Periferik yayma nedir? Nasıl yapılır? Periferik yayma nerede yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Periferik yayma nedir Nasıl yapılır Periferik yayma nerede yapılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 22:52

Herhangi bir hastalığın teşhis edilmesinde kullanılan birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri de kan alınarak yapılan tahliller olarak ifade edilmektedir. Kan tahlilleri sayesinde kandan kaynaklı hastalıklarla ilgili tanı koymak oldukça kolay olmaktadır. Periferik yayma da kan ile ilgili olan bir test olmaktadır. Peki, Periferik yayma nedir? Nasıl yapılır? Periferik yayma nerede yapılır? İşte, Periferikı yayma hakkında tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Periferik yayma bazı hastalıkların tanısının konulması için sağlık alanında sıklıkla kullanılan bir test şekli olmaktadır.

 Periferik Yayma Nedir?

 Periferik yayma laboratuvar ortamında bazı hastalıkların teşhis edilmesi için kullanılan bir test olmaktadır. Bu test bir hematoloji testi olarak ifade edilmektedir. Hastalıklara teşhis konulması bakımından uzmanlar tarafından yaptırılan bir test olmaktadır. Etkili sonuçlar veren Periferik yayma testi uygulama bakımından da oldukça pratik bir test türü olarak bilinmektedir. Kandan kaynaklanan hastalıkların tespit edilmesinde ilk kullanılan test periferik yayma testi olmaktadır. Güvenilir sonuçlar veren bu test özellikle Lösemi ve Anemi gibi riskli hastalıkların tespit edilmesinde sık sık kullanılmaktadır. Periferik testler sayesinde kişiler hastalıkları ve tedavi yöntemlerinin neler olduğu hakkında bilgi sahibi olmaktadırlar.

Haberin Devamı

 Periferik Yayma Nasıl Yapılır?

 Kan hastalıklarının teşhis edilmesinde kullanılan Periferik yayma testinin belli kurallara dikkat edilerek yapılması gerekmektedir. Periferik yayma testinin yapım aşamaları şu şekilde olmaktadır:

 - Lökosit, trombosit ve eritrosit gibi kan elemanlarını incelemektedir. Bu yüzden hasta olan kişiden kan örneği alınır. Alınan bu kan örneği lam olarak adlandırılan camdan yapılmış bir laboratuvar malzemesinin üzerine damlatılır. Dağılan kan örneği uygun bir şekilde boyandıktan sonra mikroskop yardımıyla bakılarak gerekli incelemeler yapılmaktadır. Kanın lam üzerinde incelenmesinin amacı kanda bulunan hücrelerin yapılarını incelemek ve lökositlerin boyama özelliklerinin yüzde oranlarını belirlemektedir.

 Periferik yayma kan testi sadece kanda bulunan maddeleri incelemekle kalmayıp kemik iliğinin fonksiyonel durumunu ortaya koyması bakımından son derece önemli olmaktadır. Bu test kanda bulunan anemi gibi değerlerin belirlenmesi açısından önem arz etmektedir.. Periferik yayma testi başka testlere ihtiyaç duyulmadan güvenilir sonuçlar elde edilmesini sağlayan bir test şekli olmaktadır.

Haberin Devamı

 Periferik kan testi yapılırken özellikle kullanılacak lamın temiz ve yağsız olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Parmak ucuyla lama damlatılan kan, lam üzerinde dikkatli bir şekilde yayılmalıdır. Damlatılan kanın uygun bir şekilde fazla dağılmadan boyanması gerekmektedir.

 Periferik Yayma Nerede Yapılır?

 Periferik yayma bir hematoloji testi olmaktadır. Bu nedenle uygun koşulların sağlanmış olduğu laboratuvar ortamlarında işinde uzman kişiler tarafından yapılmaktadır. Bu test laboratuvar yöntemi ile lösemi, lenfoma, anemi gibi hastalıkların teşhis edilmesinde kullanılmaktadır. Periferik yayma testi hücre içinde bulunan farklı tip cisimleri görmeyi ve incelemeyi sağlayan bir test olarak belirtilmektedir. Periferik yayma testi sonuçları kanı meydana getiren eritrositlerin ve farklı ana hücrelerin incelenip değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Haberin Devamı

 Periferik yayma testlerinin yapılmasının farklı amacı bulunmaktadır. Bazen hastalıkların teşhisi için yapılan bu test bazen de hastalıkların tedavi süreçlerinin nasıl olacağına karar vermek için de yapılmaktadır. Laboratuvar koşullarında yapılan bu test özellikle şu alandaki hastalıkların belirlenmesi için kullanılmaktadır:

 - Lenfoma kan hastalığı

 - Lösemi kan hastalığı

 - Anemi kan hastalığı

 - Enfeksiyonun neden olduğu hastalıkların teşhis ve tedavisinde

 Periferik yayma testleri kan hastalıkları sonucu görülen çeşitli bozuklukların teşhisinde de kullanılmaktadır. Bu testler hastaların tedaviye nasıl cevap verdiklerinin değerlendirilmesinin yapılmasında da kullanılmaktadır. Periferik yayma testleri özellikle Lösemi hastalığının tekrarlayıp tekrarlamadığının belirlenmesinde de etkin rol oynayan bir test olmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!