Son yıllarda yediğimiz besinlerin iyi olmamasının bir sebebi de artık kullandığımız toprağın verimli olmaması. Toprağı iyileştirmek için yapılan tarıma rejeneratif yani onarıcı tarım deniyor. Bu metodolojinin ülkemizdeki önemli uygulayıcılarından biri olan Veteriner Anne markasının kurucusu veteriner hekim Merve Bektaş’la konuştuk.
#ToprakTarım ve Orman Bakanlığı, 2028 sonuna kadar olan süreçte tarımda atılacak adımların yer aldığı yol haritasını açıkladı. İklim mücadelesinin damga vurduğu yeni planda dikey tarım mevzuatından tarımsal nüfusun gençleşmesine, geleneksel tarım ürünlerinin markalaşma çalışmalarından gıda israfını azaltacak uygulamalara kadar birçok başlık yer alıyor.
#TarımTürkiye’nin tarımda maliyet artışı kaynaklı yaşadığı sorunları azaltacak etkilerin başında jeotermal tarım uygulamaları geliyor. Son yıllarda sayıları giderek artan jeotermal seraların tarım ekonomisine etkisini Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap’la konuştuk.
#1Kalabalık şehirlerde yaşıyor ama doğanın en saf haliyle ürettiği besinlere ulaşmak istiyoruz. Dünya nüfusu arttıkça besine olan ihtiyaç da artıyor ve bu da kimyasal tarımı artırıyor. Oysa kimyasal tarım toprağı öldürüyor. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi için ise geleneksel tarım yöntemleriyle yetiştirilmiş ürünlere ihtiyaç var. Uzun yıllardır organik tarım konusunda çalışmalar yürüten HiPP markasının üçüncü kuşak varislerinden Stefan Hipp “Bir ürünün organik olması için toprağın organik olması gerekir. Bu konuda bilinçlenmek için çocuklarınıza toprağı tanıtın, birlikte ürün yetiştirin” diyor.
#Elif Ebru Batı WibrewSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitTarım ve Orman Bakanlığı, geleneksel tarım yöntemlerine göre 40 kata kadar daha fazla ürün elde edebilmeyi sağlayan dikey tarım uygulamasına hız veriyor. Gün ışığına ihtiyaç duymadan LED ışıklarla, 30 metre derinlikte dahi tarım yapma imkânı sağlayan dikey tarım uygulamalarına gün geçtikçe ilgi artarken; Bakanlık, bu uygulamayla denizaltında veya uzayda da tarım yapma imkânı sağlanacağını açıkladı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıBİR süre önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden Yönetmeliği’nde bir değişiklik yaptı. Buna göre elektrik üreticilerinin kömür çıkardığı alanda zeytinlik yer alırsa, çalışma durmayacaktı. Ancak Danıştay 8. Dairesi, yönetmelikteki değişikliğin yürütmesini oybirliğiyle durdurdu. Düzenlemenin, Zeytinciliğin Islahı Hakkındaki Kanun hükümlerine aykırı olduğu gerekçe gösterildi. İptal istemi değerlendirilinceye kadar yönetmelik hükümleri uygulanamayacak, zeytin alanlarında madencilik yapılamayacak.
#1Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, bu yıl mevsim normaline dönen yağışlarla su seviyesi ve hacmi 2 kat artan Uluabat Gölü'nün, yine de istenilen canlılığa ulaşamadığını söyledi. Dr. Kesici, yıllardır devam eden kirlilik yükünün, göl suyunu 'çürümüş yemyeşil suya' dönüştürdüğünü kaydetti.
#Uluabat GölüTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, bu yıl mevsim normaline dönen yağışlarla su seviyesi ve hacmi 2 kat artan Uluabat Gölü'nün, yine de istenilen canlılığa ulaşamadığını söyledi. Dr. Kesici, yıllardır devam eden kirlilik yükünün, göl suyunu 'çürümüş yemyeşil suya' dönüştürdüğünü kaydetti.
#Uluabat GölüPeru’da Şef Virgilio Martinez önderliğinde kurulan sivil toplum örgütü Mater Iniciativa’nın amacı yerel malzemelerin envanterini çıkarıp mutfakta köklerine ulaşmak. Bu sırada yerel grupları ve kadınları da üretime dahil etmek. Kolay değil, 4 binden fazla patates türü olan bir ülkeden bahsediyoruz. Tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği Peru mutfak devrimini yerinde inceledim...
#YazarPandemi sürecinin tüm sektörleri olduğu gibi otomotivi de olumsuz etkilediğini söyleyen Erkunt Traktör CEO’su Tolga Saylan, 2021’in daha olumlu geçmesini beklediklerini belirtti. Saylan, 2020’de yaşanan zorluklara rağmen, aldıkları önlemler, AR-GE çalışmaları, maliyetlerin gözden geçirilerek yeni stratejilerin belirlenmesi ve tedarik süreçlerinin yeniden planlanması gibi önemli konularda atılan doğru adımların Erkunt’u hedeflerine ulaştırdığını da dikkat çekti. 2021’de satış adetlerini artırmayı ve yurtdışında yeni pazarlara girmeyi hedeflediklerini ifade eden Saylan’la sektörün durumunu, geleceğini, 2021’e ilişkin projelerini ve beklentilerini konuştuk.
#İzmirErzurum'da özel bir kolejin öğrencileri, tarım teknolojileri alanında hazırladıkları ’Kıtlıkla Mücadelede 10 Yıllık Eylem Planı’ projesiyle Teknofest’te finale kaldı. Afrika topraklarında safran üretimi planlayan öğrencilerin projesi hayata geçirilirse, 1 hektar alanda 10 yılda 13 milyon lira kar elde edilecek.
#Teknofest