Nükleer tıp hizmetleri

NÜKLEER Tıp, radyoaktif maddeleri ilaç formunda kullanarak hastalıkların tanı ve tedavisinin yapıldığı klinik bir branş. Radyasyon, hastalıkların tanı ve tedavisinde her geçen gün artan oranda uygulanmakta, başka hiçbir yöntemle sağlanamayacak bilgilerin elde edilmesinin yanı sıra, birçok hastalıkta son derece kolay, güvenli ve ağrısız tanı ve tedavi olanağı sunuyor. Hastalıklar, genellikle diğer radyolojik yöntemlerle saptanabilir hale gelmeden ve klinik bulgular gelişmeden önce, yani hastalığın erken döneminde moleküler düzeyde saptanabiliyor.

Haberin Devamı

 


Nükleer Tıp’ta elde edilen görüntülere genel olarak “sintigrafi” adı veriliyor. Uygulamalar esnasında ise genellikle ağız veya damar yoluyla düşük düzeyde radyofarmasötik adı verilen ilaçlar uygulanıyor. Nükleer Tıp bölümlerinde hemen her organ sistemiyle ilgili hastalıklarda fonksiyon (işlev) görüntülemesi yapılmakta. Günümüzde neredeyse 100 kadar farklı nükleer görüntüleme yöntemi var. Nükleer Tıp yöntemleri ile görüntülenemeyen herhangi bir ana organ veya sistem mevcut değil. Sintigrafinin daha üst düzeyli 3 boyutlu görüntülerine ise “SPECT (Tek foton emisyon komputerize tomografi)” ve “PET” (Pozitron Emisyon Tomografi) adı veriliyor.
Aynı zamanda tiroid hastalıkları, bazı tümörler ve karaciğer ile kemikleri tutan kanserlerde tedavi amacıyla radyoaktif madde uygulamaları yapılıyor.

Haberin Devamı

PET/BT NEDİR?
Özel Tınaztepe Galen Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. İnanç Karapolat, uygulamayı öyle anlattı; “PET/BT dokular ve organlar hakkında metabolik ve anatomik bilgiyi bir arada ve tek bir çekimde elde etmeyi sağlayan, PET (Pozitron Emisyon Tomografi) ve BT (Bilgisayarlı Tomografi) cihazlarının bir araya gelmesiyle oluşmuş ileri bir Nükleer Tıp görüntüleme yöntemidir. PET/BT ile tüm vücudun fonksiyonel-metabolik aktivitesi ve yapısal (anatomik) özellikleri aynı anda tek bir inceleme ile gösterilebilmektedir. Bu özelliği ile PET/BT birçok patofizyolojik durum ve hastalıkta henüz yapısal değişikliklerin oluşmadığı dönemde metabolik değişikliklerin tespiti ile erken tanıda önem kazanmaktadır. Günümüzde başta kanser hastalıkları olmak üzere kalp ve beyin hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli bir işleve sahip. Kanser hastalıklarının erken teşhis ve takibinde, vücuttaki herhangi bir kitlenin iyi ya da kötü huylu olduğunu belirlemede, kanser nüks ve metastazlarını saptamada, tedavi planlamada (evrelendirme, radyoterapi planlama, biyopsi yeri seçimi), tedavi gören kanser hastalarının tedaviye yanıtlarının saptanmasında ve canlı tümör hücresi mevcudiyetinin belirlenmesinde çok önemli rol oynamaktadır.”

Yazarın Tüm Yazıları