Fonksiyonel tıp, hastalıkların nasıl ya da neden oluştuğuna dair sorular sorar ve cevaplar arayarak her birey için hastalığın ana nedenini bulup sağlığına kavuşturmayı hedefleyen modeldir. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Feryal İlkova, fonksiyonel tıp yaklaşımı ile her bireye özel tedavi uygulandığını belirterek, fonksiyonel tıp hakkında bilgiler verdi.
#Fonksiyonel TıpSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveSevinç anlarında istemsizce zıplamamızın bir anlamı varmış, vücut biliyor demek ki kendisi için iyi olanı. Uzmanlar zıplamanın fiziksel ve zihinsel sağlığımız için çok faydalı bir hareket olduğunu, koşudan daha fazla kalori yaktırdığını söylüyor, eğlencesi de cabası. Fakat doktorlar kalp ya da göğüs hastalığı olanlara, gebelere ve epilepsi hastalarına bu aktiviteyi önermiyor.
#ZıplamaYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkOkul çağındaki çocuklar arasında sıklıkla görülen akran zorbalığı, gittikçe artıyor. Her geçen gün kan donduran olaylar yaşanıyor. Peki ama neden son dönemde bu olayları bu kadar sık görür olduk? Çaresi ne? Zorbalığa uğrayanlar yaşadıklarını, uzmanlar ise çözüm önerilerini anlattı.
#Akran ZorbalığıTürkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVKadınların birçoğunda meme asimetrisi görülmesi normal ancak bazı insanlarda iki meme arasındaki fark çok büyük olabiliyor. Rebecca Butcher, Poland Sendromu adı verilen bu nadir hastalıktan mustarip kadınlardan sadece biri... Hem Butcher'ın yaşadıklarını hem de Poland Sendromu hakkında merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkHerhangi bir hastalığın teşhis edilmesinde kullanılan birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri de kan alınarak yapılan tahliller olarak ifade edilmektedir. Kan tahlilleri sayesinde kandan kaynaklı hastalıklarla ilgili tanı koymak oldukça kolay olmaktadır. Periferik yayma da kan ile ilgili olan bir test olmaktadır. Peki, Periferik yayma nedir? Nasıl yapılır? Periferik yayma nerede yapılır? İşte, Periferikı yayma hakkında tüm detayları derledik.
#Periferik YaymaNÜKLEER Tıp, radyoaktif maddeleri ilaç formunda kullanarak hastalıkların tanı ve tedavisinin yapıldığı klinik bir branş. Radyasyon, hastalıkların tanı ve tedavisinde her geçen gün artan oranda uygulanmakta, başka hiçbir yöntemle sağlanamayacak bilgilerin elde edilmesinin yanı sıra, birçok hastalıkta son derece kolay, güvenli ve ağrısız tanı ve tedavi olanağı sunuyor. Hastalıklar, genellikle diğer radyolojik yöntemlerle saptanabilir hale gelmeden ve klinik bulgular gelişmeden önce, yani hastalığın erken döneminde moleküler düzeyde saptanabiliyor.
#1GÜNÜMÜZÜN en önemli sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkan hastalıkların başında karaciğer yağlanması geliyor. Pandemi sürecinde hareketsizlik, stres ve sağlıksız beslenme gibi nedenlerle kilo alan kişilerde karaciğer yağlanması da arttı. Vücut için önemli görevleri olan karaciğer, zararlı maddelerin kandan süzülmesi gibi faaliyetleri yerine getiriyor. Fakat, karaciğer dikkat edilmediğinde alkol, stres, obezite gibi çeşitli nedenlerle yağlanarak eski etkisini sürdüremeyebiliyor.
#1Gündelik hayatınızda işitme ile ilgili hiçbir sorun yaşamıyor ancak gürültülü ortamlarda karşınızdakini anlamada güçlük çekiyor musunuz? Eğer cevabınız "Evet" ise gizli işitme kaybı yaşıyor olabilirsiniz... Tespiti zor, tıbbi olarak tedavisi bulunmayan bu ilginç hastalık uzmanların görüşüne göre sandığımızdan çok daha yaygın.
