Paylaş
İzmir’deki içimizi yakan depremden sonra Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Kuran’dan “Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır. Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır” ayetine yer vermiş ve “Tüm dayanışmam Türk arkadaşlarıma, pazartesi günü Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi aracılığıyla bağış yapacağım” dedi.
Dünyanın herhangi bir köşesinde yaşanan acıyı acın bellemek, en derininde hissetmek... Bir yazardan, sanatçıdan başkası beklenemezdi zaten. Coelho’nun çok sevilmesinin, okunmasının simyası da bu.
Enkazdan 65 saat sonra kurtarılan ve hayata tutunduğu eliyle depremin simgesi olan 3 yaşındaki Elif bebeğin (Perinçek) hayatı boyunca tüm eğitim masrafını üstleneceğini açıklamıştı Yemeksepeti’nin CEO’su Nevzat Aydın.
Depremdeki ikinci mucizeyi ise dün Ayda yaşattı bize, 91’inci saatte enkazdan sağ çıkarak... Ne yazık ki annesi Fidan Gezgin kurtarılamadı. Fidan Gezgin, Vitra İzmir mağaza müdürüymüş. Eczacıbaşı Topluluğu da dün yaptığı açıklamayla “Ayda’nın ve kardeşi Atakan’ın her zaman yanında olacağız” diyerek onlara sahip çıkacaklarını duyurdu.
Bu örnekleri ve Coelho’yu düşününce, benzer bir açıklamayı kitapları yüz binler satan bizim ünlü yazarlarımız da yapamaz mıydı diye düşünmeden edemiyor insan.
ORHAN VELİ VE GEORGE ORWELL FIRTINASI GELİYOR
YAYIN dünyasının gündeminde son zamanlarda iki isim var. Birisi bizim ünlü şairimiz Orhan Veli, diğeri ise ‘1984’ ve ‘Hayvan Çiftliği’nin yazarı George Orwell.
Orhan Veli 14 Kasım 1950’de bir rivayete göre Ankara’da karanlıkta yürürken düştüğü çukurdan iki gün sonra İstanbul’da rahatsızlanıp öldüğünde 36 yaşındaydı. Bu 14 Kasım’da vefatının üzerinden tam 70 yıl geçmiş olacak. Ve telif yasasına göre artık eserleri serbest kalacak ve isteyen Orhan Veli’nin eserlerini basabilecek.
İngiliz edebiyatının büyük ismi George Orwell’in ölüm tarihi ise 21 Ocak 1950. Onun da önümüzdeki yılın ilk ayında düşüyor telifi.
Duyduğuma göre pek çok yayınevi daha şimdiden hem Orhan Veli’nin hem de George Orwell’in kitaplarını basıp depolarına stoklamış halde 70’inci ölüm yıldönümlerini bekliyormuş.
Bu arada ilginç bir detay: Orhan Veli’nin kız kardeşi Firuzan Yolyapan abisinin telifinin bitişine tanık oluyor. Kendisine uzun ömürler diliyorum.
SANAT SOKAĞA ÇIKIYOR
"HAYATIN devam etmesi için sanatın desteklenmesi şart.” Bu yıl pandemi şartlarını göz önünde bulundurarak yola çıkan Step İstanbul, 16-17 Kasım tarihlerindeki ön izleme günlerinin ardından 18-22 Kasım tarihleri arasında Taksim 360 Projesi’nde sanatseverlere kapılarını açacak. Taksim 360 Projesi’nin açık hava ve dükkân konseptinde olması, etkinliğin tek yönde ve belirlenen rota üzerinde yapılmasına olanak sağladığı için ziyaretçilerin birbiriyle teması ve karşılaşmasının önüne geçilecek. Ziyaretçiler bilet satın alırken ziyaret saatlerini belirleyecek ve onlara ayrılan süre dahilinde etkinlik alanında kalabilecekler.
Çağdaş İstanbul ve Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rabia Bakıcı Güreli, “Geçen sene yola çıkarken Contemporary İstanbul ziyaretçileri arasında yaptığımız istatistikler bize yol göstermişti ve sanat iştahı olan 35 yaş altı gençleri sanatla buluşturmak hedefimizi gerçekleştirmek için Step İstanbul’u yapmıştık. Ancak bu noktada sektörün öncüsü olarak üstlendiğimiz misyonla sanat piyasalarının durma noktasına geldiği bir dönemde gençleri sanatla buluşturmanın yanı sıra sanatçılara madden ve manen destek olabilmeyi umut ediyoruz” diyor.
Step İstanbul’da bu yıl 25 galeri yaklaşık 30 katılımcı, 250’ye yakın sanatçı yer alacak. Etkinliğin erişilebilir sanatın ilk adımı olarak benimsediği fiyat politikası bu yıl da devam edecek ve eserlerin fiyat aralığı 500-20 bin TL aralığında olacak.
Hem sanatçılara destek olmak hem de sanatla iyileşmek için HES kodunuzla birlikte sanat sokağına bekleniyorsunuz.
Paylaş