Paylaş
Günümüzde en yaygın hastalık olan obezitenin varlığı ve en yaygın endokrin hastalık olan diyabet olması nedeniyle gebelikteki yükleme testleri daha da önem kazanmıştır. Anne adayları gebelikten öncede diyabet yani şeker hastası olabilirler. Bunun önceden teşhisinin konması gerekir. Bunun içinde aile hikayesi olan, obez olan ya da polikistikover sendrom gibi risk altında olan hastalara şeker yükleme testinin yapılması gerekir. Kadın doğum hekimleri, anne adaylarına şeker yükleme testini 6. Gebelik ayında yapmaktadırlar. Bu test oldukça kolaydır ve hamilelik döneminde yapılması gereken bir testtir.
Anne adaylarına 50 gr glikoz içirilir ve 1 saat sonra kanda glikoz seviyesi ölçülür. Bu işlem gebeliğin ortalama 24-28 haftalar arasında yapılmaktadır. Bu testin sonucunda 140 mg/dl altında çıktığında hiçbir sorun yoktur. Eğer bu rakamın üstünde bir sonuç varsa, anne adayında gebelik döneminde ortaya çıkan gestasyonel diyabet veya glukoz entolaransı vardır. Bu bazı anne adaylarında gebelik bitene kadar devam ederken bazı anne adaylarında kalıcı hale gelebilmektedir. Fakat çoğunlukla hamilelik dönemi sonrasında geçmektedir. Gestasyonel diyabetin normal diyabete oranla annenin iç organlarına çok riski yoktur. Ancak bebeği ve gelişimini etkileyebilir, bu nedenle annenin biraz daha fazla beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Anne adayı beslenmesine, günlük aktivitelerine, stresten de oldukça uzak durmaya özen göstermesi gerekmektedir.
Anne adayları gestasyonel diyabet tanısı almışsa bazı belirtiler gösterir. Bunlardan bazıları huzursuzluk, kilo kaybı veya alımı, çabuk acıkma, aşırı miktarda yemek yeme hissi, çok susama, yorgunluk gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Anne adayları bu belirtileri kendisinde gözlemlemiş olursa, gebeliğin hangi döneminde olursa olsun mutlaka doktoruna başvurmalıdır. Anne adayları gebelik döneminde kendilerine daha dönük olmalı ve değişikliklere daha fazla dikkat etmelilerdir.
Anne adaylarında gebelikten önce şeker hastalığı olması halinde kan şekeri seviyesini kontrol etmek daha güçtür. Bu durumda bir endokrinoloji uzmanı ile beraber hareket edilmelidir. Anne adaylarına şeker yükleme testi 24-28 haftalar arasında kendilerine teklif edildiğinde korkmamalıdırlar. Yapılan teste önce 50 gr glikoz içirilir,1 saat sonra kanda glikoz seviyesi kontrol edilir. Burada çok az miktarda şeker alımı söz konusudur bu miktardaki şekeri günlük hayatta çoğu kez almaktadırlar. Bir dilim kek, pasta veya kola alımı ile dahi burada alınandan daha fazla şeker almaktadır. Bu nedenle bu test ile ilgili olarak hatalı bilgilerden uzak kalmalılar.
Gestasyonel veya önceden diyabeti olan gebelerde kan şekeri seviyesini ne kadar düzenli olması sağlanır ise diyabetin bebekte yarattığı risk o kadar azalır. Bebeğin aşırı iri olması, bebeğin suyunda artış, kardiyak anomaliler, akciğer gelişiminde gecikme gibi doğumsal sorunlardan koruyacaktır. Böylece pek çok bebek diyabetten etkilenmeden doğması sağlanacaktır.
[fotogaleri=2312,2476,2350]
Paylaş