İtalyan mutfağı, tam anlamıyla bir lezzet cümbüşü! Sadece ürün çeşitliliğiyle değil, farklı tarzda lokantalarıyla da segmentasyon nasıl olmalı üzerine adeta bir pazarlama dersi veriyorlar. İtalya’nın bu birbirinden farklı tarzdaki işletmelerinin özellikleri neler, birlikte bakalım…
#Somer SivrioğluBalkanlar’ın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini en iyi yansıtan şehirlerdendir Saraybosna. Müzeleri, camileri, kiliseleri, medreseleri, çarşılarıyla ünlü bir şehir. Her ne kadar küçük ve birkaç günde keşfedilebilir gibi görünse de farklı yönlerini keşfetmek zaman ister. Kısa sürede insanı etkisi altına alan kentin belli bir ziyaret zamanı yok. Çünkü yazı ayrı, kışı ayrı güzel. Üstelik iki kayak merkeziyle şu sıralarda kar tatili planlayacaklar için farklı bir deneyim vaat ediyor.
#HürriyetGeleneksel Türk tatlıları deyince, benim ilk aklıma gelen helvalarımız. Ya sizin? Kaç kişinin aklına önce helva gelir ki? Şekerin olmadığı yıllarda bal ve sütle ya da pekmezle şerbetlenen un helvaları… Türk tatlılarında süt çok önemli, çünkü sütlü tatlılarımız ve akabinde meyve tatlılarımız gerçekten bize özgü. Şerbetli hamur tatlılarında ise Arap kültüründen gelenlerle bizim damak tadımıza, malzeme ve tatlı tekniklerimize göre geliştirilmiş zengin çeşitler mevcut.
#Geleneksel TatlılarYılbaşına sayılı günler kaldı. Müşterilerin harcamalarını analiz eden Migros, tüketicilerin yüzde 71'i yılbaşını kendi evinde karşılamayı planlıyor. Yapılan araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 23'ü yakınlarının evinde yılbaşını geçirmeyi planlarken, arkadaşları ile bir arada olmayı planlayanların oranı yüzde 12, eşiyle baş başa olmayı planlayanların oranı ise yüzde 8 olarak hesaplandı.
#MigrosTürkiye, pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığından, dört mevsimin birden yaşanmasından ve buna bağlı olarak bitki örtüsü ve yetiştirilen ürün çeşitliliğinden dolayı yöresel lezzetleri bir hayli fazladır. Bunların başında da tatlılar gelir. İşte tattıktan sonra daha önce denemediğinize pişman edecek yöresel tatlılardan birkaçı...
#Yöresel TatlılarRamazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden biri de hiç kuşkusuz tatlılar. İster şerbetli ve geleneksel tatlılar olsun ister, sütlü ve hafif tatlılar olsun hepsi iftar sonrası oruç tutan vatandaşlar tarafından tercih ediliyor ve afiyetle yeniliyor. Ramazan'da iftar sofrası için pratik tatlı yapmak isteyen vatandaşların en çok tercih ettiği tatlılardan biri de Kıbrıs tatlısı oldu. Kıbrıs tatlısının nasıl yapıldığını merak eden vatandaşlar, pratik Kıbrıs tatlısının malzemelerini ve yapılışını sorguluyor. Peki, Kıbrıs tatlısı nasıl yapılır? Kıbrıs tatlısı malzemeleri neler?
#Kıbrıs Tatlısı Nasıl Yapılır?Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden biri de hiç kuşkusuz tatlılar. İster şerbetli ve geleneksel tatlılar olsun ister, sütlü ve hafif tatlılar olsun hepsi iftar sonrası oruç tutan vatandaşlar tarafından tercih ediliyor ve afiyetle yeniliyor. Ramazan'da iftar sofrası için pratik tatlı yapmak isteyen vatandaşların en çok tercih ettiği tatlılardan biri de tavuk göğsü oldu. Tavuk göğsünün nasıl yapıldığını merak eden vatandaşlar, pratik tavuk göğsünün malzemelerini ve yapılışını sorguluyor. Peki, tavuk göğsü nasıl yapılır? Tavuk göğsünün malzemeleri neler?
