Franckelie Laloum, Jean Philippe Borro ve Julien Lefebvre gibi ünlü şefler yaz boyunca Antalya’da lezzet tutkunlarıyla buluştu. Bugün ve yarın da iki yıldızlı Fransız şef Michel Portos ve ‘Evdeki Şef’ temasıyla menülerini misafirlerinin mutfağına girerek sunan Michelin yıldızlı şef Gregory Mirer gastronomi meraklılarıyla bir araya gelecek.
#GastronomiSon yıllarda işletmelerde popülerliği artırmak ve ilgi çekmek adına sıklıkla ilginç yemek ve içecek sunumları görüyoruz. Ancak işler öyle bir boyuta geldi ki, birçoğumuz yaşananları ağzımız açık halde izliyoruz. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayılan ve çok tartışılan 'klozette tatlı sunumu’ videosu oldu. Bu tartışmanın üzerine gastronomi uzmanları ve yemek yazarlarına “Nereye gidiyor bu yemek sunumları?” diye sorduk.
#Sunum ÇılgınlığıBir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.
#Mutfakta Kullanılan Otlarİstanbul’un Oruçoğlu Köyü’nde yüzlerce yıllık tariflerle, başta coğrafi işaretli bal sirkesi olmak üzere çeşitli sirkeler üreten Fatma Teyze’nin ilham verici hikâyesini dinlemeye gittim. Şile civarında olunca Yeryüzü Pazarı da Casa Lavanda da uğranacaklar listemize eklendi. Lezzet dolu bir günü ‘doya doya’ yaşadım.
#Seyahat1992, tesadüflerin yılıydı. Danimarka herkesi şaşırtıp Avrupa Şampiyonası’nı kazanırken ben de Portekiz’de ilk şeflik tecrübemi yaşıyordum. Masa üzerinde, tabak bile konmadan servis edilen tonbalığı ‘bife de atum’u burada tattım, bitip tükenmeyen gastronomi tutkumun temellerini attım.
#MoreiraYıllarını sektöre vermiş deneyimli şef Aydın Demir bu yaz Alaçatı’da yeni açılan Cherie’nin mutfağının başında. Anadolu mutfağını iyi bilen ve bu alandaki birçok tanınmış restoranı yöneten şef “Pazara çıkmadığım sürece yerel ürün bulamıyorum. Ege’de bile yerel malzemeye ulaşmakta zorluk var” diyerek çok önemli bir noktaya parmak basıyor.
#YazarFlambe, özellikle büyük restoranlarda yemeğin sunum aşamasında gerçekleştirilen görsel işlemi tarif etmektedir. Müşterinin talep ettiği yemeğin alkol katkısı ile alevlendirilmesiyle oluşan görsel sunumu ifade eden flambe, herhangi bir kaza yaşanmaması için büyük bir tecrübe gerektirmektedir. Peki, flambe nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Flambe1669 senesinde Etna Yanardağı patlamadan evvel 12 kuvvetinde olduğu tahmin edilen bir deprem ile adeta kıyamet kopmuş. Etna püskürmüş ve kızgın lava dağdan aşağı şehre doğru binlerce derece ısıda önüne geleni eriterek denize kadar akmaya başlamış. Bugün bu şehirde yollar siyah kömür renginde lava taşından yapılmış. 18. Yüzyılda barok tarzında yeniden inşa edildiği için Catania çok güzel. Hastasıyım…
#Ayhan SicimoğluEkonominin zor durumuna ve lokanta işinde kazancın daha çok hamburger, pizza, steakhouse gibi alanlarda olmasına rağmen (çünkü bu ürünlerin maliyeti düşük ve sürümü yüksek) 2017 senesinde gastronomik açıdan beni heyecanlandıran üç yeni oluşuma tanık oldum. Şöyle bir sıralama yapabilirim...
#YekParis, güzel, etkileyici ve devasa bir şehir. Ama pek çok kez gidince binaların arasından sıyrılıp nefes almak istiyor insan. Şehir baş döndürücü hızının içinde, önünüze çıkacak bir sakin sokak, göz ardı edilemeyecek güzellikler sunuyor. Dinlenmek için çok hoş, çok renkli, çok alışılmadık bir yeri paylaşacağım sizlerle. Benim gizli mekanlarımdan birini, çoğunuzun bilmediği ama renkleriyle gökkuşağını her binasına nakşetmiş rengarenk Rue Cremieux’yü...
#FRANSAOrta Avrupa’da araba kiralayıp bir road trip yapmak çok eskiden beri hayalimdi. Özellikle İsviçre Alplerini ve göllerini çok merak ediyordum. Tabii lezzetleri de... Sonunda geçtiğimiz yaz uygun bir zaman yaratıp, İsviçre’den yola başladım. Almanya’nın kara orman bölgesiyle devam edip, Fransa’nın üzüm bağlarıyla meşhur Alsace’da sonlanan bir rota çizdim. Bu sefer yalnız değildim. Ailemi de aldım yanıma, hem gezdik hem de güzel lezzetleri denedik. İşte bir hafta boyunca bu üç ülkede tattığımız lezzetler...
#FransaAlmanya’nın üç Michelin yıldızlı restoranlarından Bareiss, kişisel ‘dünyanın en iyi 10’u’ listeme girecek kadar benim için özel. Fakat beni bu kadar mutlu ve iyi hissettirmesindeki asıl sebep başka. Hikâyenin ucunda gastronomi yazarı babanın lokantaya gitmekten nefret eden kızı var!
#Vedat MilorAlmanya’nın üç Michelin yıldızlı restoranlarından Bareiss, kişisel ‘dünyanın en iyi 10’u’ listeme girecek kadar benim için özel. Fakat beni bu kadar mutlu ve iyi hissettirmesindeki asıl sebep başka. Hikâyenin ucunda gastronomi yazarı babanın lokantaya gitmekten nefret eden kızı var!
#FRANSAHaftasonu akşamüstü saatlerinde ya da akşam sekizden sonra Reasürans Pasajı’na hiç uğradınız mı? Uğrayın çünkü Türkiye’nin en zengin semtlerinden İstanbul Nişantaşı’nın kalbi orada atıyor. O kadar kalabalık ve cıvıl cıvıl ki... Pasajı, Amerikan tarzı devasa alışveriş merkezlerinin butik versiyonu gibi düşünün.