Kimi Anadolu’nun 100 yılı aşkın süredir barındırdığı gizli tarihi zenginliklere, kimisi de Ruanda’dan yağmurun hiç yağmadığı Somali’ye kadar dünyanın keşfedilmeyi bekleyen yerlerine ışık tutuyor... Uzak diyarlara gitmeyi hayal edebileceğiniz, yakın zamanda raflarda yerini alan seyahat kitaplarını derledik.
#Seyahat KitaplarıTüm kariyeri boyunca gerek ekran başında gerekse beyaz perdede canlandırdığı rollerle herkesi güldüren usta oyuncu artık kendisi gülmekten vazgeçti… Neredeyse bir ömür sayılacak kadar uzun süre evli kaldığı eşini geçen yıl kaybeden efsane isim sözleriyle herkesin yüreğini burktu.
#Michael PalinYazar bir annenin, Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geliyor. Gençlik yıllarında sevdiği ve girdiği tiyatrodan 12 Mart sonrası dönemde yazar olarak çıkıyor. İlk romanı Yarın Yarın’ın yayınlanmasının üstünden dile kolay 48 sene geçmiş… Yazar Pınar Kür’leyiz... Son zamanların çok tartışılan, ‘sanat, müzik, edebiyat bitti’ mi konusuna Kür’ün yorumu, “Yeni dönemden iyi yazarlar var ama duvarları yıkacak kişi görmüyorum. Bundan sonra edebiyat dünyasında, dünyanın herhangi bir yerinde büyük çıkış yapabilecek şey yok. Kafka’dan sonra bitti bu iş” oluyor.
#Pınar KürGezgin yazar Seymen Bozaslan, Altın Kitaplar etiketiyle raflara çıkan yeni kitabı ‘100. Yılında Türkiye Seyahatnamesi’nde Türkiye’nin görülmesi gereken her noktasını etkileyici dili ve vurucu fotoğrafları ile bir araya getiriyor. Kitap teknolojik altyapısı ve güncellenebilir yapısıyla kendine gezi kitapları arasında ayrı bir yer açıyor.
#Seymen BozaslanDünyaca ünlü seyahat içerikleri yayıncısı Lonely Planet, 2024’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken ülke ve şehirlerini sıraladı. Görülmesi önerilen ülkelerde Moğolistan ve Hindistan ilk sıralarda yer alırken, İzmir de keşfedilmesi gereken şehirler listesinde ilk 10'da yer aldı. Biz de buradan hareketle uzmanlarımıza “İzmir’in sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri neler?” diye sorduk. İşte ‘Güzel İzmir’in keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi…
#RotaUNESCO Dünya Mirası Listesi adayı Ayvalık, Mübadele'nin 100'üncü yılında iki kitapla geçmişine bakıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi'nin yayımladığı kitaplar Ayvalık'ın çoğunlukla görmezden gelinen zengin kültürel, mimari tarihini ele alıyor.
#Ayvalık BelediyesiTek başına trenle 30 günde 15 ülkeyi gezen Ayaz Ceylan, henüz 18 yaşında. Ünlü yönetmen ve senarist Nuri Bilge Ceylan ile oyuncu ve senarist Ebru Ceylan’ın oğlu. “Farklı hayatlarla karşılaşmak kendinizi de keşfedebilmenizi sağlıyor” diyerek seyahat tutkusunu anlatıyor. Japon manga ve anime sanatçısı Hayao Miyazaki’nin filmlerinden çok etkilendiği için Uzakdoğu kültürüne ayrı bir ilgisi olduğunu söylüyor. Ceylan’la en sevdiği ülkeleri, seyahatinden izlenimlerini ve hayallerini konuştuk.
#SeyahatYazar Buket Uzuner, son yüzyılda gezegene, doğaya, hayvanlara, çocuklara, kadınlara gösterdiğimiz saygısız tavra duyduğu öfkeyle 2008 başında yazmaya başladığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin son romanı ‘Ateş’ ile karşımızda. Yazar “İnsan haksızlıklara karşı isyan etmez, çığlık atmazsa çıldırıyor. Benim çığlığımsa yazarak anlatmak” diyor.
#Buket Uzunerİtalya edebiyatı kadar İtalyan direniş hareketinin de önemli isimlerinden olan Natalia Ginzburg, ‘İşte Böyle Oldu’ romanında bir kadını kocasını öldürmeye götüren süreci anlatıyor. Kısa ama etkileyici bir roman. Etkileyiciliği anlatı üslubundaki sakinlikten geliyor.
