Gösteri dünyasının tanınmış isimlerinden biri olmak, dünya çapında şöhrete kavuşmak ve bunlarla birlikte dudak uçuklatan servetlere de kavuşmak… Ne olursa olsun insanın ailesinin, evlatlarının yaşadığı ya da yaşayabileceği dertler kimi zaman bu saydıklarımızla çözülemeyen en büyük kalp ağrıları haline gelebiliyor…
#Gregg WallaceBazen insan yaptığı işe, yazdığı yazılara yabancılaşıyor. İnsanlık suçları işlenirken, tek günahı o bölgede doğup yaşamak olan binlerce insan terör saldırılarıyla veya bombalar altında yaşamını yitirip, yüz binlercesi evinden yurdundan kaçarken, aç susuz kalırken yeme-içme ve seyahat yazmalı mıyım diye düşünüyor.
#Müge AkgünTV8'in ilgiyle izlenen yarışma programı MasterChef, her ne kadar bir yemek yarışma programı olarak yayın hayatını sürdürse de Türkiye'de gastronomi ve gastronomi eğitimine ilginin artmasına, şehirlerin ve yöresel yemeklerinin tanıtımına, sosyal sorumluluk alanında farkındalık oluşmasına da katkı sağlıyor.
#MasterchefHazer Amani son olarak Master Chef’te buluştuğu geniş kitlelerce ülkemizdeki popüler şefler arasına hızla girdi, yükseldi, dikkatleri üzerine çekti. Kendi restoranında uyguladığı hızlı ama özenli ve lezzetli yemek felsefesiyle tam da üniversitelilerin telinden çalıyor. 114. sayımızın kapağında Hazer Amani’nin mutfağından sesleniyoruz: Dikkat aşırı lezzet içerir!
#Üniversite<B>Yeni nesiller büyüyünce aşçı olacak</B><br>Aşçı deyince aklınıza 'çek ustaaa' diye bağıran, göbekli, kirli önlüklü, bıyıklı insanlar geliyorsa yanılıyorsunuz. Bu meslek büyük bir hızla kabuk değiştiriyor. Bir turizm ülkesi olan, mutfak geleneğiyle övünen ve yiyecek içecek sektörü büyük bir patlama yaşayan Türkiye'de aşçılık artık geleceği parlak, itibarı yüksek, star yaratmaya müsait, geliri yüksek bir iş.
Aşçılar veya daha profesyonel ismiyle şefler artık işletme isimlerinin bile önüne geçti. Televizyonlarda, sosyal medyada, katıldığımız davetlerde her yerde onları görebiliyoruz. Gençlerin de son yıllarda ilgi odağı olan şeflik mesleği için uzun yıllar tecrübe edinmek gerekiyor. Harcanan yoğun çaba ve stresin karşılığı fena değil. Mesleğe komi olarak başlayan şeflerin ücreti yaklaşık 20 bin TL ancak mesleğinde yükselen bir şef aylık 100-200 bin TL kazanabiliyor. Yurtdışında çalışma veya kendi restoranını açmak imkânı ise pastanın kreması.
#AşçılıkGeçen hafta sonu Maça Kızı sıra dışı bir etkinliğe imza attı. Projenin ardında Türkiye’nin turizm elçisi, Maça Kızı ile Bodrum’u dünya sahnesine taşıyan Sahir Erozan ve ülkemizin gurur kaynağı, en önemlisi de bugüne dek tanıdığım en mütevazı şef olan Aret Sahakyan vardı.
#Müge AkgünYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkBu yazıyı birkaç yıl önce yazsam Urla için karakterli ya da havalı kasaba laflarını kullanabilirdim... Ancak İstanbul’u sollayan bir ‘yıldız yağmuru’na tutulduğundan bu yana işler epeyce değişti. Burası artık bir Michelin gastronomi merkezi. Urla’ya bu başarıyı getiren özelliklerine ve yıldız alan restoranlarının ‘süper güç’lerine göz atalım.
