Yılı yavaş yavaş bitirirken senenin son yeniayı Oğlak burcunda meydana gelecek. Ayrıca bolluk, bereket, şans ve talih gezegeni Jüpiter yeniden Koç burcunda seyahat etmeye başlayacak. Koçlar yeni iş fırsatları yakalayacak, Başaklar maddi olarak rahatlayacak, Akreplerin iş temposu artacak... Terazilerse evlilik fırsatlarıyla karşılaşacak.
#Dinçer GünerGeçen pazar günü Hrant Dink Vakfı tarafından 11’inci kez verilen ödülün sahipleri, kadınlar için çalışan iki kadın oldu: 1997’de Diyarbakır’da KAMER’i kurarak kadın hakları konusunda farkındalık kazanılması için uğraşan Nebahat Akkoç ile Hindistan’da kadınların uğradığı hak ihlallerini ortaya çıkaran, yolsuzlukları, yasadışı madencilik faaliyetlerini ifşa eden Agnes Kharshiing.
#NEBAHAT AKKOÇÇocuk edebiyatı içinde korku türünde yazılan kitapların sayısı her geçen gün artıyor. Kitap sayısı ile birlikte bu türün çocuklardan gördüğü ilginin de artması “Çocuklara uygun mu?” tartışmasını beraberinde getiriyor haliyle... Korku-gerilim kitaplarının çocuklar üzerindeki etkisini bu alanın en çok okunan yazarları Miyase Sertbarut, Hanzade Servi, Koray Avcı Çakman ile konuştuk.
#Kitap SanatMerve Yıldırım kimdir?İyi özelliklerini söylese övünmüş, kötüleri söylese sevimsiz olmaktan korkuyor. “Yerkürede ne işim var” diye sorgulayıp kafasındaki seslerle muhabbete oturuyor. Tüm bu varoluş girdabında köpeğine ve dostlarına tutunarak ayakta kalıyor. Uzay istasyonunda düzenlemeyi hayal ettiği dev partide yerçekimsiz dans nasıl olur diye merak ediyor. Sosyal medyada bir fenomen, Pucca’nın kardeşi ve Siyah Kelebek’in yazarı: Zodyaklı, gerçek adıyla Merve Yıldırım yeni kitabını ve renkli dünyasını anlatıyor.
#Zodi PuccaTürkiye'de “Yüreğinin Götürdüğü Yere Git” isimli romanıyla kısa sürede geniş bir okur kitlesine sahip olan İtalyan yazar Susanna Tamaro “hurriyet.com.tr”nin sorularını yanıtladı. İtalya'daki kır evinde huzuru bulan Tamaro, günümüzün edebiyatına da, teknoloji çılgınlığına da mesafeli duruyor.
Çocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiStephen King, korku ve gerilim edebiyatının en ünlü yazarlarından. Dünya çapında çok satanlar listesine giren 50’den fazla romanı var. Usta ismin kitapları Türkiye’de Altın Kitaplar tarafından okura sunuluyor. Yayınevinin yöneticilerinden Batu Bozkurt’un Stephen King’le bizzat tanıştığını duyunca, bunun nasıl gerçekleştiğini öğrenmek istedim. Bozkurt’tan Stephen King’i de heyecanlandıran o özel buluşmanın detaylarını öğrendim.
#Stephen KingYıl boyunca, ‘iyi ki yayımlandı’ dediğimiz kitaplardan bahsetmeye çalıştım. İyi olduğunu düşündüğüm yazarların özel haberlerini yaptım. Yeni yılda da nitelikli haberleri duyurmak en büyük dileğim. Hepinize 2024’te sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir yıl diliyorum. İyi kitapların yayımlandığı, şahane bir sene olsun!
#Sayım Çınar‘Toplu Öyküler’, 50 Kuşağı’nın büyük isimlerinden Adnan Özyalçıner’in ilk kitabından da öncesine geçen 1.192 sayfalık dev bir toplam. 90’ıncı yaşını kutlayan usta yazarın öyküleri, başlı başına İstanbul’u, kentin gerçeklerini, toplumsal yaşamı, yıkımı ve umudunu anlatır. Toplumcu bakışı her zaman korur ve bunu yaparken estetiği ihmal etmez.
#Adnan ÖzyalçınerElizabeth Day, ‘Saksağan’da çocuk bekleyen bir çift ve evlerine aldıkları kiracıları arasında geçen gerilimli bir hikâye anlatıyor. Annelik duyguları, sahiplenme, kıskançlık ve psikolojik bozukluklar üzerine, karmaşık ve sürükleyici bir kurguyla kaleme alınmış etkileyici bir roman.
#SaksağanPortekiz’in çağdaş dünya edebiyatına armağanı, Nobel’li yazar José Saramago’nun ilk romanı ‘Dul’, yazarın 100’üncü yaşını kutladığımız bugünlerde Türkçe yayımlandı. 16 Kasım 1922 doğumlu yazar, ‘Dul’u 25 yaşında yayımlatmış ama bu romanı 1998 senesine kadar unutmayı seçmişti...
#José SaramagoÖn ad olarak da bilinen sıfatlar, isimlerin rengini, biçimini, adedini ve genel özelliklerini belirtmek için kullanılır. Ön adlar belirtme ve niteleme sıfatları olarak ikiye ayrılır. Belirtme sıfatları ise soru, sayı, belgisiz ve işaret sıfatları olarak dört ana grupta toplanır. Soru sıfatı konusunu örnek cümlelerle birlikte detaylı olarak derledik.
#Soru SıfatıBasın dünyasının ustalarının anılarına çok önem veririm. Portreler, tespitler, yorumlar yalnız kuşakdaşları için değil genç kuşaklar için de yararlıdır. Kaybettiğimiz arkadaşımız Tufan Türenç’in biyografisini gazetelerde okudunuz. Uzun yıllar birlikte, aynı gazetede çalıştık. Günlük gazetenin çerçevesini aşan biriydi. Müzikten tiyatroya kadar sanat etkinliklerini bilerek izlerdi.
#Tufan TürençDouglas Stuart, 2020 Man Booker Ödülü’ne değer görülen ‘Shuggie Bain’ romanında İskoç işçi sınıfının 80’li yıllarda düştüğü sefaleti anlatıyor. Neoliberalizmin ekonomi politikaları gereği kaderlerine terk edilmiş, umutları sönmüş, alkole boğulmuş ama yine de hayata tutunmaya çalışan insanların hikâyesi. Aile bağları, toplumsal çözülme, şiddet ve cinsellik hakkında çarpıcı bir ilk roman.
#Douglas StuartKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapRobert Jordan’ın 15 ciltlik meşhur fantastik serisi “Zaman Çarkı”, Amazon Prime’da başlayan ekran serüveninde hayal kırıklığı yaratırken, oyun dünyasının efsanelerinden “League of Legends”den çıkma animasyon dizisi “Arcane”, yaratıcılığıyla dikkat çekiyor. Sinemalarda haftanın öne çıkan filmi, Lady Gaga ve Adam Driver’lı “Gucci Ailesi” hiç kuşkusuz. Kitap raflarından tavsiyemiz de Elif Türkölmez’in okuru doğanın büyüleyiciliğine davet eden kitabı “Yabani Ot Toplayıcısı”.
#Uğur YÜKSEL