#İşitme KaybıCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiHala büyük sırrını koruyan ve çok sayıda bilimsel çalışmanın konusu olan "beyin, beynin çalışması, yapısı" kısacası insan beynidir. Bu bağlamda zaman zaman işitilen limbik sistem de elbette merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız limbik sistemi nedir, görevleri nelerdir, limbik sistemin bölümleri, fonksiyonları, limbik sistem hastalıkları ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
Mobilizasyon tekniği, yardımcı araçlarla ya da çeşitli el hareketleriyle eklem kompleksinin hareket aralığını artırma, dokuların genişleme yeteneğini iyileştirmek amacıyla kullanılır. Pek çok kas işlevini tedavi etmek için uygulanan fizik tedavi yöntemlerinden bir tanesi olan mobilizasyon nedir, nasıl yapılır, mobilizasyon teorisi ve teknikleri nelerdir tüm detaylarıyla derledik.
#Mobilizasyon NedirFiziki olarak yaşanabilecek sorunlar karşısında tedavi açısından akla ilk önce fizik tedavi gelmektedir. Günümüz gelişen teknolojik tasarımları ile beraber artık birçok farklı yöntem üzerinde tedavi ele alınmaktadır. Peki, fizik tedavi nedir ve nasıl yapılır? Fizik tedavi kimlere uygulanır ve ne kadar sürer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fizik Tedavi NedirBilim insanları yaptıkları hesaplamalarla bir insanın çok sağlıklı olsa bile yaşayabileceği azami süreyi tespit etti. Biz de her yaştan vatandaşa sorduk: Bu kadar uzun yaşamak ister misiniz? 'Evet' diyenler de 'Hayır' diyenler de çok ilginç yanıtlar verdi...
#YaşlanmaSızıntılı ya da geçirgen bağırsak sendromu gündemde yer alan hastalıklar arasında yer alıyor. Neslihan Atagül’ün hastalığının geçirgen bağırsak sendromu olduğu açıklanmıştı. Geçirgen bağırsak sendromunun belirtileri ve tedavisi merak edilen konular arasında yerini aldı. Hastalığın sık görülen belirtileri arasında sık sürekli halsizlik, yorgunluk ile giden kronik yorgunluk yer alıyor. İşte, Sızıntılı (Geçirgen) Bağırsak Sendromu hastalığı hakkında bilgiler
#Sızıntılı Bağırsak SendromuSızıntılı ya da geçirgen bağırsak sendromu gündemde yer alan hastalıklar arasında yer alıyor. Neslihan Atagül’ün hastalığının geçirgen bağırsak sendromu olduğu açıklanmıştı. Geçirgen bağırsak sendromunun belirtileri ve tedavisi merak edilen konular arasında yerini aldı. Hastalığın sık görülen belirtileri arasında sık sürekli halsizlik, yorgunluk ile giden kronik yorgunluk yer alıyor. İşte, Sızıntılı (Geçirgen) Bağırsak Sendromu hastalığı hakkında bilgiler
#Geçirgen BağırsakGeçirgen bağırsak sendromu, son dönemlerde adından sıkça söz ettiren bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. En son oyuncu Neslihan Atagül'ün geçirgen bağırsak sendromuna yakalandığını açıklaması üzerine oldukça merak edilen bu hastalık hakkında Uzm. Klinik Psikolog, Uzm. Dyt. Merve Öz, önemli bilgiler veriyor.
#Geçirgen Bağırsak SendromuDoktorluk bünyesinde en önemli bölümlerden biri olarak operatör doktor ön plana çıkar. Adından da anlaşılacağı üzere operasyonel müdahale söz konusu olduğu zaman ilgili durum için operatör doktor sorumluluk alır. Peki, operatör doktor nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Operatör Doktor olma şartları, maaşları ve iş imkanları konusunda merak edilenler.
#Operatör Doktor Nedir?Vücudun belirli bir bölümündeki hücrelerin kontrolsüz şekilde büyüdüğü ve çoğaldığı bir durum olan ‘kanser’ yüzden fazla hastalık grubunun da genel adı olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl dünyada 12 milyondan fazla insanda görülen bu problem, ölümcül hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Dünyada insanları etkileyen en yaygın kanser türünün ‘Akciğer Kanseri’ olduğu söyleniyor.
#Akciğer Kanseri