'İrina' adlı yeni romanında Abhazya'daki savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan genç bir kadının yaşadıklarını anlatan Esin Sayar, "Ben romanım için İrina’nın öyküsünü dinlerken Ukrayna henüz Rusya’nın işgaline uğramamıştı. İrina’nın Abhazya’nın Gürcistan tarafından işgali sırasında yaşadıklarını dinlemek beni çok etkiledi; duygulandım, ama asıl yazma aşamasına geçtiğimde İrina’nın başından geçenler üzerinden savaşın yıkıcı, insanları ve aileleri darmadağın eden etkisi, sanki her şey benim başıma gelmişçesine etkilendim. O kaçışta İrina’nın daha neler yaşadığını hayal edince, günlerce kendime gelemedim" diyor.
#Esin SayarNükleer güç santrallerinin tsunami, deprem gibi senaryolara dayanıp dayanamayacaklarına dair endişeler gündemde tartışmalara sebep oluyor. Akkuyu NGS'deki dört güç ünitesinin her biri VVER-1200 adı verilen Rus reaktör teknolojisine dayanıyor. Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Yücel, “VVER-1200 reaktörleri uçak çarpması, deprem vs. gibi durumlarda reaktörden radyasyon sızıntı olmasını engelleyen bariyerlere, güvenli sistemlere sahiptir. VVER-1200 teknolojisinin 9 büyüklüğündeki bir depremde bile devreye girebilecek aktif ve pasif güvenlik sistemleri sayesinde reaktör, güvenli bir şekilde durur ve herhangi bir sızıntı olmaz” dedi.
#Akkuyu NGS1943'de çekilen eski bir fotoğraf, kısa sürede sosyal medyada viral hale geldi. Fotoğraftaki gizemli adamın kim olduğuna dair tartışmalar kullanıcıları ikiye böldü. İşte sosyal medyada yüzlerce yorum alan ve dış basında da kendine yer bulan o fotoğraf...
#Sosyal MedyaTürkiye coğrafi konumu ile dünyanın en önemli deprem kuşağında yer alan ülkeler arasında bulunuyor. Bu gerçek zaman zaman yaşanan şiddetli sarsıntılarla kendini acı bir şekilde hatırlatıyor. Travmatik ve hayati risk yaratan bir depremin ortasında kalan insanlarda ise geçici ya da kalıcı psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. En sık görülen rahatsızlıkları ise akut ve travma sonrası stres bozukluğu oluşturuyor.
#Deprem KorkusuEvren, uzay nasıl oluştu biraz biraz konuştuk. Hazır uzay haftasındayız, daha derine en merak edilen köşesine girelim konunun. Zaman yolculuğu mümkün mü? Anlatılan şehir efsanelerinin doğruluk payı ne kadar? Bilim dünyasında konunun ne kadarı açıklığa kavuştu? Birlikte bakalım!
#Zaman YolculuğuGEÇEN hafta salı günü bu köşede “Balyoz İddianamesi” dizisinin 7’nci bölümü olarak çıkan “Bilirkişi Raporları Kafa Karıştırıyor” başlıklı yazımız, başlığın da işaret ettiği gibi farklı bilirkişileri raporlarındaki çelişik kanaatlerin yol açtığı belirsizliği konu alıyordu.