Fransız Devrimi haberleri sayfasında Fransız Devrimi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1168 Fransız Devrimi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, daha önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl da başkent Berlin’deki Cumhurbaşkanlığı Köşkü Bellevue Sarayı’nda 9 Kasım’da bir etkinlik düzenledi. Bu hem anma hem de kutlama etkinliğiydi. Nitekim konuşmasında da bunun altını çizdi. “9 Kasım Almanların hem aydınlık hem de en karanlık günüdür” dedi.
#AlmanyaFransa, dünyada ‘Demokrasinin beşiği’ olarak bilinen ülkeler arasında ilk sıralarda yer alır. Dünya tarihine yön vermiş, dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilen 1789 yılındaki Fransız Devrimi’ne ‘Liberte, Egalite, Fraternite’ (Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik) ilkeleri damga vurmuştur. Böyle olduğu halde, birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Fransa’da da aşırı milliyetçilik de, yabancı düşmanlığı da, ırkçılık da tedirgin edici düzeyde artmaktadır.
#FıransaTürkiye’nin Twitter derdi bitmiyor. Orasını kapat, burasını aç, şuraya da onlar bir ayar çeksin derken ideal çözüm önerisi sonunda geldi. Murat Ülker’in ezber bozan fikri tüm dertlerin çözümü olabilir. Gelin gündem kıyılarında bir gezintiye çıkalım. ◊ Mehmet İREN
#Validebağ Korusuİnsanoğlunun en ilginç huylarından biri... Çantadan, davula, yelekten, terliğe... İnsan derilerinden yapılan eşyaların kimi günümüze kadar ulaşmış kimi ise zamanın içinde kaybolmuş. İşte o eşyalardan bazıları ve insanı hayrete düşüren hikayeleri.
#7 EşyaAfD Eş Başkanı Alice Weidel, eyalet seçimlerinde elde ettikleri başarılarının ardından “Almanya mavileşiyor” dedi. Her ne kadar diğer partiler “İş birliği yapmayacağız” dese de sağ popülistler her seçimden sonra “Geliyoruz” diyor. Macaristan, Hollanda, Fransa, Polonya, İsveç... Son olarak da Avusturya seçimleri aslında Avrupa’nın tümüyle ‘mavileştiğini’ göstermeye başladı. Hem de hızla.
#AVRUPADAN HABERParis 2024 Olimpiyat Oyunları; sadece sporun coşkusuyla değil, tarihi, tartışmalı ve görkemli açılışı, siyasi ve sosyal mesajları, epik, bazen de lirik hikayeleri, teknik aksaklıkları, olmazsa olmaz skandalları, fenomenleri ve ikonlarıyla hafızalarda derin izler bıraktı. Bu yazıda; Paris 2024'te çok konuşulan, tartışmalara neden olan, akıllardan çıkmayacak türde, açılıştan kapanışa kadar biraz da magazinsel olayları bulabilirsiniz.
#Paris20242024 Paris Olimpiyatları’nın açılış töreni büyük tartışmalara yol açtı. Sporcu kafilelerinin Seine Nehri üstünde teknelerle geçit yaptığı parkurda sahnelenen gösteriler, dünyayı 2’ye böldü. Öyle ki, aynı yayın kuruluşu içinde eleştirenler de oldu, övenler de. İspanyol Marca gazetesinde hem “Tarihin en iyi gösterisi” denildi hem de “Saygısız ve rezil” ifadeleri kullanıldı. Özellikle de ‘İsa’nın Son Akşam Yemeği’ tablosunun canlandırıldığı sahnede LGBTQ mesajlarına ve Katoliklere hedef alan imgelere yer verilmesi çok büyük tepki çekti.
#Paris2024En büyük spor organizasyonu olan modern olimpiyatlar tam bir asır sonra doğduğu topraklarda... Fransızlar kadar bizler de çok heyecanlıyız. Olimpiyat Oyunları, tam 100 sene sonra Paris’e geri dönüyor. Bu, sadece Paris’in değil, Türkiye’nin olimpiyat katılımının da 100. yıldönümü. Bu yüzden herkes için özel, bizim için biraz daha özel bir olimpiyat bu. Paris 2024’ün bizim için sahada iyi mücadelenin yanı sıra, kürsüde farklı branşlardan gelen madalyalarda ilklerin oyunları olmasını umuduyla... Merhaba.
#Paris2024Türk tiyatrosunun en önde gelen figürlerinden Afife Jale’nin yaşamını konu alan roman “Afife, Mavi Bir Melek” Artemis Yayınları tarafından yayımlandı. Yazar Eyüphan Erkul, bir önceki romanı “Cahide, Melekler Yeryüzünde Yaşayamaz”dan sonra kaleme aldığı romanda, Afife Jale’nin yaşamını güçlü bir kurgusal yapı ve müzikle harmanlıyor.
#Sayım ÇınarTam “pandemiden çıktık, rahatladık” demiştik ki bu kez de deprem, sel felaketleri, ekonomik zorluklar ve savaşlarla yorulduk. 2024’ten beklentim sağlıkla, refah ve barış içinde devam edebilmek ama astrologlar Aygül Aydın ve Hande Kazanova diyor ki: “Gelen gideni aratabilir.” Her ikisi de 2024’te Plüton’un tam olarak burç değiştirmesi ile önümüzdeki 20 yılı şekillendirecek yenilikler ve dönüşümün daha belirgin hale gelmeye başlayacağını düşünüyor. Peki, hangi alanlarda yaşanacak bu dönüşümler? Cevabı iki gün boyunca bu köşede olacak...
#PandemiPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılRidley Scott imzalı ‘Napolyon’, Korsikalı topçu subayı Napolyon Bonapart’ın Fransız Devrimi sonrasının kaotik ortamında yükselişini, iktidara geçişini, emrindeki onca askerin hayatına mal olan savaş tutkusunu ve karısı Joséphine de Beauharnais’yle olan fırtınalı ilişkisini anlatıyor. Filmde başrolleri Joaquin Phoenix ve Vanessa Kirby paylaşıyor.
#Uğur VardanKızarmış, fırınlanmış; püresi, böreği, gözlemesi hatta poğaçası... Ülke olarak patatesin her halini çok seviyoruz. Hem her tarife kolayca uyum sağlaması hem de içine girdiği tüm tariflere ekstra bir lezzet sağlaması nedeniyle patates, mutfağımızın vazgeçilmezi halini almış durumda. “Patatesi çok seviyorum ama klasik patates yemeklerinin dışında bir tarif arıyorum” diyenlerinizin çokça olduğunu da biliyorum. Bu nedenle, bu hafta Fransız mutfağından doğan patates graten’e pastırma ve kaşar peyniri ile yöresel dokunuş yaptığım, tam bir lezzet şöleni yaşatan tarifimle geldim: pastırmalı kremalı patates!
#Kremalı PatatesTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gastronomi sektörü büyük bir gelişim gösterdi. Ama bu kez müşterileri konuşalım. Yani ismi duyulan restoranlara sadece trend o olduğu için giden müşterileri... Bu tür gastronomik restoranlara giden arkadaşlarımdan kaç kez “Dünyanın parasını verdik, üstüne de aç kaldık. Restorandan çıkınca çorbacıya gittik” diyenleri duydum. Çiğ ürünleri sevmiyorsak bir Japon restoranında ne işimiz var ya da limon otuna burun kıvıracaksak Tay mutfağını nasıl kavrayacağız?
#RestoranDemokrasinin beşiği dediğimiz Fransa, son günlerde yaşanan olaylara oldukça aşina. Öyle ki ülkenin politik hafızasına “banliyö sorunu” olarak yerleşmiş. 1981 yılında Lyon’da başlayan olaylara “été chaud (sıcak yaz)” ismi verilmişti. O sıcak yazlar Fransa için artık günlük rutine dönüşmüş durumda.
#FransaAlmanya, sonunda bastırılmış olsa da halk ayaklanmalarıyla başlayan ilk demokratik devrimini kutluyor. 18 Mayıs’ta Frankfurt’taki Paul Kilisesi’nde başlayan töreni Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steienmeier ve Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser temsil etti.
#AlmanyaBüyük Millet Meclisi, Türkiye adını almıştı. Göktürklerden beri tarihte ilk defa Türk adı kullanılmaya başlandı. Bu Meclis, İstiklal Savaşı’nın yürütüldüğü bir organ haline dönüştü. “Egemenlik ulusundur.” Bugün bile Millet Meclisi’nin şiarı budur. Bir devletin ve sistemin kuruluşundaki ruh yaşadığı, kutsandığı derecede istikbale emin adımlarla yürünür.
#23 Nisan'Dünyanın en zengin insanı' unvanını geçen yılın sonlarında Elon Musk'ın elinden alan Bernard Arnault, 80'li yıllardan bu yana lüks tüketim denince akla gelen ilk isim. Rakiplerinin "kaşmir giymiş kurt" olarak nitelendirdiği ünlü iş insanı 20 yıl önce hayatını kaybeden yakın arkadaşının hatasını tekrarlamak istemediği için oldukça zor bir karar vermeye çalışıyor. Peki yarışı kazanan kim olacak?
#Bernard ArnaultFransız sokaklarını yangın yerine çeviren protestolara rağmen tartışmalı emeklilik yasasında geri adım atmayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bugün halkın öfkesini yatıştırmak için kameralar karşısına geçti. Emeklilik yasasının yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Fransız lider "Emeklilik reformu demokratik yolunda devam edecek" ifadelerini kullandı.
#FransaBirleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) verilerine göre, dünya genelinde zorla yerinden edilmiş insanların sayısı 103 milyona ulaştı. Yaşanan savaşlar, iç savaşlar, iç sürtüşmeler nedeniyle milyonlarca insan evlerinden barklarından, yerlerinden yurtlarından edildi. Yalnız Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle 14 milyona yakın Ukraynalı yerlerinden yurtlarından oldu.
#İngiltere2022’de her ne kadar pandemi yavaşlasa ve özgürlüklerimize kavuşmuş olsak da depremler, sel felaketleri, savaşlar, enerji krizi ve ekonomik sıkıntılar derken yine kaotik bir yıl geçirdik... 2023’ten beklentimiz umutla, sağlıkla, refah içinde devam etmek. Peki ama gökyüzü buna izin verecek mi? Yoksa gelen gideni aratacak mı? Türkiye ve dünya siyasetini neler beklemekte? Ben sordum, ünlü astrologlar Dinçer Güner ile Su Karakuş yanıtladı.
#Dinçer GünerÜzerine ne yazılsa, ne kadar yazılsa az kalır. Hem yanına yakışmayacağı sebze veya et yok hem de tek başınayken bile nefis! Bu hafta patatesin benim mutfağımdaki hallerini yazmak istedim. Fırında patates, patatesli yumurta veya baharatlı cips... Hepsi birbirinden kolay ve leziz.
#Patates