Toprağı, bitkileri, çiftçiyi, halkın sağlığını korumak için yola çıktı

Güncelleme Tarihi:

Toprağı, bitkileri, çiftçiyi, halkın sağlığını korumak için yola çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2021 09:42

Dünyadaki büyük ilaç şirketlerinin domine ettiği tarım sektöründe Türk bitki besleme ürünleri üreticilerinin imzasının olduğu az sayıda başarı öyküsü bulunuyor. İşte Fevzi Can Orak, o kahramanlardan sadece biri.

Haberin Devamı

 

İZMİR’in Aliağa ilçesinde kurulu CEON Kimya Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türkiye’den dünyaya bitki besleme ürünleri ihraç ediyor. Urla Kadıovacık’ta üç kuşaktır tarımla uğraşan bir aileden gelen genç girişimci Fevzi Can Orak, ülkemizin toprağını, bitkilerimizin sağlığını, çiftçimizin refahını ve halkımızın geleceğini korumak için çıktığı yolda tarım, sağlık ve gıda sektörlerinde uluslararası standartlarda hizmet veriyor. Dünyadaki büyük ilaç şirketlerinin domine ettiği tarım sektöründe, Türk bitki besleme ürünleri sektörüne getirdiği yenilikçi yaklaşımla bir başarı hikayesinin de kahramanı olan Orak, hem mücadele dolu girişimcilik öyküsünü, hem de geleceğe ilişkin planlarını Hürriyet EGE Pozitif’e anlattı.

Haberin Devamı

Toprağı, bitkileri, çiftçiyi, halkın sağlığını korumak için yola çıktı

TÜM ENERJİMİZLE ÇALIŞIYORUZ
‘Venagro’ markasıyla Türkiye’den 80 ülkeye bitki besleme ürünleri satan Fevzi Can Orak, “Sürdürülebilir tarım çözümlerimizle, daha güzel bir dünya yaratmak amacıyla, çevreye duyarlı bitki besleme ürünleri üretiyoruz. Bitki koruma ilaçlarının kontrolsüz kullanımı, yanlış sulama yöntemleri, hatalı toprak işleme metodları sonucunda oluşan sorunların önüne geçerek, tarımsal kaynaklarımızı korumak için mücadele ediyoruz. Sahadaki ekibimiz, CEON Global’in misyonu çerçevesinde, çiftçileri hastalık oluşmadan önce bitkiyi koruma yöntemleri hakkında bilgilendirme ve eğitim etkinlikleri gerçekleştiriyor. Bilimsel bilgi ile formüle edilmiş ürünlerimizle sağlıklı bitkiler yetişmesini sağlıyor, verimli tarım arazilerini ve topraktaki biyo-çeşitliliği artırıyor, insanların aldığı gıdanın kalitesinin ve güvenliğinin korunmasında rol alıyoruz” dedi. Üretim süreçlerinde dünyadaki en yeni bitki besleme teknolojilerini kullandıklarına vurgu yapan Orak, sahip oldukları bilgi birikimi ve bilimsel altyapıyla, gerekli durumlarda yeni teknolojiler ürettiklerinin de altını çizdi.

Haberin Devamı

Toprağı, bitkileri, çiftçiyi, halkın sağlığını korumak için yola çıktı

KOVİD’LE TARIMI HATIRLADIK
Kovid-19’un Türk ve dünya tarımına olan etkisini de değerlendiren Fevzi Can Orak, “Tüm dünya ülkelerini etkisi altına alan ve insan sağlığını tehdit eden koronavirüsle bir kez daha insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan gıda gereksinimini karşılayan tarımın ne kadar stratejik ve hayati bir sektör olduğu anlaşıldı. Şüphesiz ki, tarım da salgından en çok etkilenen sektörler arasında. Hem üretiminde, hem de tedarikinde birçok sorunu beraberinde getirdi. Salgının başında kısıtlamaların çiftçilerimizin yazlık ekimler için tohumlarını tedarik etmeleri gereken en kritik döneme denk gelmesinden dolayı hiç kimsenin beklemediği ve öngöremediği bir kriz ortamı oluştu. Sınırların kapatılması, karantina önlemleri ve tedarik zincirlerindeki aksamalar gıda güvencesinin düşük olduğu bölgelerdeki riskleri artırarak sağlıklı gıdaya erişimi daha da kısıtladı. Biz ise bu süreçte çiftçilerimizin etkilenmeden kesintisiz tarımsal üretimi devam ettirebilmeleri için doğru bitki besleme ürünlerinin kullanılmasını sağlamak amacıyla gece gündüz çalışarak, kesintisiz ürün ve hizmet ulaştırdık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Toprağı, bitkileri, çiftçiyi, halkın sağlığını korumak için yola çıktı

