Ä°ftarda dura dura yiyin

Güncelleme Tarihi:

Ä°ftarda dura dura yiyin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2001 00:00

Aylık yemek ve mutfak kültürü dergisi Lezzet, Kasım sayısında ramazan mutfağına geniÅŸ yer ayırdı. Dergide iftarlık tariflerinin yanı sıra oruç tutarken saÄŸlıklı kalmanın yolları da anlatılıyor. Doktorlara göre oruç tutmak, bağışıklık sistemini güçlendirdiÄŸinden yararlı. Ä°ÅŸte Ramazan'da kilo almamak için yapmanız gerekenler.Uzmanlar bağışıklık sistemini güçlendirmek için oruç tutmanın yararlı olduÄŸunu söylüyor. Çünkü oruç tutarken sigara, alkol, kafein gibi günlük tüketimler en aza iniyor ve vücut bu zararlı maddelerden arınıyor. Ayrıca mide ve sindirim sistemi dinlenerek yeniden yapılanıyor. Ancak oruç tutarken dikkat edilmesi gereken en önemli ÅŸey nasıl beslendiÄŸiniz. Diyetisyenlerin görüş birliÄŸi yaptığı nokta uzun süreli açlıktan sonra yenecek ağır yemeklerin saÄŸlığı tehdit ettiÄŸi. John F. Kennedy Hastanesi Diyetisyeni Selçuk YurttaÅŸ, oruç tutarken kilo almamak için herÅŸeyden önce dengeli beslenmek gerektiÄŸini söylüyor. YurttaÅŸ'ın önerisi iftar ve sahur yemeklerini üçe-dörde bölerek azar azar yemek, uzun bir açlık döneminden sonra iftarda en yararlı ve kaliteli besinleri tüketmeye dikkat etmek: ‘‘YaÄŸlı hamur iÅŸleri ve kızartmalar yerine et, balık, meyve, sebze, baklagil, tahıl, süt ve süt ürünleri yenilmeli. Kalp damar hastalıklarından korunmak için zeytinyağı tercih edilmeli. Ä°ftarla sahur arasında en az 1.5 litre su içilmeli. Ä°ftarda fazla yiyerek gün boyunca boÅŸ kalan midenizi zorlamayın. Ä°ftariyelerle baÅŸlangıcı yaptıktan sonra bir kase çorba için ve biraz ara verin. Hafif bir sebze yemeÄŸi ya da ızgara et, karışık salata ve bir kase yoÄŸurt yiyebilirsiniz. Sahura kadar olan süre içinde bol meyve yiyin. Sık sık su için. Haraketsiz kalmayın, mümkünse yürüyün ve egzersiz yapın. Sahurda da yaÄŸlı yemekler yerine kahvaltıyı tercih edin. Yatmadan önceki iki saat içinde hiçbirÅŸey yememeye özen gösterin’’.Bir baÅŸka diyetisyen, Banu Kazanç da uzun süre boÅŸ kalan midenin metabolizmayı yavaÅŸlattığını hatırlatıyor:‘‘Oruç açılınca hızla yenen yemekler midede ÅŸok etkisi yaparak besinlerin depolanmasına yol açıyor. Bu nedenle orucu bir bardak su ve iftariyeliklerle açmak gerekiyor. Ev yapımı reçel, bal, beyaz peynir, domates, salatalık, yeÅŸil zeytin eÅŸliÄŸinde biraz pideyi uzun uzun çiÄŸneyerek yiyin. Ãœzerine bir kase az yaÄŸlı çorba içebilirsiniz. Bir saat kadar ara verip bir dilim ekmek eÅŸliÄŸinde ana yemeÄŸi yiyin. Tekrar bir saat ara verip hafif bir tatlı ve meyve ile iftarı tamamlayın. Tatlı seviyorsanız daima hafif tatlıları tercih edin. ÖrneÄŸin güllaç sütlü olması nedeniyle ideal olabilir. Yemek aralarında su içmeyi ihmal etmeyin. Ä°ftarla sahur arasında en az sekiz bardak su içmeniz gerekiyor. Ä°ftardan sonra yarım saat yürüyüş hem kolay hazım hem de saÄŸlık açısından son derece yararlı’’.Ramazanda saÄŸlıkÄ°DEAL Ä°FTAR: Ev yapımı reçel dahil