#Tavuk Göğsü Nasıl Yapılır?Think-Free, 5-6-7 Mayıs 2017 tarihleri arasında 2. TatlıFest etkinliğini İstanbul’da gerçekleştirecek. Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Dünya Aşçılar Birliği tarafından akredite edilen TatlıFest’e Türkiye ve yurtdışından katılan tanınmış şefler, yüzlerce özel tatlı lezzeti festival katılımcılarının beğenisine sunacak. Festival biletleri Biletix’te satışa sunuluyor.
#TatlıfestSirkeci’deki lokantasıyla ünlenen Can Oba, Kanyon’da tatlı dükkânını açalı beş ay olmuş. Burası tatlı, tatlıyla eşleştirilmiş tatlı şarap ve tuzlu olarak da havyar ile tazesi bulunursa istiridye satan bir mekân. Bakın konsept nasıl ortaya çıkmış: “Bize yıllarca kazandibi, muhallebi, sütlaç verdiler. Bir türlü kendilerini geliştiremediler. Tabii ki eski geleneksel tatlılar olsun ama yeni bir bakış açısı da olmalı. Sektöre bakıyorum, herkes tirileçenin peşinde. Bu dükkân o kopyalama zihniyetini iğnelemek için açıldı. Bir de gençlere örnek olması için...”
#HtvsosyalYüz yılı aşkın süredir hizmet vererek geleneksellikten gelen lezzetlerini müşterilerine sunan ve hem turistlerin hem de İstanbulluların en beğendiği asırlık restoranları sizin için derledik. Biz en popüler olan 10 restoranı yazdık ama siz devamını merak eder de İstanbul’un tüm asırlık restoranlarını bir arada görmek isterseniz Zomato’nun derlemeler bölümünde bulabilirsiniz. İşte karşınızda İstanbul’un en popüler 9 koca çınarı!
#En İyi 10 RestoranTÜRKİYE’nin dört bir yanında Genelkurmay’a bağlı birlikler son 1 ayda sonuçlanan ihalelerle, milyonlarca liralık tel kadayıf, şambaba tatlısı, kemalpaşa tatlısı başta olmak üzere geleneksel tatlılar aldı. Sadece Diyarbakır Tedarik Bölge Başkanlığı’nın aldığı tel kadayıfın toplamı 133 bin kilo oldu.
#TatlıMekanlar bu ramazan da farklılaşmak için birbiriyle yarışıyor. Siz yeter ki iftarınızı nasıl açmak istediğinize karar verin: İsteyene tasavvuf, isteyene fasıl. Arayana DJ’li iftar da var, iftar davulcusu da. Ebru, hat, minyatür derseniz Sürmeli’ye gideceksiniz, sema gösterisi için Conrad’a.
Aylık yemek ve mutfak kültürü dergisi Lezzet, Kasım sayısında ramazan mutfağına geniş yer ayırdı. Dergide iftarlık tariflerinin yanı sıra oruç tutarken sağlıklı kalmanın yolları da anlatılıyor. Doktorlara göre oruç tutmak, bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden yararlı. İşte Ramazan'da kilo almamak için yapmanız gerekenler.
Kıvamının, şekerinin ve lezzetinin tutturulması zor olan tatlıların başında gelen kabak tatlısı, hafifliğiyle damak çatlatıyor. Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sorunu da yaşatmayan bu tatlı, üzerine dökülen tahinle birlikte çok başka bir boyuta ulaşılıyor. Kimilerinin kireçte beklettiği kabak tatlısını biz hiç bekletmeden direkt şekerle beraber pişirdik. Şerbetli değil de sanki kabağın kendi balıymış gibi bir kıvama sahip olan tahinli kabak tatlısı tarifimizi öğrendikten sonra herkesten sır gibi saklayacağınıza eminiz.
#Kabak TatlısıYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizGeçen hafta Minorka Adası’nda geçirdiğim harika 4 günden bahsettim. Xuroy adlı otelde yediğimiz taze balıkları da anlattım. Bunun dışında dört lokantaya daha gittik. İki tanesi olağanüstü, biri çok iyi, biri ortanın biraz üstüydü. Aşağıda özetliyorum...
#Vedat Milor3 yıldızlı İtalyan Dal Pescatore gibi lokantalar trend dışı mükemmelliyetçilik peşinde. Aynı yemeği 30 sene yapabiliyor ve sadece minik detaylarla oynuyorlar. Örneğin ‘tortelli di zucca’. Bu kadar basit gözüken bir hamurişi nasıl baş döndürücü bir başyapıta dönüşür?
#Dal Pescatore