sonra da gelip sizin yemeğinizin üzerine kuşmuş olabilir… Peki bu bizi hasta eder mi?
#SinekGıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiTahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSivrisinekler yazın çoğumuzun kâbusu, havalar serinlediği için sivrisinek probleminden kurtulsak da karasineklerle mücadelemiz devam ediyor. Sivrisinekler gibi kan emmedikleri için zararsız görünseler de etrafımızda vızırdamaları, yemeğimize konmaları çoğumuzu rahatsız ediyor. Ayrıca yemeğimizin üstüne konmadan önce nerelerde gezmiş tozmuş bilmek istemeyeceğimiz bir bilgi ama gerçeklerden kaçamayız. Sinekler sizi ziyaret etmeden önce çöplükleri ziyaret etmiş, hayvan leşlerinin üzerine konmuş sonra da gelip sizin yemeğinizin üzerine kuşmuş olabilir…
#SinekSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#TahinAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Birleşmiş Milletler'de katıldığı toplantıda, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi ile Filistin'in tüm şehit kadın ve çocuklarını yad ederek, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği katliamı ve Gazze halkının karşı karşıya kaldığı ve tüm dünyanın gözleri önünde cereyan eden insani krizi görmezden gelemeyiz." dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını desteklemeye devam ettiğini belirterek, "Ukrayna'nın davasında haklı olduğu bu savaşın sona ermesi için uluslararası hukuk çerçevesinde elimizden gelen tüm desteği vermeye devam edeceğiz" dedi.
#Vedat IşıkhanTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Brezilya’nın Mato Grosso eyaletinin başkenti Cuiaba’da düzenlenen G20 Tarım Bakanları zirvesine katıldı. Gazze’deki mevcut durum hakkında konuşan Bakan Yumaklı, “Gazze’de Filistinlilere uygulanan katliam, milyonlarca insanın kabul edilemez bir şekilde gıda ve suya erişimini engelliyor” dedi.
#İbrahim YumaklıRusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın nükleer santrallere ve Rus topraklarına düzenlediği saldırıları sert bir dille eleştirdi. Lavrov, Batı'nın Ukrayna'ya askeri destek vermesini ve Rusya'nın terör eylemlerini destekleyen terör örgütleriyle bağlantısını vurguladı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise, Rusya'nın Karadeniz'de Mısır'a giden bir buğday yüklü gemiye füze saldırısı düzenlediğini iddia etti.
#RusyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Salonu'ndaki Eğitim Öğretim Yılı Açılışı, Eğitim Teknolojileri AR-GE ve Kalite Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. Dijital oyunların gençler ve çocuklar üzerindeki etkisine değinen Erdoğan, "Teknoloji ile bağımlılık başta olmak üzere evlatlarımızın karşılaştığı riskler da artıyor. Oyun platformlarının evlatlarımızı nasıl zehirlediğine şahit oluyoruz. Bu oyunlarla sapkın akımların özendirilmesine de aracılık ediyorlar. Sadece sapkın akımlar değil ırkçılık da körükleniyor. Irkçılık tuzağının merkez üssü sanal alemdir. " dedi. Maarif modeline de vurgu yapan Erdoğan, "Maarif modeli ile çocuklarımızı zihni açık ufku geniş kişiler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanÇağın estetik değerlerini yansıtan ve kullanım avantajları ile günlük hayata büyük kolaylık getiren quartz taş mutfak tezgahları artık mutfak tasarımlarının öncelikli malzemesi haline geldi. İşte mutfağında geleceği yakalamak isteyenler için quartz taş mutfak tezgahları hakkındaki tüm merak edilenler…
#Sponsorlu İçerikABD’de yapılan araştırmada, birçok gıda ürününde havai fişek ve roket yakıtında kullanılan perklorat kimyasalının bulunduğu belirlendi. İncelenen 200 ürünün yüzde 67’sinde perklorat tespit edilirken, bebek ve çocuk mamalarında yüksek seviyelere rastlandı. Peki, perklorat başka hangi ürünlerde bulunuyor? Ülkemizde bu konuyla ilgili araştırmalar yapıldı mı ve perklorat hangi sağlık sorunlarına yol açabilir? Tüm bu sorulara Pınar Balgöz Ergül ile cevap aradık.
#SağlıkKasımda 15’incisi düzenlenecek olan Boğaziçi Zirvesi 2024’te Hindistan’dan Amerika’ya birçok ülkeden kuruluşun lideri ağırlanacak. Zirveyi düzenleyen Uluslararası İşbirliği Platformu’nun Kurucusu Cengiz Özgencil, bugüne kadar yapılan bire bir görüşmelerde 2.7 milyar dolarlık işbirliği anlaşması imzalandığını belirterek, “Bu yıl ilgi çok büyük. Ben yıllık bazda rakamların ikiye katlanmasını bekliyorum” dedi.
#Boğaziçi Zirvesi 2024Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Güney Kafkasya bölgesinin tamamında istikrar ve güvenlik, birçok durumda Rusya ile Azerbaycan arasındaki yakın etkileşime bağlıdır” dedi. Putin de Rusya’nın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için her türlü yardımı sağlayacağını vurgulayarak "Elimizde Sovyet döneminden kalma belgeler var. Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın bu bölgedeki tüm halkların temel çıkarlarıyla örtüştüğünü savunuyoruz" diye konuştu.
#AzerbaycanGeorge Washington Üniversitesi ve sağlıklı gıdaları ve takviyeleri test eden ve değerlendiren ConsumerLab adlı şirketteki araştırmacılar tarafından yürütülen sekiz yıllık bir çalışma, bazı bitter çikolataların ve kakao ürünlerinin, ağır metaller üzerindeki sıkı düzenlemelerinin üzerinde miktarda kurşun ve kadmiyum içerdiğini buldu.
#ÇikolataBugüne kadar yapılan çalışmalar bitter çikolatanın ölçülü tüketildiğinde faydalı olduğunu, içinde bulunan flavonoidlerin kalp hastalığı ve yüksek tansiyon riskini azaltabileceğini gösteriyor. Daha sağlıklı diye tükettiğimiz bitter çikolatalar ile ilgili yapılan yeni bir araştırma ise test edilen ürünlerde ağır metal olduğunu ileri sürdü. Araştırmacılar bu durumun tüketicilerin farkında olması gereken bir konu olduğuna dikkat çekiyorlar. Peki, ağır metaller çikolataya nasıl ulaşıyor? Tüketimi nelere neden olabilir? Bu konuda endişelenmeli miyiz? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#ÇikolataSıcak hava, sağlık sorunu olmayanları bile olumsuz etkileyebiliyor. Bu dönemde güneş çarpması, sıcak krampları gibi sağlık sorunlarına karşı önlem alınması çok önemli. Yani “Gencim, bana bir şey olmaz” demiyoruz ve herkesin tedbirli olmasını istiyoruz. Susuz kalmamak ne kadar önemliyse tuz ve baharat dengesi de o kadar önemli!
#Dr. Ayça KayaSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveMetro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#LevrekProf. Dr. Tevfik Özlü, yaz aylarında açıkta satılan gıda ve içeceklerin tüketilmesiyle artan ishal vakalarına ilişkin uyarıda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Bebeklerde tehlikeli olabilir. Böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi kritik hastalarda da ciddi komplikasyonlara yol açabilir” dedi.
#TRABZON