iftariyelik, et ya da balık, salata, hafif bir tatlı, tercihen sütlü çeÅŸitler ve meyveÄ°FTARDA ASLA: Çok yaÄŸlı yemekler, hamur tatlıları. Ä°DEAL SAHUR: Reçel, bal, domates, peynirden oluÅŸan bir kahvaltı. Çay eÅŸliÄŸinde.OLABÄ°LÄ°R SAHUR: Az yaÄŸlı börek, pilav ya da makarna eÅŸliÄŸinde hoÅŸaf ya da meyve suyu.SAHURDA ASLA: Çok susatma özelliÄŸinden dolayı tuzlu yiyecek yemeyin.Balık iftar sofrasına girdiRamazan ayı son yıllarda yemek kültürünün çeÅŸitlenmesine yol açtı. Her yıl ramazanda çok farklı lezzetler sofraya geliyor. Bir iftar sofrasında balık görmek ÅŸaşırtıcı; ama bu yıl balık lokantalarından bazıları özel iftar mönüleri hazırladı.PARKBALIKÄ°stanbul Maslak'taki ParkOrman'ın balıkçısı Parkbalık’ın iftar mönüsünde rezene, ısırgan, hindibağı, gelincik, ÅŸevketibostan gibi otlardan hazırlanan yemek ve salatalar var. Ayrıca palamut, lüfer ızgara da yiyebilirsiniz. Mönü içecek dahil 15 milyon TL. Tel: 0212-328 20 44.BURSALI KEBAPÇI Bursalı Kebapçı Ramazan ayında özel bir iftar mönüsü sunuyor. Çorba, pide, hurma, pastırma, peynir ve reçel çeÅŸitleri, tereyaÄŸ, mevsim salatası, turÅŸu, çentik böreÄŸi, ana yemek, tatlı, meÅŸrubat ve limitsiz çay kahveden oluÅŸan bu mönü sadece 13 milyon TL. Tel: 0212-283 71 96.SÃœREYYASüreyya Restaurant 16 milyon liraya limitsiz bir iftar mönüsü hazırladı. Sofrada peynir ve reçel çeÅŸitleri, bal, zeytin pastırma, sucuk, tereyağı, hurma, kuru kayısı, ceviz içi gibi iftariyelikler, çorba, zeytinyaÄŸlı veya börek, ana yemek, salata ve tatlı çeÅŸitleri var. Tel: 0212-277 58 86.LALE LOKANTASIHaliç'in kıyısındaki Feshane binası içinde bulunan Lale Lokantası, zengin bir açık büfe sunuyor. KiÅŸi başı fiyat Pazartesi/ÇarÅŸamba: 21 milyon, diÄŸer günlerde 15 milyon lira. 19 Kasım Muazzez Ersoy, 21 Kasım Mehmet Ali Erbil, 26 Kasım Pazartesi Seda Sayan eÄŸlendirecek. 0212 501 73 26.DÄ°VAN LOKANTALARIElmadaÄŸ Divan Lokantası'nda iftar mönüsü 22 milyon 500 bin lira. KuruçeÅŸme Divan'da ise hafta içi 21 milyon lira. Hafta sonu da 22 milyon 500 bin liraya açık büfe var. ElmadaÄŸ Divan: 0212-231 41 00. KuruçeÅŸme Divan: 0212-257 71 50.PULA TEZBALIKÄ°ftar yemeÄŸinde balık yemek isteyenler Levent Ä°ÅŸ Kuleleri'ndeki Pula Tezbalık Restoran'a da gidebilir.Mezgit, lüfer, palamut, çinekop gibi balıklar ızgara, sandviç ve ana yemek olarak sunuluyor. Çorba ve iftariyelikler de cabası. Tel: 0212-284 18 95.POLAT RENAISSANCEPolat Renaissance Ä°stanbul Hotel, Ramazan ayında özel bir konaklama paketi hazırladı. Pakette iftariyelikler, geleneksel tatlılar ve ÅŸerbetler, fasıl eÅŸliÄŸinde iftar sofraları ve sahur vakti oda servisine kadar her ÅŸey var. Tel: 0212-663 17 00.ARMADA Armada, masada demlenen çay eÅŸliÄŸinde çeÅŸitli iftariyeler, çorba, alaturka sahanda yumurta, tepsi böreÄŸi, ana yemek ve hafifletilmiÅŸ Türk tatlılarının yer aldığı bir mönü hazırladı. Mönü Ahırkapı Lokantası'nda 15 milyon, Sera'da ise 18 milyon lira. 0212 638 13 70.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!