Türkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiOm, elektrik direncinin kısaltması olan Ohm kelimesinin yerine kullanılır. Eski Türkçede ise Om, kemiklerin ucu manasına gelir. Om ile başlayan ve günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bazıları şunlardır: 1- Omuz 2- Omurga 3- Omurilik 4- Omuzdaş. Sonu om ile biten kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimÜnlü gurme Vedat Milor, Horeca Trend dergisine konuk oldu. Milor, Türk mutfağına dair açıklamalar yaptı. Milor, fiyatları her yaz gündem olan Bodrum hakkında ise “Bodrum herhalde Türkiye’de fiyat performans açısından yemek yenilecek en kötü yer” dedi.
#Vedat MilorUzun bir aradan sonra şef Aylin Yazıcıoğlu’nun yeni mekânında onun elinden nefis yemekler yiyebileceğiz. Bir esnaf lokantası samimiyetindeki Bistro Serenità, içeri girer girmez sizi başka bir dünyaya ışınlıyor. Burada hafta sonları brunch’ın yanı sıra dinletiler ve söyleşiler de olacak.
#Aylin YazıcıoğluRestorana sadece yemek yemek için değil, zarif bir sofrayla gözümüzü okşamak, düzgün bir hizmet almak için de gidiyoruz. Ama Vedat Milor sosyal medyada kuver ücreti hakkındaki fikirlerimizi sorunca gördük ki hesabımıza yansıtılan hizmet bedelleri konusunda kafamız biraz karışık! Kuver ve servis ücretlerini, bunların neleri kapsadığını uzmanlara sorduk.
#Kuver ÜcretiDiplomasında ‘siyaset bilimci’ yazıyor ama biz onu daha çok mutfak ve yemek kültürü üzerine yaptığı televizyon programlarından, yazılarından ve arka arkaya yayınladığı kitaplarından tanıyoruz. Prof. Dr. Artun Ünsal ile merkez üssü Çengelköy’de buluştuk; hem eski albümlerini karıştırdık hem de sosyolog gözüyle günümüzün sofralarını konuştuk.
#Prof. Dr. Artun ÜnsalAyşe Boyner, düğününde onun Helenistik tacını tercih etti, stil ikonu Olivia Palermo 6,4 milyon takipçisine onun tasarımlarını tanıttı, moda devi Missoni’nin varisi Margherita Maccapani Missoni ve tasarımcı Carolina Santo Domingo da sıklıkla onun mücevherleriyle poz veriyor… Beyza Arman’dan bahsediyorum… 2018’de Milano’da kurduğu Peracas markasıyla kısa sürede dünya çapında ün yapan Arman, Hurriyet.com.tr’ye verdiği özel röportajda hikayesini anlattı.
#Tasarım‘İktidarların Sofrası’ adlı yeni kitabında yemek ve siyaset ilişkisini irdeleyen Prof. Dr. Artun Ünsal “Yemeğin de siyasal bir olgu olduğu geç de olsa fark edildi” diyor. 800 sayfalık kitapta Hun toylarından konuğun payına düşen et parçasıyla verilen mesajlara birbirinden ilgi çekici bilgiler var.
#GazetehaberleriGastronom ya da gastronom şeklinde söylenen ve aşçıların derli toplu çalışabilmesi açısından çok önemli bir yer tutan küvet, pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Peki, gastronom nedir ve ne amaçla kullanılır? İşte, gastronom hakkında bazı bilgiler
#GastronomTürkiye ve Orta Doğu’da 60’tan fazla şubesi bulunan gastronomi zinciri BIG Chefs, Avrupa açılımını Frankfurt’tan başlattı. Markanın kurucusu Gamze Cizreli, uluslararası ekonomi merkezi olmasının yanı sıra genç nüfusu ve birçok kültürü buluşturması nedeniyle Frankfurt’u seçtiklerini söyledi.
#FrankfurtBugün cuma, kadın girişimcileri yazdığım gün. Yürünmemiş yollarda yürüyen, kadınlar için bir şeyler yapan kadınları yazdığım gün. Onlardan biri de Hüsniye Gül ve arkadaşları. Adana’da ‘Kınalı Eller Kadın Hareketi’ni başlattılar. Önce Salmanbeyli köyündeki kadınlara destek olacaklar, sonra amaçları tüm Türkiye’ye yayılmak...
#YazarlarSatır kullanmak zor. Ritm ile hafif vurarak kavisinde beşik gibi, ahenkle sallarken eti kıyacaksın. Aynı anda ‘Adana’nın yolları taştan, sen çıkardın kebap beni baştan’ türküsünü mırıldanacaksın. Bol kırmızı biberi cömertçe çalışacak ve elinle bi güzel yoğuracaksın. Yassı şişe eti güzelce sıkacaksın. Kömürü sık sık yelleyeceksin. Kebabı lavaşın arasına yorgan gibisarıp çekeceksin. Adana’da işte tam da bunları, kebabın hasını yaptım...
#Adana Kebabı