#İşte Böyle OlduÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaUNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve Türkiye’nin UNESCO’daki en iyi eserlerinden seçilen Yerebatan Sarnıcı’ndaki 4 yıllık restorasyon çalışmaları tamamlandı. MS 542 yılında Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından yaptırılan ve dünyanın en eski su sarnıcı olan Yerebatan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı törenle ziyarete açıldı.
#Yerebatan SarnıcıAkademisyen Asil Özbay tek başına motosikletiyle 5 kıta ve 45’ten fazla ülkeye ayak basmış bir isim. Son olarak pandeminin ortasında çıktığı Afrika rotasını nisan ayında sonlandırdı. “Hep farklı olana gitmek, yeni olanı keşfetmek istedim” diyen Özbay dünyayı motosikletle gezme kararını hapishanede satranç antrenörlüğü yaparken vermiş.
#Asil ÖzbayÇizgi Kitabevi’nin ‘Cumhuriyet Döneminde Dizisi’nin ikinci kitabı ‘Felsefenin Aydınlık Yüzü Bedia Akarsu’ çıktı. Felsefeci kimliğini akademinin dışına taşımayı başarmış ilk isim olan Bedia Akarsu’’yu şairler bile takip eder. Sözgelimi Ece Ayhan, Akarsu hakkında söz alır.
#Bedia AkarsuUsta şairimiz Ataol Behramoğlu ‘Köprülere Şiirler’ yazdı. İlk Adana’daki 2 bin yıllık Taş Köprü’yü düşünmüş, sonra da şiirler köprülerin altından su gibi akmış; edebiyattan, müzikten, devrimden hatırladığımız dersem olmaz, unutmadığımız köprüleri bir bir yazmış Behramoğlu. Şiirden köprüler kurmak güzel düşünce, üstelik şiirinin ustasının eline düşünce...
#Ataol BehramoğluBiyografi denince ilk akla gelen yazar olan Beşir Ayvazoğlu, bir zamanlar şöhret sahibi olsalar bile unutulmuş değerli insanları gün ışığına çıkarıp yeniden tanıtmak gerektiğini düşünmüş. ‘Her Kuyuda Bir Yusuf’ta Cinuçen Tanrıkorur, Nuri Arlasez, Hakkı Süha Gezgin, Hasan Ferit Cansever, Florinalı Nâzım ve Hanende Nedim’in hayatlarına odaklanıyor.
#Beşir AyvazoğluAyşe Nur Canoğlu, 1984’ten beri 88 ülkeyi, 500’den fazla şehri görmüş gezgin bir doktor. Gezi notlarından ve hatıralarından iki kitap çıkaran Canoğlu, gezgin olmayı ‘hastalık’ diye tanımlıyor: “Gezi hastalığının ilacı da yeni yerler, yapılar, tarihi eserler görmek, yeni insanlar tanımak. Ülkemizde ve dünyada o kadar çok gezmeye değer yer, tanımaya değer insan var ki… Hiç ilaçsız kalmıyorum.
#Seyahat10 yılda 50 ülkeyi gezen tarih öğretmeni Temel Kahveci “Gezginlik turistik bir faaliyet değildir. Parayla yapılmaz, istekle yapılır!” diyor. Farklı kültürleri tanımanın fikirlerini zenginleştirdiğini ve dahası mesleğine de katkısı olduğunu söyleyen Kahveci, birçok öğretmen ve öğrenciye ilham vermiş.
#Temel Kahveciİstanbul, yoğun trafikten kurtulmuş, bayram boyunca rahatça dolaşabildiğiniz bir şehir haline gelmişken, görmediğiniz, bilmediğiniz birçok yeri keşfedebilirsiniz. Bu önerim yalnız İstanbul’da yaşayanlar için değil, Türkiye’nin başka kentlerinde yaşayıp İstanbul’a ziyarete gelenler, yabancı turistler için de geçerli.
#YazarBana kalırsa Orhan Veli’den sonraki haikubaşı Sina Akyol’dur. 15 kitabı vardır, adlarını saysam şiir diye okursunuz, ben öyle okuyorum... Bir çeşmenin sevinci var Sina’nın şiirinde. Güleç bir su. Dünyaya kaçmış bir güneş. Seyyar ya da gezgin bir yağmur. Yaz gecesi hırkası. Asude kalalım hep duygusu...
#Sina AkyolBaşta onu dünya çapında üne kavuşturan ‘Simyacı’ olmak üzere, romanlarında insanın mistik yolculuğunu, iyiliğin, bilgeliğin peşindeki macerasını anlatan ünlü Brezilyalı yazar Paulo Coelho yazdıklarının hiç de boş olmadığını, arkasını kendi kişiliği ve hayatıyla doldurduğunu bir kez daha kanıtladı.
#YAZAR