GÖÇ VE İŞSİZLİĞE DE ÇÖZÜM
ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ belgesine sahip 2 milyon 100 bin çiftçinin olduğunu söyleyen Orak, 15 yıl önce bu rakamın 3 milyon 200 bin olduğunu belirtti, şunları kaydetti: “Çiftçilerimiz zorluklar içinde, gelecek kaygısıyla yaşıyorlar. Toprakla uğraşmak, bir tohumdan bir ürün elde etmek masa başında çalışmaya benzemiyor. Havayla ayrı, toprakla ayrı, suyla ayrı, tohumla ayrı, zararlılarla ayrı uğraşırsınız. Geceniz gündüzünüz birbirine karışır. Tüm bu süreçlerin sonucunda konvansiyonel tarıma yönlendirilmiş, zehire alıştırılmış olan olan çiftçimiz ürettiğinden de para kazanmaz hale geldi. Topraklarının verimi düştü, rekolteler azaldı. Hepimiz üzülerek gördük ki, zirai amaçlarla öldürülen böcekler ve diğer canlılar dünya ekosistemin en değerli varlıkları. CEON Global olarak bizler, kullanıldığı toprağın ekolojik yapısına ve bitki çeşitliliğine uygun olarak yüksek kalitede aktif bileşenli formülasyonlardan oluşan zenginleştirilmiş gübreler, bitki besleme ürünleri sunarak hem tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasını, hem de çiftçimizin sosyal yaşam standartlarının yükseltilmesini hedefliyoruz. Bu hedefle, kurulduğumuz ilk günden bu yana insanları sağlıklı gıdalarla beslemek için binbir zorluğa göğüs gererek, tutkuyla çalışan uzman çiftçilerimizi ve genç çiftçilerimizi güçlendirmek için çalışıyor, her koşulda yanlarında duruyoruz.”

Haberin Devamı


KORONAVİRÜSTEN DAHA BÜYÜK BİR TEHLİKE KAPIMIZDA
FEVZİ Can Orak, gelişen teknolojiye adapte olarak yenilikçi tarım uygulamalarını hayata geçiren çiftçiler olduğu kadar, bilgiye, iletişime ve teknolojiye kapalı ve uzak olan bir çiftçi profilinin de bulunduğunu ifade etti. Küresel ısınma ve kuraklığın önümüzdeki dönemde koronavirüsten daha büyük sorunlara yol açabileceğinin altını çizen Orak, şöyle devam etti: “Tarım sektörü iptidai ve yanlış tüketimle Türkiye’nin suyunun yüzde 70’ini kullanıyor. Suyu sanki hiç bitmeyecekmiş gibi kullanma alışkanlığından bir an önce kurtulmalıyız. Bizim çözümümüz, geleneksel tarım yöntemlerinin ileri teknolojinin imkanlarıyla birleştirilerek, hava, nem, su ve vitamin durumları takip edilip, bitkilerin ihtiyacı kadar verilmeleri ve kompoze gübre yerine, suyu tutan organik gübrelerin kullanılması. ‘Fazla su tüketimini ve zirai ilaç kullanımını nasıl engelleyebiliriz?’ diye sorduğumuzda karşımıza tek bir cevap çıkıyor: Toprağın nemine göre sulama periyotlarını belirleyen sistemlerin ve bitki besleme ürünlerinin kullanılması. Çiftçilerimiz doğru zamanda doğru miktarda ve doğru uygulamayla bitki besleme yaptıkları zaman bitkinin direncini artırabilir, hasta olmasını engelleyebilir. Uzun süren Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda üretimine başladığımız yenilikçi ürünlerimiz hücre özsularını koruyarak bitkilerin su dengesi sağlamalarını ve kuraklığa karşı dayanma gücünü artırıyor. Böylece, kuraklığın yarattığı stres şartlarına karşı bitkilerin toleransını artıyor, sunduğu daha iyi beslenme çözümleri ile stres koşullarının üstesinden gelmelerine yardımcı oluyor. Bu tür inovatif bitki besleme ürünlerinin kullanılması hem ülkemizin suyunu daha verimli kullanmamızı, hem de topraklarımızın verimini artırmamızı sağlar.”

Haberin Devamı


AKILLI TARIM KÖYÜ PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
DÜNYAYI daha iyi bir yer yapma hayaliyle yola çıkan, tarım ve kimya sektörlerinin duayenlerinden oluşan bir gönüllü ordusuyla 2022’de doğa dostu akıllı bir tarım köyünü hayata geçireceklerinin müjdesini veren Fevzi Can Orak, ekledi: “Tarım öğrencilerine uygulama yapma, kendilerini geliştirme, çalışma imkanı sunacağımız, yurtiçinden ve dünyadan birçok tarım uzmanını misafir edeceğimiz köyümüzde, tarım eğitim merkezinden gübre işletmesine, tarlalar ve bağlardan Ar-Ge merkezine kadar çok işlevli bir yapı planlıyoruz. Köyümüz, gönüllülere ve ziyaretçilere doğa dostu tarımsal üretim alanlarında yaşama ve öğrenme fırsatı sunacak. Suni gübre ve pestisitlere değil, yoğun emeğe dayalı ekolojik tarım uygulamaları hakkında farkındalık yaratacak.”


