Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler

Güncelleme Tarihi:

Dünya Gıda Günü’nde dikkat çeken veriler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2024 09:42

Dünya Gıda Günü’nde “Temel Hizmetlere Erişim Olmadan: Soğutma Hakkı” (Without Access to Fundamental Services: The Right to Refrigeration) adlı raporundan gıda güvenliğine ilişkin önemli veriler paylaşan Beko, gıda israfının önlenmesi konusuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Buzdolabı teknolojilerinin gıda güvenliğindeki kritik rolüne vurgu yapan rapora göre 2023 yılında 333 milyon insan gıdaya erişimde ciddi sıkıntı yaşadı. Buna karşın gıda saklama koşullarındaki sıkıntılar, her yıl 526 milyon ton gıdanın israf edilmesine yol açıyor. İsraf edilen bu gıdalar yaklaşık bir milyar insanı besleyebilirdi.

1 miyar 200 milyon’dan fazla insan gıda soğutma teknolojilerine erişim sağlayamadığı belirtilen raporda, 745 milyon kişinin buzdolabı için gerekli elektriğe erişimi bulunmadığı, 3 milyar 500 miyon kişinin ise sık sık elektrik kesintileriyle karşılaştığı ifade edildi.

Gıda güvenliği için önemli olan buzdolabı teknolojilerinin önemli bir çevresel etkiye sahip olduğunu da vurgulayan Beko CEO’su Hakan Bulgurlu konu hakkında, “Dünyada gıdaya, gıdayı saklamak için gerekli buzdolabı teknolojilerine ve elektriğe erişimde sıkıntı yaşayan milyonlarca insan var. Bunun yanında artan nüfusla birlikte 2050 yılına kadar dünya genelinde kullanılacak buzdolabı sayısının 2 katından fazlaya çıkarak 4,2 milyar adete yükselmesini öngörüyoruz. Ancak bu büyüme, enerji verimli teknolojiler kullanılmazsa ciddi çevresel etkilere neden olabilir. Ev aletleri, küresel karbon emisyonlarının yüzde 8'ini oluştururken, bu emisyonların yüzde 15'i buzdolaplarından geliyor. Soğutma sektörünün elektrik tüketimi, dünya genelindeki toplam elektrik tüketiminin yüzde 17’sini oluşturuyor. En fazla enerji harcayan beyaz eşyalar olan buzdolaplarında yüksek enerji verimliliğiyle gezegenimizin sürdürülebilirliği için fark yaratabiliriz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!