Paylaş
Vurgun, bu sefer Ankara Devlet Tiyatrosu’nun önemli ismi; “Hanife Hala”, “Ah Ana”, “Ferhunde Hanımlar”, “Bizim Evin Halleri” gibi TV dizilerindeki unutulmaz rolleriyle tanınan, usta oyuncu Beyhan Saran’ın biyografisini kaleme alıyor.
Kitap, Vurgun’un ilk kitabı gibi yine nehir söyleşi formatında olacak. Sanat yaşamında pek çok ödül salan, ülkemizi Avrupa’da temsil etmiş Beyhan Saran’ın yaşam öyküsünün yanı sıra oyuncunun tüm tiyatro oyunları, televizyon yapımları, seslendirme ve radyo tiyatrosu çalışmaları hakkında detaylı bilgiler de kitapta yer alacak.
Çalışmalara başlanan kitabın kısa zamanda okuyucular ve sanat severler ile buluşması planlanıyor.
“Nathalie’nin Mutfak Hikayeleri”
Bugüne kadar işkadını kimliği ile tanıdığımız Nathalie Stoyanof Suda, ailesinin 5 nesildir yönettiği Beyaz Fırın’ı sonraki kuşaklara teslim etmek üzere çalışırken, bir tarafıyla da her zaman mutfak insanıydı.
“Nathalie’nin Mutfak Hikayeleri”, sadece bir tarif kitabı değil. Yaşadıklarının yazarının üzerinde bıraktığı izler, tariflerini hazırlarken ilham noktaları oldu.
Bu yüzden, çoğu tarifin bir hikayesi olduğunu göreceksiniz.
Komşusu Sona’nın hazırladığı türlünün tadı, Serpil Teyze’nin yeğenlerinin evinde yediği iç baklanın o hiç bilmediği ve çok merak ettiği lezzeti, hafızasına kazınıp, yıllar sonra yazarın mutfağında hazırladığı lezzetlere temel oluyor.
Suda soruyor: “Ailemiz, arkadaşlarımız ve sevdiklerimizle bizi bir araya getiren, keyifle hazırlanmış bir sofra kadar insanı ruhen ve bedenen besleyen başka ne olabilir ki?”
Hanımlara Mahsus Hikayeler
Kadınların Hafızası”, Turkuvaz Kitap’ın geçen yıl başlattığı bir seri. Seride Osmanlı dönemindeki kadın yazarların eserlerini ilk kez Latin harfleriyle yayınlıyorlar.
Sırada yeni kitapları “Hanımlara Mahsus Hikayeler” var. Fatih Altuğ ve ekibinin çalışmasıyla oluşan bu nefis derlemede, 1895-1908 yılları arasında 604 sayı yayımlanan kadın mecmuası “Hanımlara Mahsus Gazete”den seçilmiş anlatılar, öyküler yer alıyor.
“Hanımlara Mahsus Gazete”, feminist hareket içinde tahmin edemeyeceğiniz kadar önemli bir yere sahip. İçinde Şair Nigar, Fatma Aliye, Emine Semiye, Leyla Saz yazıyor, sonraki yıllardaysa Halide Edib ve Güzide Sabri’nin imzalarına da rastlıyoruz.
Bir kuşağın edebi, duygusal ve sosyal dünyasıyla tanışmamıza vesile olan kitabın önemine gelince...
Okurken o yıllarda yaşayan kadınların aşkı, aileyi, toplumu, tabiatı, sanayileşmeyi nasıl gördüklerine şahit olurken bir yandan da onların iç dünyalarına dalma imkanı buluyor, hangi ‘büyük’ dertlere hangi çözümlerle yaklaştıklarını öğreniyoruz.
Kim ne okuyor?
· Ünlü sanatçı Korhan Abay, Mevlüt Dinç’in “Hayat Bir Oyun” adlı kitabını okuyor.
· Uzman diyetisyen Selahattin Dönmez, Ayşe Kulin’in “Son” adlı romanını okuyor.
· Televizyon programcısı Gülay Afşar, Murat Gülsoy’un “Belirsiz Bir Anın Kıyısında” adlı kitabını okuyor.
· Yazar Sinan Akyüz, William Faulkner’ın “Ağustos Işığı” adlı romanını okuyor.
YENİ ÇIKANLAR
Çağdaş Sanat Söyleşileri-2/
Hülya Küpçüoğlu/Anima Yayınları
Hülya Küpçüoğlu, “Çağdaş Sanat Söyleşileri-2” kitabında farklı yıllarda ve mecralarda yapmış olduğu söyleşileri ile Türk çağdaş sanatının önemli temsilcilerini bir araya getiriyor. O dönemin sanatına, sergilere, sanatçılara ve onların sanat yaklaşımlarına bütünlüklü bir bakış olanağı sunuyor. Anima Yayınları’ndan çıkan kitapta, Bedri Baykam’dan Özdemir Altan’a Emre Zeytinoğlu’ndan Aydın Ayan ve Tomur Atagök’e kadar toplam 42 sanatçıyla yapılmış söyleşiler yer alıyor. Küpçüoğlu’nun 2019 yılında yine Anima Yayınları’ndan çıkmış olan “Çağdaş Sanat Söyleşileri” adlı bir kitabı daha bulunmakta.
Gezgin Ruhum-50 Ülke, 150 Şehir, 1 Günce/Günsel Ülkü/Cinius Yayınları
Cemiyet hayatının saygın isimlerinden ödüllü işkadını ve seyahat yazarı Günsel Ülkü’nün 50 ülke ve 150 şehri kapsayan “Gezgin Ruhum- 50 Ülke, 150 Şehir, 1 Günce” isimli kitabı bugüne kadar yazılmış en kapsamlı seyahat kitabı olması nedeniyle referans kitap olma özelliği taşıyor ve diğer seyahat kitaplarından ayrılıyor. Kuzey ve Güney Amerika, Afrika, Avusturalya, Asya ve Avrupa kıtalarında yer alan 50 ülke, 150 şehir bugüne kadar yazılmamış, farklı yönleri ile kaleme alınmış. Los Angeles ve İstanbul’da yaşayan yazar, bir turistten farklı olarak dünya gezgini gözü ile bu ülkeleri; tarihi, coğrafi yapısı, kültürel özellikleri, müziği, yemekleri ve seyahat edeceklere pratik tavsiyeleri ile birlikte okuyucu ile buluşturuyor.
Haritacı ve
Kaşif/Gülşah Çeliker/A7 Kitap
Haritacı ve Kâşif, tüm dönemlerin en önemli denizci, kartograf ve bilim adamı Piri Reis’in maceralı yaşamını ve Amerika’nın kâşifi, Kristof Kolomb’un haritalarını ve Akdeniz portolanı Kitab-ı Bahriye’si ile global başarılarını bir tarihi roman ile anlatıyor. Romanda, gerçek kaynaklar, ulusal ve uluslararası belgelere dayanan, efsane ve hikayeler çok renkli bir üslupta kaleme alınmış. “Haritacı ve Kâşif”, Piri Reis’in gözünden o dönem tarihini, Türk/Osmanlı İmparatorluğunun zirve döneminde yaşanan olayları, denizciliğin ve deniz gücünün yükselişini, Akdeniz’deki gelişmeler çerçevesinde ve keşifler çağının özgün atmosferinde anlatıyor.
Paylaş