Gebelik dönemi kadınlara fiziksel, biyokimyasal ve psikolojik değişiklikler getiriyor. Bu dönemde bebeğin sağlıklı gelişimini sağlamak için çoğu besin öğesinin gereksinimi artıyor. Hamilelik döneminde beslenme hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için büyük önem taşıyor. Özellikle her 7 doğumdan 1’ inde karşılaşılan gestasyonel diyabette doğru ve bilinçli beslenme çok daha fazla önem taşıyor.
#Gestasyonel DiyabetSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuHiperglisemi riske atılmaması gereken bir hastalıktır. Diyabetle ilişkili hiperglisemi, kusma, aşırı açlık ve susuzluk, hızlı kalp atışı, görme sorunları ve diğer semptomlara neden olabilir. Tedavi edilmeyen hiperglisemi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, Hiperglisemi nedir, belirtileri ve önlemleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hiperglisemi Nedir?Gebelik takibi anne ve bebek için çok önemli bir süreçtir. Gebelik takibi süresince kendi sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığı izlenir, beslenme ve aktivite yönergeleri sağlanır, doğum ve doğum sırasında neler bekleyeceğinizi açıklanır ve bebeğin bakımı ve beslenmesi konusunda ipuçları sunulur.
#Gebelikİnsülin, başta kas, yağ ve karaciğer olmak üzere dokulara kan şekerinin alınmasını ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormondur. İnsülin sadece şeker değil aynı zamanda dokuların protein ve yağ metabolizmasında da görev almaktadır .
#İnsülinÇağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
#Diyabetİç Hastalıklar Uzm. Dr. Bedrettin Oflaz, çağın en önemli sorunlarının başında gelen diyabet gerektiği gibi tedavi edilmezse, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, körlük, sinir hasarı ve diyabetik ayak gibi çeşitli sorunlara yol açabildiğini söyledi.
#DiyabetÜlkemizde sıkça görülen diyabet yani şeker hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Tayfun Garip “Diyabet çok su içme, sık idrara çıkma, çok yemek yeme veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, ağız kuruluğu ve gece idrara çıkma olup daha nadir olanları bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak akılda tutulması gereken bir önemli nokta da diyabet hastalığı gelişmiş olmasına karşın hiçbir belirti veya bulgunun olmayabileceğidir” dedi.
#DiyabetGenellikle 30 yaş üstü kadınlarda görülen polikistik over rahatsızlığı, tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi hastalıklara kapı aralayabiliyor. Kadınlarda ergenlik adet kanamalarının başlaması ile başlayan polikistik over sendromu, kadınlar tarafından internette en fazla araştırılan konulardan biri olmaya devam ediyor. Peki, sivilce, yağlı cilt, tüylenmede artış ile kendisini gösteren polikistik over nedir? Polikistik over nasıl anlaşılır? İşte, merak edilenler.
#Polikistik OverKronik bir hastalık olan diyabet, her yaş grubu için tehdit oluşturmaktadır. Özellikle hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranındaki artış, fiziksel aktivitelerde azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenler diyabeti tetikleyen durumlardır. İşte, diyabet hakkında detaylı bilgi
#Dünya Diyabet GünüPolikistik over sendromu nedir sorusu bu hastalık hakkında bilgi arayan vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Polikistik over sendromu doğurganlık çağında en sık görülen hormonal bozukluktur. Peki, Polikistik over sendromu tedavisi var mı?
#Polikistik Over SendromuAdet düzensizliği, kadınlarda yüz ve vücutta tüylenme, sivilcelenme ve çocuk sahibi olamama gibi belirtiler ile kendisini gösteren polikistik over sendromu kadınlarda yaygın olarak görülüyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız polikistik over sendromunun belirtileri, polikistik over sendromunun tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Polikistik OverAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#Diyabet