#Gaye ŞAHİNİdil Yazar, yemek tutkusuyla hayatını değiştiren, başarısıyla ilham veren bir kadın. Hem mutfakta hem de iş hayatında gösterdiği performansla büyük başarılara imza atıyor. Bir ayağı ABD ve İstanbul’da olan Yazar, yaz mevsiminin büyük bir bölümünü çok sevdiği Çeşme’de geçiriyor.
#1MasterChef Deniz kimdir? sorusu elenmesinin ardından gündeme geldi. Yeni sezonuna hız kesmeden devam eden MasterChef Türkiye'de bu hafta veda eden yarışmacı Deniz Yılmaz oldu. Mutfakta yaptığı yemekleri kadar rakipleri ile girdiği diyaloglarla da dikkat çeken MasterChef Deniz, gastronomi alanında uzun yıllar farklı alanlarda çalıştığını söylemişti. İlk turda deniz mahsulleri ürünü hazırlayan yarışmacı, özel aşçılık yapıyor. Peki, MasterChef Deniz kimdir, kaç yaşında nereli? İşte, MasterChef yarışmacısı Deniz Yılmaz'ın hayatı ve biyografisi.
#Masterchef Deniz KimdirMasterChef Deniz'ın hayatı ve biyografisi, ana kadroya katılmasıyla dikkat çekti. MasterChef Türkiye yeni sezonda ve yeni yarışmacıları ile ekranlara geliyor. İlgiyle takip edilen MasterChef'te merak edilen isimlerden biri de Deniz Yılmaz oldu. Peki MasterChef Deniz kimdir, kaç yaşında nereli?
#Masterchef DenizMasterChef Zeynep, programın yeni sezon yarışmacılarından biri. MasterChef Türkiye yeni sezonda ve yeni yarışmacıları ile ekranlara geliyor. Ana kadroda yer alan isimlerden biri olan Zeynep Gültepe hayatı ve kariyeri merak konusu oldu. Yeni sezon yarışmacısı, gastronomi mezunu ve 7 yıldır profesyonel aşçılık yapıyor. Peki MasterChef Zeynep kimdir? Masterchef Türkiye yeni sezon yarışmacısı Zeynep Gültepe kaç yaşında, nereli?
#Masterchef ZeynepO, beş kuşaktır aşçılık yapan bir ailenin en tutkulu ferdi. Küçükken duvarına popstar değil ünlü şeflerin posterini asacak kadar mutfağa tutkulu… Rus mutfağının varlığını dünyaya duyuran şef Vladimir Mukhin’in ‘mediterrasian’ konseptli restoranı Sakhalin artık İstanbul’da...
#Vladimir MukhinGaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Gaziantep Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları’nda (GASMEK), 328 bin 290 Gazi şehirli kadına eğitim verdi. Farklı alanlarda faaliyet gösteren STK’lar ile kadına yönelik eğitim faaliyetlerine de ev sahipliği yapan GASMEK’lerde girişimcilik, el işi, mesleki eğitimler, kişisel gelişim kurslarına her gün bir yenisini daha ekliyor.
#GaziantepAlmanya’da düzenlenen IKA Aşçılık Olimpiyatları’nda tasarladığı butik pasta ile altın madalya kazanan pasta şefi Betül Tekin, farklı çalışmalara imza atıyor. Pastalarını evinde, atölyeye dönüştürdüğü bir odada tasarlayan Tekin, “İnsan isteyince fırsat yaratıyor, yeter ki bir işi yapmayı kafaya koyalım ve zaman yaratalım” diyor.
#AnkaraBiri People’ın mutfağındaki Volkan Türe, diğeriyse Okra’nın başındaki Mert Yalçıner... İkisi de çok iyi şeflerin rahlei tedrisinden geçmiş pırıl pırıl gençler. Şimdiyse öğrendiklerini kendi yetenekleriyle birleştirerek başında oldukları restoranlarda dikkat çekici, lezzetli menüler hazırlıyorlar.
#People2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