ÇİFTÇİLİK ATA MESLEĞİMİZ
FEVZİ Can Orak, “Urlalıyım. Üç kuşaktır tarımla uğraşan bir aileden geliyorum. Çiftçilik bizim ata mesleğimiz. Çocukluğum ve gençliğim boyunca nadas yapmaktan tohum ekmeye, ambarda kürek sallamaktan meyve-sebze toplamaya kadar her türlü işi yaptım. İngiltere’de, Queen’s University’de kimya mühendisliği eğitimi aldığım dönemde fırsat buldukça dünyanın dört bir yanındaki çiftlikleri gezdim, çalıştım, araştırdım. Bu sayede tarımın ciddi bir altyapısı olduğunu gördüm. Oralarda gördüğüm ve uygulanabilir olduğuna inandığım bütün yenilikleri kendi çiftliğimizde uygulamaya gayret ettim. Dedemin tarlada yaşadığı bir kaza sonucu vefat etmesinden dolayı eğitimimi dondurarak İzmir’e dönüp çiftliğin başına geçtim. Bu süreçte kimya konusunda aldığım eğitimler ve deneyimlerimi bitki besleme sektöründe kullanmak üzere CEON Global’i kurdum” bilgisini paylaştı.


7 KATEGORİDE
150’DEN FAZLA
ÜRÜN ÇEŞİDİ
ULUSLARARASI çevre, sağlık ve güvenlik standartlarına uygun olarak hizmet veren CEON Global’in Avrupa’nın sayılı bitki besleme tesislerinden biri olduğuna vurgu yapan Fevzi Can Orak, “Dünyanın dört bir yanındaki çiftçilerimizin ihtiyaçlarına yanıt verecek yeni nesil bitki besleme ürünleri üretiyoruz. Zenginleştirilmiş gübrelerimizi, kullanıldığı toprağın ekolojik yapısına ve bitki çeşitliliğine uygun olarak yüksek kalitede aktif bileşenli formülasyonlardan oluşturuyoruz. Yüksek teknolojiye sahip reaktörler, ısıtıcılı kazanlar, karıştırıcılardan oluşan makine parkurumuz, otomasyonu, izlenebilirliği, hijyeni ve verimliliği ile sağlık ve güvenlik mevzuatına tam uyumlu bir şekilde entegre olarak çalışıyor” dedi.
Uluslararası akredite laboratuvarlarında kimyevi, organik ve organomineral gübre, toprak, bitki ve sulama suyu analizleri yaptıklarını, üretimin her aşamasını gelişmiş laboratuvar analizleri ile kalite kontrolden geçirdiklerini belirten Orak, şunları kaydetti: “Ar-Ge departmanımız sürdürülebilir tarım için sağlıklı bitki besleme ürünleri üretme ilkesiyle zararlı kimyasallar içermeyen yeni kimyasal ve biyolojik teknolojileri keşfediyor, geliştiriyor. Hizmet verdiğimiz çiftçilerin ihtiyaçlarının eksiksiz olarak karşılanması amacıyla hammadde seçimlerinden üretim teknolojilerine, depolamadan sevkiyata kadar tüm değer zincirinde uçtan uca bir ekosistem oluşturduk. Bu sayede verimliliği artırıp maliyetleri düşürürken, ülkemizin rekabetçi gücüne katkı sağlıyoruz.”


BİLİM, DOĞAMIZDA VAR
FEVZİ Can Orak, yürüttükleri Ar-Ge faaliyetleriyle ilgili olarak da şu bilgileri verdi: “Çiftçilerimizin daha çok mahsul almak, daha kaliteli ürün üretmek, daha verimli bir toprağa sahip olmak ve bunları daha az doğal kaynakla yapmak için inovasyona ihtiyaçları var. Tarımda inovasyonun, yerel ve küresel tarım sisteminin karşılaştığı zorluklara mümkün olan en iyi çözümleri bulmak için tek yol olduğuna inanıyoruz. Ar-Ge departmanımız, çiftçiler, insanlar ve doğa için sürdürülebilir tarımın sağlanması, sağlıklı mahsülün elde edilmesi için yenilikçi bitki besleme çözümleri sunuyor. Uzman ekibimiz, çiftçilerimizin sürekli değişen ihtiyaçlarına yanıt verecek yeni aktif bileşenler, ürün formülasyonları, biyolojik ve kimyasal uygulama teknolojileri keşfediyor ve geliştiriyor. Başarılı Ar-Ge projeleri yürütmek ve etkili sonuçlar almak için fikir, deneyim ve uzmanlık çeşitliliğine değer veriyoruz. Bu nedenle, sahadaki mühendislerimiz ve Ar-Ge ekibimizle tarladaki çiftçilere yakın bir şekilde çalışarak, onların iç görülerinden faydalanıyoruz. Üniversiteler, araştırma enstitüleri, dernekler ve tarım uzmanları ile işbirliği içinde çalışıyoruz. Ar-Ge departmanımız, merak ve tutkuyla, veri bilimi, modern tarım teknolojisi, toprak sağlığı ve besin yönetimi teknikleri konularında araştırma ve geliştirme projeleri geliştirerek çiftçiler için yeni ve faydalı bitki besleme reçeteleri hazırlıyor, ürünlerinin performansını artırıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!