Güncelleme Tarihi:
Erkan İYİGÜNGÖR
BİRÇOK kişi onun tariflerini ya Youtube ya da Instagram’da mutlaka görmüştür. Şef İdil Yazar’dan bahsediyorum. Bir yemek tutkunu, üretmeyi, fayda sağlamayı seven, hayatını olabilecek en keyifli şekilde yaşamaya çalışan, öğrenmeye ve paylaşmaya düşkün bir iş kadını ve anne. Youtube platformunda 1 milyonun üzerinde takipçisi olan Yazar’ın hayatı yemek tutkusuyla değişenlerden… “Aynı sofrayı paylaşmak iletişimi güçlendirir, bağ oluşturur ve insanları bir araya getirir” diyen İdil Yazar, ABD’de Babson College’da girişimcilik ve pazarlama okuduktan sonra ünlü kozmetik devi Coty’de kariyer yapar. Daha sonra hayatının yönünü bambaşka bir noktaya taşıyan Yazar’la yemek tutkusunu, Çeşme’yi ve hedeflerini konuştuk…
BALİ’DE YOGA EĞİTİMİ
“Rahmetli anneannemin yemeklerini çok severdim. Sanıyorum gastronomiye olan ilgim çocukluğumda anneannemin sofraya, beslenmeye verdiği önemi tecrübe ederek başladı” diyen İdil Yazar, “Üniversite bitince New York’a taşındım. Orada gastronomiye olan ilgim daha da gelişti. Sonrasında gastronomi üzerine seyahat eden biri oldum ve damak zevkim daha farklı bir noktaya geldi. Bir gün çok etkilendiğim bir restoranda işin eğitimini almak istediğime karar verdim. Bence güzel yemek yapabilmek inanılmaz bir özgürlük. Eğitim almayı çok seven biriyim. Bir alana ilgi duyarsam hemen derinleşmek isterim. Aşçılık okuluna da öyle başladım. Sonra seneler içinde ayurveda ve sağlık koçluğu eğitimleri de aldım. 2 hafta sonra da Bali’de yoga eğitimine gidiyorum” diyor.
KENDİ MUTFAĞINDA
Aşçılık okulu sonrası oğlunun doğumuyla birlikte evde daha çok vakit geçiren Yazar, YouTube’da yemek videoları çekmeye başladı. Türkiye’de bu alandaki içeriklerin az olması ona büyük bir fırsat sundu. Kendi mutfağında hazırladığı pratik ve lezzetli tariflerle kısa sürede büyük bir kitleye ulaşan İdil Yazar, Youtube hikayesini şöyle anlatıyor: “Hayatımın büyük kısmını evde geçirdiğim bir süreydi. Youtube’dan yemek videoları izlemeyi çok seviyordum ve Türkiye’de henüz böyle kanallar pek yoktu. Pratik ve kolay tarife ulaşmakta da zorlanıyordum. Burada bir boşluk gördüm ve doldurmaya karar verdim.”
Yazar, yemeklere olan ilgisini ise şu sözlerle dile getiriyor: “Yemek benim için üretmek, keşfetmek, paylaşmak ve keyif almayı ifade ediyor. Tatlı yapmayı çok severim ama en sevdiğim ve yaptığım yemekler sürekli değişiyor.”
FOMİLK ALAÇATI’DA
Son dönemde bitkisel ürünler markası Fomilk’le çalışmaya başlayan İdil Yazar, menü danışmanlığı ve dijital tanıtım konularında markaya destek oldu. Çeşme ve Alaçatı’da açılan Fomilk şubelerinde kendi dokunuşlarını yansıtan lezzetli menüler oluşturdu. Yazar, Fomilk’le yollarının nasıl kesiştiğini şöyle anlatıyor: “Fomilk benim 2 senedir çalıştığım bitkisel ürünler yapan bir marka. Geçtiğimiz yıl Çeşme Marina’da çok keyifli bir yer açmışlardı. Bu sene de Hacımemiş’te açmaya karar verince, menü danışmanlığı ve dijital tanıtım konularında destek almak istediler. Benim çok keyif aldığım bir proje oldu. Genelde hep tariflerimi ekrandan paylaşıyorum, fiziksel bir lokasyonda paylaşmak güzel bir deneyim oldu.”
ÇEŞME’Yİ ÇOK SEVİYORUM
Çeşme’yi ikinci evi olarak gören İdil Yazar, buraya her yaz gelerek hem dinleniyor hem de sevdikleriyle vakit geçiriyor. Yazar, “Çeşme, oğ- lumla harika anılar biriktirdiğimiz, Ovacıklı amcalardan nefis meyve-sebze aldığım, dinlendiğim, arkadaşlarımla güzel vakit geçirdiğim tatlı ve huzurlu evim” ifadelerini kullanıyor.