Sene 1910’lar… Diyarbakır’ın kadim Ulu Camii’ndeyiz. Avluda, elinde gümüş bir kaşıkla tek başına bir kız çocuğu duruyor; bir yandan etrafta ailesini arıyor bir yandan gözyaşı döküyor. Kentin ileri gelenlerinden Cizrelizadeler ona kol kanat geriyor. Ama hikâyesini hiçbir zaman öğrenemiyorlar. Bu kız çocuğunun torunu bugün 8 ülkede 100’den fazla şubesi olan kafe zinciri BigChefs ile Türkiye’nin en başarılı girişimcilerinden Gamze Cizreli. Hikâyenin başladığı yerde buluştuğumuz Cizreli, “Misafir ağırlamayı ‘culinary academy’de değil, Diyarbakır’ın ‘başım gözüm üstüne’ kültüründen öğrendim” diyor.
#BigchefsHollanda, Belçika ve Türkiye’de Edelstaal Gruop International & Big Chefs ortaklığında yatırımlar devam ediyor. Türkiye’de büyük yatırımları olan iki devasa şirket Orka Holding ve Big Chefs Türk mutfağını dünyaya tanıtmak ve markalaştırmak için Avrupa’da ilk adımı Belçika’nın Antwerpen şehrinde attı.
#AVRUPADAN HABER1975’te otobüsle Londra’ya gelen Sofra restoranlarının kurucusu Şef Hüseyin Özer, bugün Kraliçe Elizabeth’e yemek yapmış ilk ve tek Türk şef olarak İngiltere’de Türk gastronomi elçiliğini aynı heyecanla sürdürüyor. İşte hayatı belgesel olarak sinemalarda gösterime hazırlanan şefle sohbetimizden anekdotlar...
#Roman AbramoviçBirleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve Basque Mutfak Merkezi (Basque Culinary Center - BCC) tarafından bu yıl İspanya’da 5’incisi düzenlenen UNWTO Gastronomi Turizmi Dünya Forumu’nun Türkiye’den tek konuşmacısı olan Şef Ebru Baybara Demir, dünyanın farklı ülkelerinden bir araya gelen gastronomi ve turizm profesyonellerine Mardin ve Şanlıurfa’da gerçekleştirdiği projeleri anlattı.
#Ebru Baybara DemirMardinli şef ve sosyal girişimci Ebru Baybara Demir, dünyanın en prestijli şef yarışmalarından biri olan Basque Culinary World Prize'da (Bask Dünya Aşçılık Ödülleri) 110 aday arasından ilk 10'a girerek finale kalan ilk Türkiyeli şef oldu.
#Basque Culinary CenterGeçen hafta sonu Maça Kızı sıra dışı bir etkinliğe imza attı. Projenin ardında Türkiye’nin turizm elçisi, Maça Kızı ile Bodrum’u dünya sahnesine taşıyan Sahir Erozan ve ülkemizin gurur kaynağı, en önemlisi de bugüne dek tanıdığım en mütevazı şef olan Aret Sahakyan vardı.
#Müge Akgünİstanbul’a turist olarak gidecekseniz, görülecekler listenizin ilk sıralarına Prens Adaları’nı yazın. Vapurla kolayca ulaşılabilen ve en çok ziyaret edilen Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada kentte yaşayanlara da ‘bir tatlı huzur’ yakalama ve çok uzaklaşmadan tatil yapabilme fırsatı sunuyor. Yaz boyu ziyaretçilerini morsalkımlar, mimozalar ve begonvillerle karşılayan adalardan önerilerimiz var.
#Uygar TAYLANİdil Yazar, yemek tutkusuyla hayatını değiştiren, başarısıyla ilham veren bir kadın. Hem mutfakta hem de iş hayatında gösterdiği performansla büyük başarılara imza atıyor. Bir ayağı ABD ve İstanbul’da olan Yazar, yaz mevsiminin büyük bir bölümünü çok sevdiği Çeşme’de geçiriyor.
#1Yunus Emre Enstitüsü tarafından ‘Cumhuriyet’in Kültürel Yüzü’ adlı uluslararası yaz okulu programı düzenleniyor. 14 gün sürecek olan bu programda ‘Litera-Türk’, ‘Kamera Arkası’, ‘Türk Sofrası’ ve ‘Türk Arkeolojisi’ temaları işlenecek. 18-29 Ağustos tarihleri arasında İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde gerçekleştirilecek bu programlarda, Türkiye’nin 1923-2023 yılları arasında yaşadığı kültürel değişim ve dönüşümün uluslararası katılımcılara aktarılması hedefleniyor.
#Yunus Emre EnstitüsüHerhangi bir üniversitede herhangi bir bölümü bitirip diploma sahibi olmak, gelecek planlarınız açısından sizi istediğiniz noktaya ulaştırmayabilir. İstediğiniz mesleki ihtisası, yetkin bir üniversitede alırsanız; işte diploma o zaman değerli hale gelir. Bu nedenle, üniversite seçerken bazı soruları mutlaka sormalı ve cevabını net bir şekilde almalısınız. İşte sizin için hazırladığımız mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerik